Opiskelut alkuun

Tee nämä opiskelupaikan saatuasi

Vastaanota opiskelupaikka ja ilmoittaudu yliopistoon, maksa ylioppilaskunnan jäsenmaksu, maksa YTHS:n palveluihin oikeuttava terveydenhoitomaksu Kelalle. Kaikki ennakkoon tarvitsemasi täsmällisemmät ohjeet on koottu alle. Hoida kaikki toimet ajoissa! Kesän kyselytunnilla sinulla on mahdollisuus kysyä vielä lisää.

Toimi ajoissa

Vastaanota opiskelupaikkasi määräaikaan mennessä Oma Opintopolku -palvelussa. Muussa tapauksessa menetät sen.

Ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi samalla, kun otat opiskelupaikan vastaan Oma opintopolku -sivuilla. Maksa lukuvuosi-ilmoittautumisen yhteydessä Lapin yliopiston ylioppilaskunnan jäsenmaksu 61 € / lukuvuosi. Voit halutessasi maksaa samalla myös Hyvinvointipassi.

 

 

Sinun tulee maksaa myös korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu, jos suoritat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa ja olet ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi. Terveydenhoitomaksu kattaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöltä YTHS:ltä. Terveydenhoitomaksu maksetaan lukuvuosittain suoraan Kelalle.

Uusien opiskelijoiden opiskeluoikeudet siirretään yliopiston opiskelijajärjestelmään, jonka jälkeen saat sähköpostiisi vahvistusviestin opiskelijarekisteristä. Vuorokauden päästä vahvistusviestistä voit aktivoida yliopiston käyttäjätunnuksesi osoitteessa https://iam.luc.fi/. Käyttäjätunnus astuu voimaan opiskeluoikeuden alkamispäivänä.

Lue lisää käyttäjätunnuksista.

Miten yliopisto-opintojen alkamiseen kannattaa valmistautua? Pitääkö hankkia asunto Rovaniemeltä? Mitä orientaatioviikolla on tiedossa? Entä millaista on asua ja elää Rovaniemellä? Muun muassa näihin kysymyksiin voit saada vastauksia kyselytunneillamme.

Lue lisää ja löydä linkit täältä.

Yksi merkittävimmistä ylioppilaskunnan jäsenyyden eduista on mahdollisuus opiskelijakorttiin. Opiskelijakortti todistaa opiskelijastatuksesi ja täten oikeuttaa sinut lukuisiin opiskelijalle kuuluviin etuihin.

Voit hankkia opiskelijakortin muovisena korttina, digitaalisena korttina – tai vaikka molempina! Digitaalinen kortti on ilmainen ja se toimii monipuolisessa Tuudo- korkeakoulusovelluksessa.

Tuudon opiskelijakortilla saat käyttöösi VR:n sekä Matkahuollon opiskelijahintaiset liput sekä Kelan ateriatuen.

Lue lisää opiskelijakortista ja hanki omasi:
LYY / Opiskelijakortti

Näin opintosi alkavat

Opinnot alkavat orientaatiolla! Tehtävään koulutetut opiskelijatuutorit ovat tukenasi alusta alkaen ja orientaatioviikolla tutustut yliopistoomme sekä opiskeluun erilaisissa infotilaisuuksissa ja tapahtumissa. Alta löydät lisätietoja ja linkit orientaatio-ohjelmiin ja tuutoreiden tervetulokirjeisiin!

Opinnot alkavat orientaatiolla! Yliopisto-opiskelusi alkavat tiedekuntasi orientaatio-ohjelmalla elokuun aikana. Orientaatioviikolla tutustut yliopistoomme ja opiskeluun infotilaisuuksissa sekä omaan oppiaineeseesi opiskelijatuutorin ja OmaOpettajan ohjauksessa. Aloitat myös henkilökohtaisen opintosuunnitelman laatimisen OmaOpettajasi kanssa.

