Opintojesi aikana syvennyt kysymyksiin siitä, millaisessa maailmassa elämme sekä miten, miksi ja millaisin seurauksin maailma on muuttunut. Maisteriopinnot herättelevät ”sosiologista mielikuvitustasi” ja ohjaavat tarkastelemaan, miten yhteiskunnalliset muutosprosessit muokkaavat meitä yksilöinä ja yhteisöinä.

Maisteriopinnot esittelevät sosiologiaa dynaamisen ja globalisoituvan maailman tutkimuksena kestävien luontokulttuurien, vallan, hallinnan ja talouden sekä globalisaation näkökulmista. Tarkastelet kriittisesti niin paikallisia ja maailmanlaajuisia kysymyksiä ja ongelmia, kuten ympäristökriisi, väestöryhmiä eriarvoistavat rakenteet ja oikeudenmukaisuus, kuin myös ihmiselämän aineellisia ulottuvuuksia, kuten kulutus, jäte ja digitalisaatio. Opintojesi aikana tutustut sosiologian teorioihin ja käsitteisiin sekä yhteiskuntatutkimuksen käytäntöihin ja menetelmiin. Opit kriittisen ja analyyttisen ajattelun taitoja, joiden avulla tulkitset yhteiskunnallisia muutosprosesseja.

Kaksi yhteiskuntatiedeiden opiskelijaa opiskelijahaalarit päällä istuskelemassa ja juttelemassa Kemijoen rannalla syysauringon paisteessa.

Tutustu koulutukseen

Sosiologian maisteriopinnot tarjoavat syvällistä ymmärrystä sosiologian ideoista ja lähestymistavoista, joita sovellamme yhteiskunnallisen muutoksen ymmärtämiseen niin paikallisesti ja kansallisesti kuin maailmanlaajuisesti ja kansainvälisestikin. Kahden vuoden intensiivisen ohjelman aikana syvennyt yhteiskunnallisen muutoksen prosesseihin sekä tutkit muutostekijöitä ja -seurauksia. Samalla opinnot auttavat ymmärtämään myös itseämme, suhteitamme ja haasteita, joita kohtaamme muuttuvassa maailmassa.

Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon laajuus on 120 opintopistettä. Tutkinto koostuu kokonaisuudessaan pääaineen syventävistä opinnoista.

 

Maisteriopiskelijat valitaan suoraan pääaineeseen.

Sosiologian maisteriopinnot antavat poikkeuksellisen laajat valmiudet toimia asiantuntijana sekä kansallisissa että kansainvälisissä tehtävissä. Sosiologeja löytyy niin julkisen alan, yksityissektorin kuin kolmannen sektorin työpaikoilta – ministeriöistä, aluehallinnoista, kunnista, kansalaisjärjestöistä ja yritysmaailmasta.

 

Lapin yliopistosta valmistuneet sosiologit työskentelevät muun muassa tutkijoina, opetustehtävissä, toimittajina, tiedottajina, hallintotehtävissä sekä monenlaisissa kehittämis-, viestintä- ja projektitehtävissä.

Sosiologian maisteriopinnot ovat erittäin tärkeitä heille, jotka pyrkivät vaikuttamaan yhteiskunnallisiin muutoksiin esimerkiksi aktivisteina, johtajina tai poliittisina päättäjinä. Opinnot tarjoavat myös syvempää sosiologista ymmärrystä muutoksen tarkastelemiseksi heille, jotka haluavat jatkaa tohtoriohjelmiin.

Voit suunnata osaamistasi opintojen aikana erikoistumis- ja sivuainevalinnoilla, kansainvälisillä opinnoilla sekä työharjoittelussa.

Kansainvälisty Lapin yliopistossa

Lapin yliopiston opiskelijana sinulla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä kokemusta muun muassa lähtemällä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ulkomaille, tekemällä lyhyen vaihdon opintojen aikana, osallistumalla My Global Diary Ambassador -toimintaan tai ryhtymällä kansainväliseksi tuutoropiskelijaksi. Kansainväliseen toimintaan osallistuminen antaa sinulle kieli- ja kulttuurialueen tuntemuksen lisäksi paljon kansainvälisiä valmiuksia tulevalle työurallesi.

Tavoitteenamme on, että jokainen opiskelija saa tutkinnon, joka antaa valmiuksia kansainväliseen toimintaan ja kansainvälisille työmarkkinoille. Kansainvälistymisosaamisen tavoitteista keskustellaan OmaOpettajan kanssa ja huomioidaan osana henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS). Opiskelijavaihto on aina suunnitelmallista, jolloin kaikki vaihdossa suoritetut opinnot on mahdollista hyväksyä osaksi tutkintoa hyväksiluvun kautta. Ulkomailla voi suorittaa yhden sivuainekokonaisuuden, yksittäisiä tutkintoon sisältyviä kursseja, harjoittelun tai erikoistumisopintoja, joita Lapin yliopistossa ei ole tarjolla.

Tutustu eri mahdollisuuksiin ja löydä itselle sopiva tapa hankkia kansainvälistä osaamista!

Lapin yliopistossa suoritettu yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden yhteiskuntatieteellisen alan tohtorin tutkintoihin sekä muihin soveltuviin tohtorin tutkintoihin.

Tutustu tohtoriopintoihin täältä.

Lapin yliopistossa sosiologian tutkimus on monipuolista, laaja-alaista ja kansainvälistä. Tutkimus painottuu erityisesti tiedon, vallan, hallinnan ja talouden suhteiden, kestävien luontokulttuurien sekä globaalien pohjoisten yhteisöjen ja yhteiskuntien näkökulmiin. Muita sosiologian tutkimusalueita ovat esimerkiksi yhteiskuntarakenne, työ, luokka, hyvinvointi, kasvatus, digitalisaatio, tiede, taide ja sukupuoli.

Lapin yliopiston sosiologit tutkivat muun muassa jätehallintaa, kiertotaloutta, monilajisia kohtaamisia, talouskuripolitiikkaa, hyvinvoinnin jakautumista, maankäytön konflikteja sekä työn muutosta.

Mietitkö vielä valintaasi?

Tutustu myös

"Kolme opiskelijaa kävelevät talvella yliopistorakennuksen edessä mäntymetsässä."

Opiskelijan Rovaniemi

Uudelle opiskelijalle