Pakolliset opinnot

Pääaineopinnot

Tutkinnon pääaineen opinnot ovat opintojesi ydin. Pääaineen opinnot muodostavat suuren osan kandidaatin ja maisterin tutkinnon opinnoista. Pääaineopintojen laajuus vaihtelee tutkinnoittain. Pääaineopintojen laajuuden ja opintoihin kuuluvat opintojaksot näet tutkintosi tutkintorakenteesta. Opintojen sisältöihin ja opetusmuotoihin voit tutustua opinto-oppaasta

Pääaineesi määräytyy joko hakiessasi tiettyyn koulutukseen tai myöhemmin opintojen kuluessa. Tarkista tiedekuntasi pääainevalintojen tavat alla olevasta valikosta. 

Pääaineen opinnot voivat usein olla sivuaineopintoja toisten pääaineiden opiskelijoille. Tarkista kuitenkin opinto-oppaasta, onko sivuaineopiskelijoille poikkeavia vaatimuksia. Pääaineiden sivuaineopiskelijoille tarkoitetut kokonaisuudet löytyvät Pepin opinto-oppaalta omasta valikostaan.

Pääaineen valinta

Kasvatustieteiden tiedekunnassa opiskelijat valitaan pääasääntöisesti opiskelijavalinassa suoraan kandidaatti- ja maisteriohjelmiin ja niiden pääaineisiin.

Kasvatusalan kandidaatti- ja maisteriohjelmassa opiskelijat valitsevat mieleisensä pääaineen ensimmäisen lukuvuoden keväällä. Pääaineilmoittautuminen tehdään Pepissä tai Tuudossa erikseen ilmoitettavalla toteutuksella toukokuun aikana. Pääainevaihtoehdot ovat

  • kavastustiede
  • aikuiskasvatustiede.

Oikeustieteiden tiedekunnassa ei ole pääaineita, vaan opiskelijat valitaan opiskelijavalinnassa suoraan suorittamaan oikeustieteiden opintoja oikeusnotaarin ja oikeustieteiden maisterin tutkintoihin. Mahdollista on hakeutua myös pelkästään suorittamaan maisterintutkintoa oikeustieteisiin.

Taiteiden tiedekunnassa opiskelijat valitaan opiskelijavalinassa suoraan koulutusohjelmiin ja pääaineisiin.

Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa uudet kandidaatin tutkintoa suorittavat opiskelijat valitaan suoraan pääaineisiin. Pääainevaihtoehtoja on neljä: 

  • Hallintotieteet ja johtaminen 
  • Matkailututkimus 
  • Politiikkatieteet ja sosiologia 
  • Sosiaalityö 

Hallintotieteiden ja johtamisen sekä politiikkatieteiden ja sosiologian tutkinto-ohjelmissa opiskelijat jatkavat kandidaatin tutkinnon jälkeen eri pääaineiden maisteriopintoihin. Voit valita vaihtoehdoista vapaasti. Sinua pyydetään ilmoittamaan valintasi kolmannen opiskeluvuoden päätteeksi. Matkailututkimuksessa ja sosiaalityössä valintaa ei tarvitse tehdä, sillä maisterintutkintoon jatketaan kandidaatintutkinnon pääaineessa. 

Hallintotieteiden ja johtamisen sekä politiikkatieteiden ja sosiologian tutkinto-ohjelmissa maisterintutkintojen pääainevaihtoehdot ovat seuraavat: 

  • Hallintotieteet ja johtaminen 
  • Hallintotiede 
  • Hallintotiede, erityisesti johtamisen psykologia 
  • Johtaminen 
  • Politiikkatieteet ja sosiologia 
  • Politiikkatieteet, erityisesti kansainväliset suhteet 
  • Politiikkatieteet, erityisesti valtio-oppi 
  • Sosiologia 

Maisterivalinnassa valitut opiskelijat valitaan suoraan maisterintutkintojen pääaineisiin. 

Mikäli haluat opiskella maisterintutkinnon jossakin tiedekunnan kansainvälisistä maisteriohjelmista, tulee sinun erikseen hakeutua niihin (linkki). 

