Opintojen yksilölliset järjestelyt Lapin yliopistossa

Opintojen yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan mm. fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön järjestämistä ja toteuttamista niin, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa. Opiskelijoillamme on oikeus saada lääketieteellisistä syistä kohtuulliset yksilölliset opiskelujärjestelyt opintojen tueksi. Opintojen yksilöllisillä järjestelyillä varmistamme kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella.

Yksilöllisiä opiskelujärjestelyjä ei pidä nähdä syynä lakata tavoittelemasta asetettuja osaamistavoitteita. Sen sijaan ne ovat tapa tukea opiskelijaa osaamistavoitteiden saavuttamisessa. Järjestelyt eivät muuta osaamistavoitteita, vaan tukevat niiden saavuttamista. Yksilöllisillä järjestelyillä pyritään mahdollistamaan kaikille opiskelijalle yhdenvertaiset mahdollisuudet edetä opinnoissa, positiivisen erityiskohtelun periaattein.

Positiivisen erityiskohtelun periaatteen mukaisesti voidaan ajatella, että joku opiskelija voi tarvita enemmän tai erilaista tukea kuin joku toinen opiskelija ja esim. ohjausta ja tukea voidaan näin ollen tarjota enemmän tai eri tavalla tarpeen mukaan. Kaikki opiskelijoiden elämäntilanteet eivät kuitenkaan oikeuta yksilöllisiin järjestelyihin. Järjestelyjä ei tehdä esimerkiksi siitä syystä, että opiskelija asuu muualla kuin kampuspaikkakunnalla.

Lue lisää esteettömyydestä ja saavutettavuudesta Lapin yliopistossa: TÄHÄN LINKIN AINON SIVUILLE


Yksilölliset järjestelyt opiskelun tukena


Opiskelija voi terveydellisin perustein hakea yksilöllisiä opintojärjestelyjä opintojensa suorittamiseen ja arviointiin. Perusteita voivat olla mm. kuulo-, näkö- tai muu aistivamma, luki- ja kirjoitushäiriö, paniikkihäiriö tai esim. ADHD. Lukivaikeuden perusteella on mahdollista saada yksilöllisiä järjestelyjä, mikäli lukivaikeus on vaikea tai keskivaikea. Yksilöllisiä järjestelyjä voi hakea lääkärintodistuksella myös silloin, kun vamman aiheuttama haitta on lyhytaikainen, esimerkiksi onnettomuuden seuraus.

Esimerkkejä opintojen yksilöllisistä järjestelyistä:
* selkeät ja tarkat tiedot kurssin rakenteesta, keskeisistä päivämääristä, tenttivaatimuksista, käytännön järjestelyistä sekä tehtävänannoista.
* lisäaika tentteihin ja/tai itsenäisten tehtävien palautuksiin.
* mahdollisuus tehdä tentti tietokoneella ja käyttää oikolukuohjelmaa krijoittaessa.
* mahdollisuus vaihtoehtoiseen tapaan tenttiä. Vaihtoehtoisia arviointimuotoja perinteiselle tentille ovat esimerkiksi suulliset tentit, esitelmät ja esim. tietokoneella tehtävät monimuotoiset kotitentit tai etävalvottavat kotitentit.
* rauhallinen koetila
* laajempi kirjoitustila
* liikuntaesteiden huomiointi

Pyrimme mahdollisuuksiemme mukaan huomioimaan yksilölliset järjestelyt koko opintojesi ajaksi.

TÄYTÄ HAKEMUS

Jos tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä, täytä hakemus. Palauta hakemus osoitteeseen yksilolliset.jarjestelyt@ulapland.fi.s.

Hakemuslomake

TÄYTÄ HAKEMUS

Jos tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä, täytä hakemus. Palauta hakemus osoitteeseen yksilolliset.jarjestelyt@ulapland.fi.s.

Hakemuslomake

OHJEITA:

Alla ohjeet opiskelijalle ja opettajalle esteettömyyteen liittyen.

