Kuvataidekasvatus kehittää taiteellisia ja pedagogisia keinoja käsitellä kulttuurista moninaisuutta ja yhteiskunnallisia ilmiöitä. Toimimme laajasti myös koulun ulkopuolella, kestävän kehityksen ja yhteisöllisyyden periaatteita noudattaen.

Kuvataidekasvatuksen opinnoissa yhdistyvät pedagogiikka, taide ja tutkimus. Opinnot valmentavat kuvataideopettajan tehtäviin eri kouluasteilla sekä visuaalisen kulttuurin asiantuntijatehtäviin. Tarkastelet taidetta ja kuvakulttuureja henkilökohtaisten ja yhteisöllisten merkitysten kautta.

Tutustu koulutukseen

Kuvataidekasvatus kehittää taiteellisia ja pedagogisia keinoja käsitellä kulttuurista moninaisuutta ja yhteiskunnallisia ilmiöitä. Toimimme laajasti myös koulun ulkopuolella, kestävän kehityksen ja yhteisöllisyyden periaatteita noudattaen.

Kandidaatin ja maisterin tutkinto koostuu kuvataidekasvatuksen pääaineopinnoista (perus-, aine- ja syventävät opinnot), kuvataideopettajan pedagogisista opinnoista, vapaavalintaisista sivuaineopinnoista, sekä kieli- ja viestintäopinnoista.

Kandidaatin tutkinto:

  • kuvataidekasvatuksen perus- ja aineopinnot 80 op
  • opettajan pedagogiset perusopinnot 25 op
  • kieli- ja viestintäopinnot 15 op
  • valinnaiset sivuaineopinnot 60 op

Maisterin tutkinto:

  • pääaineopinnot 85 op, joihin sisältyy pro gradu -seminaari ja tutkielma 30 op
  •  opettajan pedagogiset aineopinnot 35 op

Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman pääaine on kuvataidekasvatus. Taiteen maisterin tutkinto antaa kuvataiteen aineenopettajakelpoisuuden peruskouluun ja lukioon. Kuvataidekasvatus on koko visuaalista kulttuuria käsittelevä oppiaine. Sen piiriin kuuluvat mm. kuvataide, taiteen tuntemus ja tulkinta, taidehistoria, muotoilu, arkkitehtuuri ja visuaalinen media. Sisältöalueita lähestytään taiteen, pedagogiikan ja tutkimuksen näkökulmista.

Lapin yliopistossa kuvataidekasvatuksen erityiset painopisteet ovat pohjoisessa ympäristö- ja yhteisötaiteessa. Koulutus toimii yhteistyössä paikallisesti, alueellisesti ja kansainvälisesti mm. oppilaitosten, kyläyhteisöjen, matkailu-, kulttuuri- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa luoden monipuolista soveltavan kuvataiteen ja taidekasvatuksen osaamista.

Taiteen kandidaatin suoritettuaan opiskelija
1) tuntee kuvataidekasvatuksen perusteet sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä
2) tuntee tieteellistä ja taiteellista ja pedagogista ajattelua ja työskentelyä
3) omaa valmiudet kuvataidekasvatuksen ylempään korkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen
4) tuntee kuvataidekasvatuksen työkenttää ja oman alansa tehtäviä sekä ymmärtää kansainvälisen yhteistyön mahdollisuudet
5) hallitsee riittävät kieli- ja viestintätaidot kuvataidekasvatuksen alan tehtävissä sekä kansainvälisessä toiminnassa.

Taiteen maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelija
1) hallitsee hyvin kuvataidekasvatuksen pääaineen perusteet sekä koulutusohjelman syventävien opintojen sisällöt
2) tuntee tieteellisen, taiteellisen sekä pedagogisen ajattelun ja työskentelyn periaatteet
3) on pätevä toimimaan perusasteen (7-9lk/yläluokat) ja keskiasteen kuvataiteen opettajan tehtävissä, muilla koulutusasteilla sekä taiteen perusopetuksen parissa.
4)  tuntee kuvataidekasvatuksen laajenevan työkentän ja oman alansa monipuolistuvat tehtävät ja tiedostaa tieteiden- ja kulttuurienvälisen yhteistyön mahdollisuudet
5) hallitsee valmiudet tieteelliseen ja taiteelliseen jatkokoulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen
6) käyttää viestintä- ja kielitaitojaan monipuolisesti kuvataidekasvatuksen alan tehtävissä ja osallistuessaan kansainväliseen yhteistyöhön.
Koulutus perustuu tutkimukseen ja taiteelliseen toimintaan sekä alan ammatillisiin käytäntöihin.

