Taiteen asiantuntija -maisteriohjelmassa tarkastelet taiteen yhteiskunnallisuutta ja saat valmiuksia taiteen asiantuntijatyöhön. Taiteella on merkitystä laaja-alaisena yhteisöllisenä voimavarana, sosiaalisena pääomana, voimavarojen lisääjänä työelämässä ja sen ulkopuolella, hyvinvoinnin edistäjänä ja elinympäristön viihtyvyyden parantajana. Taiteen tekemiseen, tuottamiseen ja koordinointiin vaaditaan yhteisöissä ja yhteiskunnassa toimimisen taitoja. 

Upota tähän koulutusohjelmasi uusin markkinointivideo. Mikäli et löydä sitä, kysy apua yliopiston markkinointitiimiltä. Jos videota ei ole, voit laittaa hyvälaatuisen markkinointikuvan sen tilalle.

Tutustu koulutukseen

Tarvittaessa voit laittaa tähän lauseen tai kaksi tekstiä. Halutessasi voit luoda lisää haitarielementtejä eri osa-alueista. Pidäthän tekstit napakkoina myös haitarin alla.

Maisterin tutkinto koostuu pääaineen syventävistä opinnoista ja valinnaisista sivuaineopinnoista. Pääaineopintoihin sisältyy pro gradu -seminaari ja tutkielma.

Taiteen asiantuntija -maisteriohjelmassa opiskelijat tarkastelevat taiteen yhteiskunnallisuutta ja saavat valmiuksia taiteen asiantuntijatyöhön.  Taiteen yhteiskunnallinen merkitys nähdään muun muassa laaja-alaisena yhteisöllisenä voimavarana, sosiaalisena pääomana, voimavarojen lisääjänä työelämässä ja sen ulkopuolella, terveyden edistäjänä ja elinympäristön viihtyvyyden parantajana. Taiteen tekemiseen, tuottamiseen ja koordinointiin vaaditaan yhteisöissä ja yhteiskunnassa toimimisen taitoja. Tämä maisteriohjelma täydentää muun muassa kuvataiteilijan koulutusta ja tukee taiteilijoiden mahdollisuuksia menestyä työmarkkinoilla Suomessa ja ulkomailla.

Maisteriohjelman syventävissä opinnoissa tarkastellaan muun muassa taidealan rakenteita, kuten taiteen tuottamisen ja välittämisen prosesseja. Ymmärrystä taiteen yhteiskunnallisista rakenteista, toimijuuksista ja vuorovaikutteisista tilanteista avataan taiteensosiologisista näkökulmista. Tutkimusopinnot tarjoavat laajan kattauksen taideperustaisia ja muotoilupohjaisia tutkimuskursseja sekä laadullisen tutkimuksen kokonaisuuden. Opiskelijat voivat valita estetiikan, taiteen- ja tieteenfilosofian, arktisen taiteen ja sosiologisen ajattelun ulottuvuuksia osana omaa asiantuntijuutensa suuntaamista. Sivuaineopintojensa kautta he voivat syventyä esimerkiksi taiteen ja ympärikysymysten tai taiteen ja sosiaalityön välisyyteen.

Maisteriohjelma täydentää ja laajentaa perinteistä taiteilijakoulutusta ja antaa edellytyksiä taiteilijoiden nykyisiin ja laajeneviin, monialaisiin työnkuviin.  Opiskelussa vuorottelevat luentomuotoinen teoriaopetus, keskustelu, kirjoittaminen ja työryhmätyöskentely. Opinnot toteutetaan etä-ja monimuoto-opetusta hyödyntäen. Opinnot kannustavat oma-aloitteisuuteen sekä taidealan kriittiseen, kehittävään ja uutta luovaan tarkasteluun. Tutkimusmenetelmäopinnot ja tutkielman teko on keskeinen osa koulutusta.

Koulutusohjelman pääaine on Taiteen asiantuntijuus.

Tämä maisteriohjelma täydentää muun muassa kuvataiteilijan koulutusta ja tukee mahdollisuuksiasi menestyä työmarkkinoilla Suomessa ja ulkomailla. Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi kunnissa, yrityksissä, taide- ja kulttuurialan yhdistyksissä sekä taidemuseoissa ja vastaavissa taidemaailman instituutioissa. Voit toimia asiantuntija-, johto-, koulutus-, ja tutkimustehtävissä; kuten organisaatiotaiteilijana, taiteen välittäjänä, taidemanagerina, tuottajana, taidekonsulttina, asiantuntijana kehittämishankkeissa, yrittäjänä tai taiteilijana erilaisia taiteilijan ansaintakeinoja yhdistellen.

Lapin yliopiston opiskelijana sinulla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä kokemusta muun muassa lähtemällä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ulkomaille, tekemällä lyhyen vaihdon opintojen aikana, osallistumalla My Global Diary Ambassador -toimintaan tai ryhtymällä kansainväliseksi tuutoropiskelijaksi. Kansainväliseen toimintaan osallistuminen antaa sinulle kieli- ja kulttuurialueen tuntemuksen lisäksi paljon kansainvälisiä valmiuksia tulevalle työurallesi.

 

Tavoitteenamme on, että jokainen opiskelija saa tutkinnon, joka antaa valmiuksia kansainväliseen toimintaan ja kansainvälisille työmarkkinoille. Kansainvälistymisosaamisen tavoitteista keskustellaan oman opettajatuutorin kanssa ja huomioidaan osana henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS). Opiskelijavaihto on aina suunnitelmallista, jolloin kaikki vaihdossa suoritetut opinnot on mahdollista hyväksyä osaksi tutkintoa hyväksiluvun kautta. Ulkomailla voi suorittaa yhden sivuainekokonaisuuden, yksittäisiä tutkintoon sisältyviä kursseja, harjoittelun tai erikoistumisopintoja, joita Lapin yliopistossa ei ole tarjolla.

 

Tutustu eri mahdollisuuksiin ja löydä itselle sopiva tapa hankkia kansainvälistä osaamista!

Maisterin tutkinnon suoritettuaan voi hakeutua suorittamaan taiteen tohtorin tutkintoa.

Tohtorin tutkinnon kautta opiskelija saavuttaa kyvyn itsenäisesti soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä sekä perehtyy syvällisesti omaan tieteenalaansa ja tutkimusalaansa. Tohtorin tutkinnon suorittamiseksi opiskelijan tulee suorittaa tiedekunnan määräämät jatko-opinnot, laatia väitöskirja ja puolustaa sitä julkisesti.

Mietitkö vielä valintaasi?

Voitte upottaa alle myös esim. tiedekuntasi uratarinat, mahdollisen blogin tai kuvagallerian. Mikäli toivot uusia elementtejä, lähesty yksikkösi viestintävastaavaa tai markkinointitiimiä.