OPISKELIJAN OHJEET YKSILÖLLISTEN JÄRJESTELYJEN HAKEMISELLE

Pyrimme mahdollisuuksiemme mukaan huomioimaan yksilölliset järjestelyt koko opintojen ajaksi. Jos tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä, tutustu alla oleviin ohjeisiin ja täytä hakemus.

Palauta hakemus osoitteeseen yksilolliset.jarjestelyt@ulapland.fi.s.

Esimerkkejä opintojen yksilöllisistä järjestelyistä:
• lisäaika tentteihin tai itsenäisten tehtävien palautuksiin
• mahdollisuus tehdä tentti tietokoneella ja käyttää oikolukuohjelmaa kirjoittaessaan.
• mahdollisuus vaihtoehtoiseen tapaan tenttiä. Vaihtoehtoisia arviointimuotoja perinteiselle tentille ovat esimerkiksi suulliset tentit, esitelmät ja esim. tietokoneella tehtävät monimuotoiset kotitentit tai etävalvottava kotitentti.
• rauhallinen koetila
• laajempi kirjoitustila
• liikuntaesteiden huomiointi

Opintojen yksilöllisten järjestelyiden taustalla voi olla esimerkiksi fyysinen tai
psyykkinen sairaus, vamma, oppimisvaikeus tai esimerkiksi jännittämisongelmat. Lukivaikeuden perusteella on mahdollista saada yksilöllisiä järjestelyjä, mikäli lukivaikeus on vaikea tai keskivaikea.
Yksilöllisiä järjestelyjä voi hakea lääkärintodistuksella myös silloin, kun vamman aiheuttama haitta on lyhytaikainen, esimerkiksi onnettomuuden seuraus. Hakemukseen liitetään asiantuntijalausunnot (lääkäri, psykologi, tms.). Terveydentilaa koskevat lausunnot tuhotaan käsittelyn jälkeen. Alkuperäisiä lausuntoja ei oteta vastaan. Hakemus on luottamuksellinen ja hakijan
tiedot ovat salassa pidettäviä. (JulkL 24 § 1 mom.25). Opintojen yksilöllisiä järjestelyjä voi hakea tarpeen mukaan koko lukuvuoden ajan.

Opintopäällikkö Janette Tolppi antaa neuvontaa ja tekee päätöksen opiskelijan yksilöllisistä järjestelyistä. Tarvittaessa voidaan sopia ohjausaika, jolloin pohditaan yhdessä juuri ko. opiskelijalle oikeita yksilöllisten järjestelyjen muotoja. Varataksesi ohjausajan, lähetä sähköpostia osoitteeseen
yksilolliset.jarjestelyt@ulapland.fi.s.

Opiskelijalle annetaan varsinaisen päätöksen lisäksi Esteettömyyspassi, joka on oltava mukana aina yksilöllisistä järjestelyistä sovittaessa. Passissa määritellään mihin järjestelyihin opiskelija on oikeutettu, mutta hänen terveydentilaansa koskevia tietoja ei mainita. Opiskelija vastaa itse siitä, että keskustelee yksilöllisistä järjestelyistä opettajan kanssa ja näyttää esteettömyyspassin.
Keskustelu on hyvä käydä ennen opintojakson alkua tai heti opintojakson alussa.
Opiskelijan on ilmoitettavat yksilöllisinä järjestelyinä saamastaan tentin lisäajasta ko. kurssin vastuuopettajalle vähintään kahta viikkoa ennen tenttiä. Lisäaika voidaan toteuttaa vain, mikäli tieto lisäajasta on ilmoitettu tuon määräajan puitteissa. Tentti-ilmoittautuminen on aina myös muistettava peruuttaa, mikäli opiskelija ei osallistu tenttiin.