Opiskelijatuutorit ovat tukenasi opintojen alussa. Lue Opiskelijatuutoreiden kirjeestä lisää, miten ja missä pääset kohtaamaan muita uusia opiskelijoita ja tapaamaan tuutorisi.

Linkit:

 

Lapin yliopiston pohjapiirros

Lapin yliopisto kartalla (Google Map)

Pysäköinti kampuksella

Kampuksella on pyöräkatoksia ja mahdollisuus pyörien säilyttämiseen.

Auton pysäköinti on mahdollista eri puolilla kampusta. Lämmitystolpattomat paikat ovat kaikkien käytettävissä ja tolpalliset paikat ovat varattuina 1.11.-15.4. välisen ajan, muuna aikana niihin voi pysäköidä.  Lämmitystolpallisiin paikkoihin voi saada itselleen pysäköintiluvan mikäli paikkoja henkilökunnan varausten jälkeen on vielä saatavilla. Vapaina olevia pysäköintilupia voi tiedustella marraskuussa kampuspalvelut@ulapland.fi.

 

 

Mikäli tarvitset terveydellisistä syistä johtuvia yksilöllisiä opintojärjestelyitä, tutustu esteettömän opiskelun käytäntöihin täältä.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Opintojen alkaessa mielessä on varmasti monia kysymyksiä liittyen esimerkiksi aikatauluihin, hyväksilukuihin tai kursseille ilmoittautumiseen. Lue alta useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia.

Opintojen ohjaus ja tuki

Orientaatiot käynnistyvät elokuussa. Löydät orientaatioviikkojen ohjelmat tästä.

Orientaatioviikolle on tärkeää osallistua, sillä saat siellä paljon tärkeää tietoa opintojen aloittamisesta ja orientaation aikana mm. ilmoittaudutaan yhteisesti ensimmäisen lukukauden opinnoille. Tututustut orientaation aikana myös koulutusohjelmasi opettajiin sekä opiskelijakavereihin.

Kandi+maisteri -opiskelijoiden orientaatiot järjestetään lähiopetuksena yliopistolla, maisteriopiskelijoiden orientaatiot pidetään pääosin etänä. Kansainvälisten maisteriohjelmien orientaatiot pidetään lähiopetuksena yliopistolla.

Mikäli et voi osallistua orientaatioon, siitä ei tarvitse erikseen kenellekään ilmoittaa. Sinun on tärkeää kuitenkin olla yhteydessä sinulle nimettyyn opiskelijatuutoriin, OmaOpettajaan tai tiedekuntasi opintotoimistoon, jotta pääset mukaan opintoihin, etenkin jos aloitat yliopisto-opintoja ensimmäistä kertaa.

Kyllä, myös maisteriopiskelijoille on omat orientaatiot ja uuden opiskelijan kyselytunnit. Katso ohjelma tarkemmin: https://www.ulapland.fi/FI/Opiskelu/Uudelle-opiskelijalle/Orientaatio

Julkinen opinto-opas (ei vaadi kirjautumista), josta löytyy opintojaksot ja aikataulut, on osoitteessa: https://opinto-opas-lay.peppi4.lapit.csc.fi

Hyväksilukuhakemusten (korvaavuudet & sisällytykset) ohjeet annetaan orientaatioviikon aikana. Voit valmistautua keräämällä kopiot aiemmista opintosuorituksistasi ja tutkinnoistasi valmiiksi, mutta odota tarkemmat ohjeet liitteiden toimittamisesta. Vasta tämän jälkeen voit hakea tiedekunnalta tai kielikeskukselta hyväksilukuja. Hakemukset käsitellään syksyn aikana. Koska hakemuksien määrä on syksyllä suurehko, varaudu, että käsittelyaika voi venyä.

Lapin yliopiston AHOT-ohjeisiin voit tutustua myös itsenäisesti: www.ulapland.fi/AHOT. AHOTilla tarkoitetaan aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista.

