Tutkimus Arktisessa keskuksessa

Tutkimuksessa yhdistyvät ihmis-, yhteiskunta-, oikeus- ja luonnontieteiden lähestymistavat. Kaikessa tutkimuksessa keskeistä on läheinen yhteistyö alueella asuvien ihmisten kanssa. Usein tietoa tuotetaan osallistavin menetelmin yhteistyössä alueen asukkaiden ja sidosryhmien kanssa paikallistuntemus huomioiden.

Tutkimusta tehdään neljässä tutkimusohjelmassa:

Arktinen politiikka ja kehitys

Tutkimusohjelma tarkastelee arktisen alueen poliittisia, taloudellisia, sosiaalisia ja oikeudellisia suhteita sekä näiden moninaisia kytköksiä alueen ulkopuolisiin kehityskulkuihin.

Lue lisää

Arktiset yhteisöt ajassa

Tutkimusohjelma pyrkii kokonaisvaltaiseen ymmärrykseen pohjoisista yhteisöistä suurten muutosten aikakaudella. Tutkimusohjelman pääasiallisia tieteenaloja ovat antropologia ja oikeustieteet, joita täydentävät esimerkiksi maantiede ja historia.

Lue lisää

Globaalimuutoksen tutkimus

Globaalimuutoksen tutkimusohjelma pohjautuu luonnontieteisiin tuomalla yhteen asiantuntijoita eri tieteenaloilta, kuten biologiasta, luonnonmaantieteestä, jäätutkimuksesta, geofysiikasta ja ekologiasta, unohtamatta sosiaali- ja kulttuuriantropologiaa.

Lue lisää

Oikeudenmukainen vihreä siirtymä

Oikeudenmukaisen vihreän siirtymän tutkimusohjelmassa paneudutaan maankäyttöön liittyviin kysymyksiin pohjoisessa Fennoscandiassa ja laajemmin arktisella alueella.

Lue lisää

Esimerkkejä ajankohtaisista tutkimusteemoista

Tutkimuksen kohteena ovat ilmaston lämpenemisen ja ihmisen toiminnan vaikutukset arktiseen luontoon. Ekosysteemien tilan ja muutosten tutkimuksessa yhdistyy eri tieteenalojen kuten kasviekologian, maaperän mikrobiologian ja ympäristöhistorian asiantuntemus, unohtamatta paikallisten ihmisten tietoa.

Arktisen alueen ihmisten, paikallisyhteisöjen ja elinkeinojen sopeutumista muutoksiin tutkitaan osallistavin menetelmin. Tietoa tuotetaan yhdessä esimerkiksi poronhoitajien, kalastajien ja lapinlehmän kasvattajien kanssa.

Ihmisen olemassaolo arktisella alueella on perustunut ihmisten ja eläinten väliseen suhteeseen, olipa kyse niin ravinnosta, vaatetuksesta, liikkumisesta kuin asumisesta. Ihmisen, eläinten ja ympäristön välisten suhteiden tarkastelu onkin keskeistä, jotta voimme ymmärtää elämää arktisella alueella.

Uusimpia julkaisuja