Opiskelijat valitaan suoraan kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmaan, jossa pääaine on kuvataidekasvatus. Pääaineopinnot aloitetaan ensimmäisellä vuosikurssilla. Erikoistumista suoritetaan sivuaineopintojen valinnoilla.

Sujuva yliopisto-opiskelu edellyttää opintojen ja ajankäytön suunnittelua. HOPS (henkilökohtainen opintosuunnitelma) on oman oppimisen, suunnittelun, ohjaamisen ja arvioinnin väline. HOPSia tehdessään opiskelija pohtii miten suunnitella ja suunnata tutkintonsa tuottamaan hänen tavoitteidensa mukainen akateeminen tutkinto, joka vastaa työelämän haasteisiin myös vuosien kuluttua. Suunnitelmaa laatiessaan opiskelijan on hyvä pohtia, mikä valinnainen sivuaine tukisi hänen urasuunnitelmiaan ja oppimistavoitteitaan.

Opiskelijoiden tukena ovat sekä opiskelija- että opettajatuutori. Opiskelijatuutori on saman koulutusalan vanhempi opiskelija, joka antaa pienryhmäohjausta uusille opiskelijoille, tutustuttaa heidät opiskeluympäristöön ja auttaa opiskeluun liittyvissä käytännön kysymyksissä. Opettajatuutori on henkilökohtainen ohjaaja, joka auttaa opiskelijaa opintojen suunnittelussa, ohjaa HOPSin laatimisessa sekä opiskelutaidoissa ja -tavoissa. Ohjausta antavat myös muut oppiaineen opettajat ja opintoasioiden henkilökunta.

Taiteen maisterin tutkinnon suorittaneen kuvataidekasvattajan ammatillisina tehtäväalueina ovat peruskoulun, lukion ja ammatillisten oppilaitosten, opettajankoulutuslaitosten, lasten ja nuorten kuvataidekoulujen sekä vapaan sivistystyön piiriin kuuluvat kuvataiteen ja kuvaviestinnän opetustehtävät. Peruskoulussa ja lukiossa opetettavana aineena on kuvataide. Taiteen maisterin tutkinto antaa laaja-alaisen opettajakelpoisuuden ja kelpoisuuden kuvataiteen opettamiseen peruskoulussa ja lukiossa. Kuvataidekasvattaja (myös kandidaatin tutkinnon suorittanut) voi sijoittua myös kouluyhteisön ulkopuolisiin visuaalisen alan pedagogisiin asiantuntijatehtäviin erilaisissa kulttuurilaitoksissa, museoissa ja organisaatioissa.

Kansainvälisty Lapin yliopistossa

Lapin yliopiston opiskelijana sinulla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä kokemusta muun muassa lähtemällä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ulkomaille, tekemällä lyhyen vaihdon opintojen aikana, osallistumalla My Global Diary Ambassador -toimintaan tai ryhtymällä kansainväliseksi tuutoropiskelijaksi. Kansainväliseen toimintaan osallistuminen antaa sinulle kieli- ja kulttuurialueen tuntemuksen lisäksi paljon kansainvälisiä valmiuksia tulevalle työurallesi.

 

Tavoitteenamme on, että jokainen opiskelija saa tutkinnon, joka antaa valmiuksia kansainväliseen toimintaan ja kansainvälisille työmarkkinoille. Kansainvälistymisosaamisen tavoitteista keskustellaan oman opettajatuutorin kanssa ja huomioidaan osana henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS). Opiskelijavaihto on aina suunnitelmallista, jolloin kaikki vaihdossa suoritetut opinnot on mahdollista hyväksyä osaksi tutkintoa hyväksiluvun kautta. Ulkomailla voi suorittaa yhden sivuainekokonaisuuden, yksittäisiä tutkintoon sisältyviä kursseja, harjoittelun tai erikoistumisopintoja, joita Lapin yliopistossa ei ole tarjolla.

Tutustu eri mahdollisuuksiin ja löydä itselle sopiva tapa hankkia kansainvälistä osaamista!

Maisterin tutkinnon suoritettuaan voi hakeutua suorittamaan taiteen tohtorin tutkintoa.

Tohtorin tutkinnon kautta opiskelija saavuttaa kyvyn itsenäisesti soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä sekä perehtyy syvällisesti omaan tieteenalaansa ja tutkimusalaansa. Tohtorin tutkinnon suorittamiseksi opiskelijan tulee suorittaa tiedekunnan määräämät jatko-opinnot, laatia väitöskirja ja puolustaa sitä julkisesti.

Mietitkö vielä valintaasi?

Voitte upottaa alle myös esim. tiedekuntasi uratarinat, mahdollisen blogin tai kuvagallerian. Mikäli toivot uusia elementtejä, lähesty yksikkösi viestintävastaavaa tai markkinointitiimiä.