Tapaat OmaOpettajan orientaatioviikon aikana. Kaikkiin orientaatio-ohjelmiin on aikataulutettu tapaamisia sekä opiskelijatuutorin että OmaOpettajan ja myös koko koulutusohjelman opetushenkilökunnan kanssa.
Orientaatiosivustolla on tuutorikirjeet, joista löytyy tämän vuoden opiskelijatuutoreiden yhteystiedot. Tapaat opiskelijatuutorisisi heti orientaatioviikolla. Maisteriopiskelijoille on valitettavan harvoin opiskelijatuutoreita.
Voit ilmoittautua poissaolevaksi lakiperusteisella syyllä. Voit ilmoittautua poissaolevaksi opiskelijaksi ensimmäisenä opiskeluvuonnasi, jos
  • suoritat asevelvollisuutta, naisten vapaaehtoista asepalvelua tai siviilipalvelua tai
  • olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla tai
  • olet sairautesi tai vammasi vuoksi kykenemätön aloittamaan opintosi.

Toimita Opiskelupalveluihin opinto(at)ulapland.fi -osoitteeseen asepalvelukseen astumismääräys tai vastaava todistus asepalveluksen suorittamisesta tai siviilipalveluksesta, KELA:n todistus äityis-, isyys- tai vanhempainvapaasta tai lääkärintodistus. Opiskelupalvelut hoitavat puolestasi lakiperusteisen lukuvuosi-ilmoittautumisen poissaolevaksi.

Mikäli ensimmäisenä opiskeluvuonna et voi muusta syystä aloittaa opintoja, tulee sinun kuitenkin tehdä lukuvuosi-ilmoittautuminen läsnäolevaksi opiskelijaksi ja maksaa Ylioppilaskunnan jäsenmaksu Opintopolussa annetussa määräajassa ja Kelalle YTHS maksu syksyn aikana. Sinun ei tarvitse tehdä opintoja, mutta huomioi, että tämä kuluttaa sinun opiskeluaikaasi.

Sinua varten on monta erilaista ohjaustahoa. Voit olla yhteydessä ohjauspalveluihin, OmaOpettajaasi, opiskelijatuutoriisi tai esim. YTHS:ään. Orientaatioviikolla kuulet lisää ja pääset tutustumaan eri palveluihin ja henkilöihin.

Opintojen suunnittelu

HOPS on opiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka tarkoituksena on auttaa omien opintojen suunnittelua ja kokonaisuuden hahmottamista, aikatauluttamista ja tavoitteiden saavuttamista. HOPS laaditaan tutkintokohtaisesti opintojen alkuvaiheessa yhdessä OmaOpettajan kanssa.  OmaOpettajan tehtävänä on järjestää ohjauskeskusteluita ja tarjota apua oman koulutusalan opintojen suunnittelussa. HOPSn laatiminen on kaikille uusille opiskelijoille pakollinen ja sen tekemisestä myönnetään suoritusmerkintä.

Kursseille ilmoittautumiset tehdään opiskelijatuutorin ohjauksessa orientaatioviikolla. Tämän jälkeen hahmotat tarkemmin, miten ensimmäisen lukuvuotesti opinnot aikatauluttuvat.

