Education for Plant Literacy -hankkeessa tuotettiin vuosina 2022–2024 uusia opetusmateriaaleja kasvilukutaidon opettamiseen kaikille koulutusasteille.

”Kasvisokeus” on merkittävä kestävään kehitykseen liittyvä haaste. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa, että ihmisillä on puutteellinen käsitys kasvien merkityksestä osana maapallon toimintaa. Jos emme näe ja huomioi kasveja omassa elinympäristössä, olemme sokeita myös niiden vaikutuksille.

Huolimatta siitä, että ymmärrys kasvien vuorovaikutuksesta yksilöiden, ilmaston ja maaperän välillä on kuluneen vuosikymmenen aikana lisääntynyt, keskustelu kasvilukutaidosta on jäänyt muiden ympäristöaiheiden, kuten hiilinielujen ja -varastojen, varjoon.

Viiden eurooppalaisen maan opettajankouluttajat, opetusmenetelmien asiantuntijat ja kasvitieteen tutkijat halusivat tehdä jotain tilanteen korjaamiseksi. He suunnittelivat ja tuottivat Education for Plant Literacy -hankkeessa vuosina 2022–2024 uusia, innovatiivisia opetusmenetelmiä ja -materiaaleja kasvilukutaidon opettamiseen kaikille koulutusasteille.

Lapin yliopiston vastuulla hankkeessa oli erityisesti alakoulun opetus. Kasvatustieteiden tiedekunnan kestävyys- ja luontokasvatuksen professori Ilkka Ratinen kertoo, että kaikkiaan tuotettiin neljä kasvilukutaidon käsikirjaa opetuksen tueksi: opettajille, alakouluun, yläkouluun ja opettajankoulutukseen.

– Kirjoista saa ajankohtaista tietoa kasvien elintoiminnoista ja vuorovaikutuksesta ympäristönsä kanssa. Lisäksi kirjoista löytää innostavia kasvien opettamiseen liittyviä harjoituksia, Ratinen toteaa.

Eri kieliversiot, mukaan lukien suomi, ovat vapaasti saatavilla hankkeen verkkosivuilta maaliskuussa 2025.

Työpajoja opettajille

Kukin hankepartnereista järjesti vuoden 2024 aikana omassa maassaan kasvilukutaidon merkitystä esittelevän tapahtuman. Rovaniemellä syyskuussa järjestettyyn Lapin yliopiston tilaisuuteen osallistui hankekumppaneiden lisäksi aiheesta kiinnostuneita peruskoulun opettajia, opettajankoulutuksen asiantuntijoita ja tutkijoita.

Lapin yliopiston kestävyys- ja luontokasvatuksen yliopistonlehtori Ulla Kemin mukaan tilaisuuteen osallistuneet opettajat kokivat tilaisuuden hyödylliseksi.

– On tärkeää, että opettajat saavat ensin itse perehtyä rauhassa aiheeseen ja kokeilla erilaisia opetusmenetelmiä. Sen jälkeen he voivat viedä koululaiset luontoon – näkemään, kokemaan ja tunnistamaan erilaisia kasveja, Kemi kertoo.

Education for Plant Literacy -hankkeesta

Education for Plant Literacy -hankkeeseen osallistuivat vuosina 2022–2024 Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan ohella koulutusorganisaatiot Tšekistä, Saksasta, Itävallasta ja Alankomaista. Erasmus+ -rahoitteisen hankkeen kokonaisrahoitus oli noin 367 000 €, josta Lapin yliopiston osuus noin 60 000 €. Hankkeen verkkosivut https://planteducation.eu

Lisätietoja

Professori Ilkka Ratinen
050 3449582
ilkka.ratinen(at)ulapland.fi

Yliopistonlehtori Ulla Kemi
040 1905490
ulla.kemi(at)ulapland.fi