Opetus- ja ohjaushenkilöstön arki on täynnä digihaasteita, jotka vaikuttavat työhyvinvointiin. Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) osarahoittamassa Osaamisella työhyvinvointia -hankkeessa kehitetään ratkaisuja tukemaan opetus- ja ohjaushenkilöstön työhyvinvointia.

Hankkeen tavoitteena on tunnistaa yhdessä oman työn kuormitustekijöitä ja organisoida työtä uudelleen erilaisia työkaluja hyödyntäen. Hankkeessa tuetaan oppilaitosten yhteisöllisyyttä digiajassa lisäämällä jaettua asiantuntijuutta ja yhteisöllisyyttä työyhteisössä ja opetuksessa. Hankkeessa kokeillaan erilaisia digityökaluja ja -välineitä yhteisöllisyyden ja ryhmäytymisen kehittämiseen opetuksessa ja työyhteisössä.

Hankkeen tavoitteena on (päätoteuttajat suluissa):
1. Tukea opetus- ja ohjaushenkilöstön työhyvinvointia vertaiskehittämällä (Lappia)
2. Tukea oppilaitosten yhteisöllisyyttä digiajassa (REDU)
3. Vastata jatkuvan ammatillisen digiosaamisen kehittymisen tarpeeseen (PPO)

Ryhmähankkeessa lisätään opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamista toteuttamalla koulutussuunnitelmiin perustuva koulutuskokonaisuus. Hankkeessa lisätään opetus- ja ohjaushenkilöstön oman työn arvostusta ja osaamista digitaalisten alustojen ja välineiden ja digitaalisten opetusmateriaalien käytössä opetuksessa. Hankkeen keskiössä on vertaistuki ja yhteiskehittäminen. Hanke vahvistaa oppilaitosten uudistumista, uutta toimintakulttuuria, kilpailukykyä ja uudenlaisia koulutuksen ratkaisuja vahvistamalla osaamista mm. tekoälyn hyödyntämisestä ja huomioiden ennakoivan osaamisen kehittämisen.

Hankkeen päätoteuttajana on Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia ja muina osatoteuttajina toimivat Lapin yliopiston lisäksi Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU sekä Peräpohjolan Kansanopiston Kannatusyhdistys ry.

Lapin yliopisto on mukana hankkeen kaikissa toimenpiteissä suunnittelua ja toteutusta tukevana asiantuntijatahona sekä sparraajana tuoden toiselle asteelle menetelmiä, työkaluja ja kokemusta.