Tämä riippuu opiskelemastasi alasta ja tiedekunnasta, jossa opiskelet. Mikäli et ole valinnut pääainetta jo hakuvaiheessa, saat tarkemmat ohjeet pääaineen valintaan opintojen alkuvaiheessa.
Tämä riippuu hyvin pitkälti opiskelemastasi koulutusohjelmasta/maisteriohjelmasta.
  • Pääsääntöisesti kaikki kandidaatin/oikeusnotaarin tutkintoihin kuuluvat opinnot järjestetään lähioepetuksena yliopistolla.
  • Maisterivaiheen opintoja järjestetään osittain etänä tai hybridiopetuksena, mutta esim.
  • Taiteiden tiedekunnassa myös maisterivaiheen opinnot ovat pääasiassa lähiopetusta yliopistolla. Kuitenkin tietyt maisterohjelmat (esim. Taiteen asiantuntija -maisteriohjelma) on suoritettavissa kokonaan etänä.
  • Tohtorivaiheen kursseja järjestetään sekä etänä että kontaktiopetuksena.
Kieliopinnot ovat osa tutkintoasi ja niistä kyllä selviää! Lapin yliopistossa on mahdollista opiskella pakollisten kieliopintojen (ruotsi ja englanti) lisäksi montaa muutakin kieltä. Löydät lisätietoa Kielikeskuksen sivuilta: Kielikeskus | Lapin yliopisto (ulapland.fi) Kieliopinnoissa sinua auttavat eteenpäin Kielikeskuksemme osaavat opettajat ja esimerkiksi ruotsin oppimisen tueksi järjesteään valmentavia kursseja, joille sinun on tarpeen mukaan mahdollista osallistua. Kieliopinnnoista selviämisessä on erittäin tärkeää, että osallistut aktiivisesti kurssien opetukseen ja teet annettavat tehtävät.
Kyllä voit. Sivuaineopinnoilla tarkoitetaan niitä opintoja, jotka tutkinto-opiskelija suorittaa koulutusohjelman pääaineen lisäksi ja sisällyttää ne tutkintoonsa. Sivuaineopinnot tarjoavat mahdollisuuden suunnata tutkintonsa omien tavoitteiden, taipumusten ja urasuunnitelmien mukaisesti. Voit valita sivuaineopintoja oman kiinnostuksesi mukaan joko oman yliopiston eri tiedekuntien, Lapin AMK:n tai muiden korkeakoulujen tarjoamia opintojaksoja. Myös avoimen yliopiston järjestämät kurssit voivat olla sivuaineopintojasi. Lapin yliopistolla on ristiinopiskelusopimus Oulun yliopiston kanssa tiettyjen opintokokonaisuuksien suorittamisesta maksuttomana. Lisätietoja tästä: Opiskelun käytännöt | Lapin yliopisto (ulapland.fi)
Mikäli tulet opiskelemaan suoraan maisteritutkintoa aikaisemmin suoritetun alemman korkeakoulututkinnon jälkeen, tehdään sinulle henkilökohtainen opintosuunnitelma eli HOPS, jossa määritellään mahdolliset täydentätät opinnot (tai siltaopinnot). Täydentävien opintojen suorittaminen tapahtuu usein samaan aikaan maisteritutkinnon opintojen kanssa, ja niitä voi tarpeen mukaan suorittaa myös esim. toisena opiskeluvuotena.
Mikäli sinulla on aikaisemmin suoritettu soveltuva alempi korkeakoulututkinto, voit mahdollisesti siirtyä suoraan maisterivaiheen opiskelijaksi. Sinun tulee olla tällaisissa tapauksissa yhteydessä sinulle nimettyyn OmaOpettajaan ja tiedekuntasi opintotoimistoon. Tee tämä orientaatioviikon jälkeen. Mikäli siirtyminen suoraan maisteritutkintoon mahdollistuu, sinulle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS), jossa määritellään mahdolliset täydentävät opinnot. Mikäli opintoihisi määritellän täydentäviä opintoja, opinnot eivät välttämättä valmistu maisteritutkinnnolle määritellyssä tavoiteaikataulussa eli kahdessa vuodessa, vaan sinun tulee varautua hieman pidempään opiskeluaikaan.
Voit opiskellla, mutta sinun tulee tällaisissa tapauksissa maksaa avoimen yliopiston opintomaksut.

Muita teemoja opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyen

Lapin yliopistossa on käytössä opiskelijatietojärjestelmä Peppi, jossa voit suunnitella ja seurata omia opintojasi sekä ilmoittautua tuleville toteutuksille. Pääset Peppiin Lapin yliopiston nettisivuilla olevan pikakuvakkeen kautta samoilla käyttäjätunnuksilla, joilla kirjaudut yliopiston sähköpostiin ja Moodleen: Opiskelu | Lapin yliopisto (ulapland.fi)

Lisätietoa Pepistä löydät: Opiskelija | Lapin yliopiston Peppi-opas

Moodle on opinto-oppaan ja Pepin (opintoihin ilmoittautuminen) ohessa yksi tärkeimmistä työskentelyvälineistäsi. Moodlessa on tietoa opinnoista ja siellä myös opiskellaan. Useimpien opintojaksojen tarkemmat suoritusohjeet löytyvät Moodlesta.

