Matkailu vaikuttaa globaalisti talouteen, kulttuuriin, yhteisöihin ja ympäristöön – ja tarvitsee asiantuntijoita, jotka ymmärtävät sen monitasoiset vaikutukset. Lapin yliopistossa voit opiskella matkailututkimusta ainoana yliopistollisena pääaineena Suomessa. 

Koulutuksessa matkailua tarkastellaan yhteiskunnallisena ilmiönä kestävyyttä ja vastuullisuutta korostaen. Saat valmiudet analysoida matkailun haasteita ja kehittää uusia ratkaisuja luovalla ja kriittisellä otteella. 

Opinnot antavat välineitä muuttaa maailmaa – suunnittelun, tutkimuksen ja kehittämistyön kautta. Saat vahvan tietämyksen matkailuun liittyvien intressien yhteensovittamisen haasteista ja ratkaisumahdollisuuksista, huomioiden myös muiden kuin ihmistoimijoiden rooli suunnittelussa.

Tutustu koulutukseen

Yliopistomme matkailukoulutus perustuu tieteeseen ja uuden tiedon luomiseen. Monitieteiset opinnot antavat välineitä matkailualaa ja koko maailmaa muuttavien ideoiden luomiseen ja hyödyntämiseen – sekä lyhyellä että vuosikymmenten tähtäimellä.

Tarkastelemme matkailua yhteiskunnallisena ilmiönä. Kestävään kehitykseen suuntautunut oppiaineemme painottaa vastuullista, luovaa ja kriittistä otetta matkailun tutkimuksessa, suunnittelussa ja kehittämisessä. 

 

Yhteiskuntatieteen kandidaatin tutkinnon laajuus on 180 op ja maisterin tutkinnon laajuus 120 op sisältäen pääaineen opintoja, sivuaineiden opintoja, tutkimusmenetelmäopintoja kieli- ja viestintäopintoja. 

Opintojen alussa, ensimmäisen syksyn aikana, laadit henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). HOPSia laatiessasi valitset sivuaineet ja valinnaiset opinnot. Voit muokata henkilökohtaista opintosuunnitelmaa opiskelun aikana. 

Matkailututkimuksen pääaineopinnot koostuvat perus-, aine- ja syventävistä opinnoista. Perusopinnot perehdyttävät alaan, ja niiden jälkeen sinulla on käsitys matkailuilmiöstä toimialakokonaisuutena ja eri tieteenalojen tutkimuskohteena. 

Aineopinnoissa syvennyt matkailun eri teemoihin tarkemmin ja kehität taitojasi toimia asiantuntevana matkailualan ammattilaisena sekä erilaisissa yhteiskunnallisissa suunnittelu- ja kehittämistehtävissä. Käyttämämme monipuoliset opetusmenetelmät ja kurssien suoritusmuodot harjaannuttavat sinut monenlaiseen oppimiseen ja tekemiseen. Tutustut esimerkiksi videografiaan elämysten kuvaamisessa. Kandidaatintutkielma perehdyttää uuden tiedon luomisen menetelmiin. 

Syventävissä opinnoissa vahvistat valmiuksiasi toimia tutkijana, ja osallistut esimerkiksi kenttäkurssille, jossa ratkomme mm. ympäristökriisiin liittyviä haasteita.  Saat myös valmiudet luoda uusia tuotteita, konsepteja ja tietoa matkailun ja muiden toimialojen hyödynnettäväksi. Tutustut monipuolisiin vastuullisen ja osallistavan suunnittelun menetelmiin, jotka ovat kaikki keskeisiä työelämän kehittämisen välineitä. Esimerkiksi palvelumuotoilu, ennakointi ja yhteisöllinen suunnittelu ovat opintojemme arkea. Työskentelemme tiiviisti yritysten, paikallisyhteisöjen sekä kansallisten ja kansainvälisten tutkijaverkostojen kanssa. Asiantuntijaharjoittelussa pääset mittaamaan osaamistasi tositilanteissa ennen työelämään siirtymistä. Pro gradu -tutkielma opettaa itsenäiseen tutkimuksen tekemiseen ja tieteellisen keskustelun käymiseen. 