Oikeustieteiden tiedekunnan osalta lisäajan saaneen opiskelijan on aina vahvistettava tenttiin saapumisensa viimeistään tentti- ilmoittautumisajan päättymispäivänä kello 14.00 mennessä sähköpostitse tiedekunnan kansliaan: otk.opinto@ulapland.fi. Opiskelijan on ilmoitettava yksilöllisistä järjestelyistä myös silloin kuin tentin muotona on jokin muu kuin salitentti (esim. Moodle -tentti). Tiedekunta voi toteuttaa
järjestelyn vain, mikäli tieto tenttiin tulosta saadaan viimeistään tenttiin ilmoittautumisajan päättyessä. Muista myös ilmoittaa tentin mahdollisesta peruuntumisesta.

Exam -salissa suoritettaviin tentteihin lisäaika voidaan myöntää vain 1-3 tunnin pituisiin tentteihin. Opintojen yksilölliset järjestelyt ja Esteettömyyspassi ovat voimassa päätöksessä mainitun ajan. Tarvittaessa järjestelyjä voi hakea uudelleen, esimerkiksi mikäli tilanne muuttuu ja opinnot jatkuvat
ja järjestelyjä tarvitaan päätöksen voimassaoloajan jälkeen. Opiskelija, jolle on myönnetty yksilölliset järjestelyt joko Lapin yliopistossa tai Lapin ammattikorkeakoulussa, on oikeutettu järjestelyihin molemmissa oppilaitoksissa.

OPETTAJAN OHJEET KOSKIEN YKSILÖLLISIÄ JÄRJESTELYJÄ

  • Yksilölliset järjestelyt eivät koske opintojakson osaamistavoitteita tai sisältöjä, mutta ne voivat vaikuttaa opintojakson toteutustapaan ja suoritustapaan.
  • Esteettömän yliopiston ja saavutettavan opetuksen periaatteet on hyvä huomioida
  • kurssisuunnittelussa ja opintojaksojen etukäteismateriaaleissa.
  • Opiskelijan ilmoitettua yksilöllisistä järjestelyistä opettajalle, tulee opettajan keskustella ko. opintojakson mahdollisista yksilöllisistä järjestelyistä opiskelijan kanssa.
  •  Mikäli olet epävarma, miten voit toimia, kysy apua (janette.tolppi@ulapland.fi tai opintopsykologi@luc.fi
  • Järjestelyt ovat suositus, mutta opettaja tekee lopullisen päätöksen oman kurssinsa suhteen. Järjestelyjä on tehtävä, mutta opettaja päättää millaiset järjestelyt ovat oman opintojakson kannalta järkeviä.
  • Saavutettavilla opetusjärjestelyillä (ajoissa toimitetut kurssimateriaalit, aikataulukoonnit jne.) voi huomioida jo paljon ja ne palvelevat kaikkia opiskelijoita, eivät vain yksilöllisiä järjestelyjä tarvitsevia.

Opiskelijajoukkomme on hyvin heterogeenista ja meidän tulee olla sensitiivisiä kaikessa toiminnassamme. Meitä sitoo yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki ja pyrimme takaamaan yliopistossamme kaikille tasa-arvoiset mahdollisuudet opiskella ja edetä opinoissa. Osalla opiskelijoistamme on myönnetty esteettömyyspassit, joiden suosituksia on hyvä noudattaa. Hyvä on kuitenkin muistaa, että esim. loputon lisäaikojen myöntäminen itsenäisiin tehtäviin ei välttämättä palvele opiskelijaa, vaan joskus selkeä deadline saa myös asioita tapahtumaan. Oppimistavoitteista on hyvä keskustella opiskelijan kanssa. Yleensä opiskelijat haluavat oppia samoja asioita kuin opiskelutoverinsa. Opettajalla on viimeinen valta ja vastuu päättää järjestelyistä – opettaja ei voi sanoa, ettei mitään järjestelyjä tehdä, mutta opettaja voi vetää rajan sille, mikä on järkevää tämän opintojakson puitteissa. Tärkein neuvo opettajalle: Jos sinulla on kysyttävää yksilöllisiin järjestelyihin liittyen, kysy. Älä jää yksin ongelmien kanssa. Sinua auttavat opintopäällikkö Janette Tolppi (janette.tolppi@ulapland.fi) sekä opintopsykologi Aino Kärpänniemi (opintopsykologi@luc.fi). Opintopsykologi toimii samalla yliopiston saavutettavuusyhdyshenkilönä.