Pääsääntöisesti pääset Moodle työtilaan sen jälkeen, kun olet ilmoittautunut opintojaksolle Pepissä ja opettaja on hyväksynyt ilmoittautumisesi. Moodle työtila tulee näkyviin 6 vuorokautta ennen opintojakson alkamisajankohtaa. Joidenkin opintojaksojen Moodlet avautuvat itserekisteröitymisavaimella.

Opiskelijakortti alkaa toimia vasta opiskeluoikeutesi alettua. Uuden opiskelijan opiskeluoikeus alkaa syyslukukaudesta 2025 eli 1.8.2025 alkaen, mistä lähtien voi myös saada digitaalisen opiskelijakortin käyttöön ja oikeuden opiskelija-alennuksiin. Kaikki Lapin yliopiston perustutkintoa (kandidaatin ja maisterin tutkinto) suorittavat opiskelijat ovat automaattisesti Lapin yliopiston ylioppilaskunnan jäseniä ja voivat siten hankkia opiskelijakortin. Opiskelijakortin voi hankkia muovisena korttina, digitaalisena korttina – tai vaikka molempina!

Lue lisää: https://lyy.fi/opiskelijalle/kortti/

Käyttäjätunnuksesta saat sähköpostiisi tietoa. Voit käydä aktivoimassa käyttäjätunnuksen suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla osoitteessa: https://iam.luc.fi. Käyttäjätunnus astuu voimaan opiskeluoikeuden alkamispäivänä, jolloin pääset kirjautumaan yliopiston eri järjestelmiin.

Opiskelun ja perhe-elämän yhdistäminen onnistuu, mutta vaatii opiskelijalta varmasti tarkempaa opintojen suunnitelua ja aikatauluttamista. Yleistä linjausta siitä, saako vauvan kanssa tulla luennolle ei ole, vaan sinun tulee kysyä tästä aina kurssisi opettajalta. Yleensä luennoille voi osallistua vauvan kanssa, mutta esim. harjoitustunneille vauvan kanssa osallistuminen voi olla lapsen turvallisuuden vuoksi mahdotonta. Luennoilta tulee poistua lapsen kanssa, jos lapsen mukanaolosta syntyy häiriötä opetustilanteelle.
Osallistumalla orientaatioon tapaat heti muita saman alan opiskelijoita. Syksyn aikana on paljon samassa tilanteessa olevia ihmisiä ja esim. osallistumalla tuutoreiden järjestämiin tilaisuuksiin voi löytyä hyviä, uusia kavereita. Fuksimessuilla ja esim. Rovaniemi-viikolla esittäytyy paljon eri toimijoita, joiden kautta voit myös löytää samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä.
YTHS:n palvelut ovat käytettävissä myös toisella paikkakunnalla.
Sosiaalityön uusille opiskelijoille on koottu omat usein kysytyt kysymykset seuraavalle sivulle: https://www.ulapland.fi/FI/Yksikot/Yhteiskuntatieteiden-tiedekunta/Opinnot/Sosiaalityo/Usein-kysytyt-kysymykset
Tolpattomat paikat ovat kaikkien käytettävissä ja tolpalliset paikat ovat varattuina 1.11.-15.4. välisen ajan, muuna aikana niihin voi pysäköidä. Lämmitystolpallisiin paikkoihin voi hankkia itselleen pysäköintiluvan, mikäli paikkoja henkilökunnan varausten jälkeen on vielä saatavilla. Vapaina olevia pysäköintilupia voi tiedustella marraskuussa kampuspalvelut@ulapland.fi.
Viimeksi päivitetty: 4.7.2025