Lentävä Arktis

Paikka- ja muuttolintuja – Arktisilla alueilla pesii vaativiin olosuhteisiinsa nähden suhteellisen paljon lintulajeja. Puurajan yläpuolella on todettu pesivän noin 250 lajia. Lapissa on tavattu 340 lintulajia, joista noin 180 säännöllisesti pesivinä ja 60 talvehtivina. Valtaosa pohjoisen pesivistä lintulajeista on muuttolintuja.

Johdanto

Paikkalintulajeilla on monia sopeumia pohjoisiin olosuhteisiin:

  • Riekko ja kiiruna vaihtavat talven tullen höyhenpukunsa valkoisiksi.
  • Kuukkeli, hömötiainen ja lapintiainen varastoivat syksyllä ravintoa talven varalle.
  • Kanalinnut ja eräät pikkulinnutkin suojautuvat pakkasöinä lumikiepin lämpöön.
  • Jotkut lajit, kuten lapintiainen, pystyvät alentamaan ruumiinlämpöään energiankulutuksen vähentämiseksi.

Lintujen määrä pohjoisessa vaihtelee elinympäristöittäin, ja vuosien väliset erot lintujen laji- ja yksilömäärissä voivat olla suuria. Lapin lintulajeista 40 prosenttia pesii metsissä. Erilaisiin vesistöihin sidoksissa olevien lajien osuus on reilut 30 prosenttia, suolajien osuus noin 11 prosenttia ja tunturilajien osuus noin 13 prosenttia. Loput lajit esiintyvät lähinnä ihmisen muokkaamissa elinympäristöissä.

Metsistä merten pauhuihin

Metsien lintulajistosta suurin osa on havumetsälajistoa, kuten järripeippoja, vihervarpusia ja metsäkirvisiä. Vanhoja metsiä suosivia lintulajeja tavataan pohjoisessa suhteellisen paljon. Vanhan metsän lajistoon kuuluvat esimerkiksi metso, lapintiainen ja kuukkeli.

Yleensä eliölajien määrä vähenee pohjoista kohti. Suolintulajien, etenkin kahlaajien, määrä kuitenkin kasvaa. Erityisesti Perä-Pohjolan vetiset aapasuot ja pohjoiset palsasuot ovat arvokkaita lintualueita. Niillä pesii esimerkiksi kaakkureitajänkäkurppiahanhia, punakuireja ja muuttohaukkoja. Pohjoisten soiden monimuotoisuus ja runsas pesimäaikainen hyönteistuotanto tarjoavat hyvät olosuhteet suolintujen pesinnälle ja poikastuotolle.

Tunturinummilla pesii muun muassa keräkurmitsoja, kapustarintoja, niittykirvisiä ja lapinkirvisiä. Tunturien korkeimmilla paljakoilla asustaa vain muutama lintulaji, kuten kiiruna ja pulmunen.

Arktiset meret tarjoavat ravinnonlähteitä ja pesimäalueita merilinnuille. Näistä monet lajit, kuten lunni, pesivät lintuvuorilla suurissa yhdyskunnissa.

Ilmastonmuutos vaikuttaa lintuihin

Pohjoisten lintulajien kannoissa on havaittu taantumista ja niiden levinneisyysalueiden supistumista. Eteläisten lintulajien on puolestaan havaittu yleistyneen pohjoisessa.

Yksi pohjoisen lintulajiston taantumiseen vaikuttavista tekijöistä on ilmastonmuutos. Tutkimus ilmastonmuutoksen vaikutuksista on lintujen kohdalla keskittynyt etenkin fenologiaan, jossa on havaittu esimerkiksi lintujen muuton ja pesinnän ajoittumisessa tapahtuneita muutoksia.

Teksti: Jukka Jokimäki & Marja-Liisa Kaisanlahti-Jokimäki
Kuva: Tomi Muukkonen

Lajit

Jänkäkurppa

(Lymnocryptes minimus)

Lue lisää

Kaakkuri

(Gavia stellata)

Lue lisää

Keräkurmitsa

(Eudromias morinellus)

Lue lisää