  • Tourism, Culture and International Management 
  • Northern Tourism 
  • Arctic World Politics 

Tutustu pääaineisiin

Tutustu yliopistomme pääaineisiin tarkemmin koulutushaun kautta. Koulutushaussa voit etsiä kaikkia koulutuksiamme ja rajata hakuasi esim. yksiköittäin tai koulutustyypeittäin. Avautuvilta koulutuskorteilta voit lukea mm. tutkinnon ja pääaineen painotuksista ja sen tuomista työllistymismahdollisuuksista.

Koulutushakuun

Kieli- ja viestintäopinnot

Jokaiseen yliopistomme kandidaatintutkintoon kuuluu pakollisia kieli- ja viestintäopintoja. Myös maisterintutkintoon voi kuulua kieli- ja viestintäopintoja. Tarkista opintojen vaatimukset tutkintosi tutkintorakenteesta. 

Voit opiskella Lapin yliopistossa monipuolisesti kieli- ja viestintäopintoja, jotka tukevat tutkintoasi ja työelämää.  

Tutkintosi pakollisia opintoja ovat 

  • akateemiset tekstitaidot 
  • englanti 
  • puheviestintä 
  • ruotsi. 

Kieli-, viestintä- ja kulttuuriopintoja voit suorittaa myös valinnaisina sivuaineopintoina. Lue lisää kieli- ja viestintäopintojen sisällöistä, suorittamisesta ja hyväksiluvuista Kielikeskuksen sivuilta (linkki).  

Jos olet käynyt koulusi muulla kuin suomen kielellä, sillä on todennäköisesti vaikutusta tutkintosi pakollisiin kieliopintoihin. Ota tällaisessa tapauksessa yhteys Kielikeskukseen heti opintojesi alussa. 

Toisinaan kieliopinnot voivat myös jännittää. Hyvinvointipalvelut ovat koonneet vinkkejä myös kielten opiskeluun: https://www.luchyvinvointi.fi/kielten-opiskelu/


Menetelmäopinnot

Kaikkiin yliopistomme tutkintoihin kuuluu pakollisia tutkimusmenetelmäopintoja. Opintoihin kuuluu kursseja tieteellisestä tiedonhankinnasta, tieteen- ja taiteenfilosofiasta ja tutkimusmenetelmistä. Menetelmäopinnoista saama osaamisesi vahvistuu asteittain pääaineopintojesi etenemisen rinnalla. 

Monitieteisestä tutkimusmenetelmäopetuksesta saat mm. eväitä tiedon hakemiseen, käsittelyyn ja analysointiin, tukea tutkimuksen tekemiseen sekä valmiuksia asiantuntijatyössä toimimiseen. Menetelmäopinnot auttavat myös tutkimusprosessin ymmärtämisessä ja muiden tekemien tutkimusten analyyttisessa lukemisessa. 

Tutkimusmenetelmäopintojen sijoittuminen kandidaatti- ja maisterivaiheeseen vaihtelee tiedekunnittain ja koulutusohjelmittain. Tarkemmat tiedot löydät tutkintosi tutkintorakenteesta


Tieteellinen tiedonhankinta

Tiedonhankinta on oleellinen osa yliopistossa opiskelua. Korkeakoulukirjasto on apunasi tieteellisessä tiedonhankinnassa. Kirjasto järjestää myös tiedonhankinnan kursseja, jotka ovat pakollisia useimmissa yliopistomme tutkinnoissa. Opit tiedonhankintaa myös muilla opintojaksoilla ja tutkielmia tehdessäsi. 

Lue lisää tiedonhankinnan tuesta ja opinnoista kirjaston sivuilta (linkki) sekä Pepin opinto-oppaasta seuraavien opintojaksojen kohdalta: 

  • TUTA0401 Tiedonhankinnan perusteet 0.5 op
  • TUTA0401 Introduction to Information Retrieval 0.5 op 
  • TUTA0402 Tieteellinen tiedonhankinta 2 op 
  • TUTA0402 Scientific Information Retrieval 2 op . 

Kysy neuvoa!

Mikä minulle on pakollista? Välillä pakollisten opintojen kokonaisuus voi olla hankala hahmottaa. Epäselvissä tilanteissä älä epäröi ottaa yhteyttä tiedekuntasi opintotoimistoon tai opintopäällikköön. 

Opintopäälliköt

Viimeksi päivitetty: 30.6.2025