On hyvä huomioida, että ajoissa toimitetut ja selkeät kurssien aikataulukoonnit sekä etukäteen toimitetut kurssimateriaalit auttavat ihan jokaista opiskelijaamme opinnoissa eteenpäin, eivät vain niitä, jotka kamppailevat opintojen etenemisen kanssa. Kurssimateriaalit ja kurssin deadlinet jne. on hyvä toimittaa esim. Moodleen hyvissä ajoin ennen kurssin alkua. Samalla voi viestiä, onko kyse hybridi-, etä- vai lähiopetuksesta ja mitkä ovat kurssin suoritustavat. Tässä voi myös viestiä läsnäolopakosta, joustavista suoritusmuodoista ja siitä, että voiko ensimmäisen kerran jälkeen keskustella opettajan kanssa esim. poissaoloista tai opintoihin liittyvistä muista haasteista.

Kurssin käytänteistä viestimisessä on hyvä muistaa selkeys sekä monikanavaisuus eli ohjeet on hyvä löytyä kirjallisesti, mutta tärkeää on, että ne käydään kurssin alussa suullisesti lävitse ja näin opiskelijat saavat myös itse kysyä, jos heillä jää epäselvyyttä esim. suoritustapoja koskien. Alun tarkat ohjeistukset säästävät sekä opiskelijoita että teitä opettajia turhilta sähköpostikyselyiltä. Opiskelijoilla on erilaisia elämäntilanteita ja joustavuutta tarvitaan, jotta opiskelijat eivät haastavissa tilanteissaan tipahda opinnoista pois. Kannattaa miettiä, voiko olla jokin selkeä ja kaikille sama korvaavuustapa, jolla voi esimerkiksi muutaman poissaolon korvata. Jos kursseilla on useita opettajia tai esim. vierailevia luennoitsijoita on tärkeää käydä yhdessä tarkasti lävitse kurssin käytänteet (suoritusmuodot, korvaavuudet jne.) etukäteen. Vähentää opiskelijoiden kuormittumista, ettei heille tule ristiriitaista tai erilaista tietoa kurssia koskien.

Lue lisää aiheesta: Monenlaisia oppijoita | LUC-hyvinvointi ja Esteetön yliopisto | Lapin yliopisto

Lue lisää saavutettavuudesta: Saavutettavuus

Opintopäällikkö Janette Tolppi antaa neuvontaa ja tekee päätökset opiskelijoiden yksilöllisistä järjestelyistä. Tarvittaessa voidaan sopia ohjausaika, jolloin pohditaan yhdessä juuri ko. opiskelijalle oikeita yksilöllisten järjestelyjen muotoja. Varataksesi ohjausajan, lähetä sähköpostia osoitteeseen yksilolliset.jarjestelyt@ulapland.fi.s.

Janette Tolppi, opintopäällikkö
opetus- ja oppimispalvelut

yksilolliset.jarjestelyt(at)ulapland.fi.s

Saavutettavuusyhdyshenkilö yliopistossa:

Aino Kärpänniemi, opintopsykologi, opiskelijoiden hyvinvointipalvelut
opintopsykologi (at) luc.fi

Lapin yliopiston ylioppilaskunta:
Edunvalvonta-asiantuntija: edunvalvonta (at) lyy.fi

Lisätietoja:
Yliopistomme esteettömyystyö
 ja opiskelijoiden hyvinvointipalveluiden verkkosivut.


Viimeksi päivitetty: 25.6.2025