Sivuaineopinnoiksi suoritat joko perusopinnot (25 op) kahdesta eri oppiaineesta tai perus- ja aineopinnot (60 op) samasta oppiaineesta. Lisäksi voit valita valinnaisiksi sivuaineopinnoiksi muita matkailuopintoja esimerkiksi ammattikorkeakoulusta tai tutkimusmenetelmäopintoja, valinnaisia kieliopintoja, toisen vieraan kielen alkeiskursseja tai muiden oppiaineiden opintoja. 

Matkailututkimuksen opiskelijat valitaan suoraan pääaineeseen suorittamaan yhteiskuntatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintoa. Pääaineen opinnoissa tarkastellaan matkailua yhteiskunnallisena ilmiönä ja opintojen painopiste on matkailun vastuullisessa suunnittelussa. Tutkinnon sisältöä voit suunnata sivuainevalinnoilla. 

Yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinto antaa pätevyyden hakea julkisia virkoja ja toimia, joihin on vaatimuksena alempi korkeakoulututkinto. 

Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto antaa pätevyyden hakea julkisia virkoja ja toimia, joihin on vaatimuksena ylempi korkeakoulututkinto.  

Pääset jo opintojesi aikana vaikuttamaan matkailuelinkeinoon ja matkailun kehittämiseen. Valmistuneet opiskelijamme ovat sijoittuneet merkittäville paikoille matkailun kehittämisen työkentille Suomessa ja ulkomailla. Alumnejamme työskentelee mm. ministeriöissä, maakuntien liitoissa, matkailun alueorganisaatioissa, järjestöissä, yrityksissä sekä tutkimus- ja koulutusorganisaatioissa. Työtehtävissäsi voit toimia myös esimerkiksi aluekehittämisen, kaupunkisuunnittelun ja kulttuuripalvelujen parissa. 

Lapin yliopiston opiskelijana sinulla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä kokemusta muun muassa lähtemällä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ulkomaille, tekemällä lyhyen vaihdon opintojen aikana, osallistumalla My Global Diary Ambassador -toimintaan tai ryhtymällä kansainväliseksi tuutoropiskelijaksi. Kansainväliseen toimintaan osallistuminen antaa sinulle kieli- ja kulttuurialueen tuntemuksen lisäksi paljon kansainvälisiä valmiuksia tulevalle työurallesi.
 

Tavoitteenamme on, että jokainen opiskelija saa tutkinnon, joka antaa valmiuksia kansainväliseen toimintaan ja kansainvälisille työmarkkinoille. Kansainvälistymisosaamisen tavoitteista keskustellaan OmaOpettajan kanssa ja huomioidaan osana henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS). Opiskelijavaihto on aina suunnitelmallista, jolloin kaikki vaihdossa suoritetut opinnot on mahdollista hyväksyä osaksi tutkintoa hyväksiluvun kautta. Ulkomailla voi suorittaa yhden sivuainekokonaisuuden, yksittäisiä tutkintoon sisältyviä kursseja, harjoittelun tai erikoistumisopintoja, joita Lapin yliopistossa ei ole tarjolla.
 

Tutustu eri mahdollisuuksiin ja löydä itselle sopiva tapa hankkia kansainvälistä osaamista! 

www.ulapland.fi/kv 

Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden tohtorin tutkintoihin. 

Kestävään kehitykseen suuntautunut oppiaineemme edustaa matkailututkimuksen ns. pohjoismaista koulukuntaa (Nordic School of Tourism Studies). Se painottaa vastuullista, luovaa ja kriittistä otetta matkailun tutkimuksessa, suunnittelussa ja kehittämisessä. Tutkimuksemme kohdistuu erityisesti matkailun vastuulliseen suunnitteluun, osallisuuteen, monilajiseen yhteiseloon ja kulttuurisensitiivisyyteen. Tarkastelemme matkailutoiminnan kestävyyttä muun muassa vieraanvaraisuuden, moninaisten toimintaympäristöjen sekä yhdessä toimimisen ja oppimisen konteksteissa. Tutkijat ja tutkimusryhmät työskentelevät tiiviissä yhteistyössä sekä yritysten ja paikallisyhteisöjen että kansallisten ja kansainvälisten tutkijaverkostojen kanssa – luontoympäristöjen eliölajeja unohtamatta. 

Lisätietoa https://www.ulapland.fi/FI/Yksikot/Yhteiskuntatieteiden-tiedekunta/Yhteiskuntatieteiden-tutkimus 

Mietitkö vielä valintaasi?