Koulun esittely

Erityispiirteet

Koulussamme toimii neljä LUKA-luokkaa seitsemän LUKA-opettajan voimin aina alkuopetuksesta kuudennelle luokalle saakka. LUKA-toimintaa toteutetaan luokissa eri tavoin. Ilmiöpohjaisuus ja projektioppiminen, lapsilähtöiset työskentelytavat, säännölliset retket sekä ulkona oppiminen ovat keskeinen osa monien LUKA-luokkien toimintaa.  Tärkeimpinä tavoitteina LUKA-luokkien toiminnassa on ollut luonto- ja ympäristösuhteen rakentuminen tekemisen kautta, ympäristötietoisuuden vahvistaminen sekä kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Opimme luonnossa, luonnosta ja yhdessä luonnon kanssa. LUKA-luokissa harjoittelevat vuosittain myös kestävyys- ja luontokasvatuspainotteisen luokanopettajakoulutuksen opiskelijat.

 

Musiikkipainotteista opetusta järjestetään harjoittelukoulussa kolmannesta luokasta kuudenteen luokkaan. Musiikkipainotteisessa opetuksessa oppilailla on musiikin oppitunteja kolme tuntia viikossa vuosiluokilla 3-6. 

Musiikkipainotteisessa opetuksessa painotetaan luokkakohtaista soitinopiskelua koulussa yleisesti käytössä olevista soittimista sekä kuorolaulun harjaannuttamista. Oppilaat harjoittelevat yksin- ja yhteissoittoa sekä laulua erilaissa kokoonpanoissa sekä kerryttävät esiintymiskokemusta. Musiikkiluokkien kuoro esiintyy musiikkiluokkien järjestämissä konserteissa sekä koulun omissa juhlissa. Musiikkiluokkien osaamista viedään myös koulun ulkopuolelle esiintymällä erilaisissa julkisissa ja yksityisissä tilaisuuksissa. Musiikin tunnit tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia yhteistoimintaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Yhteistoiminnassa saadut kokemukset lisäävät yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunnetta ja tukevat oppilaan myönteisen minäkäsityksen kehittymistä. Uteliaisuuden herättäminen, leikinomainen toiminta ja iloinen yhdessäolo tukevat oppilaan luovan musiikillisen ajattelun kehittymistä. Musiikkiluokkien ensisijaisena tavoitteena ei ole kasvattaa musiikin ammattilaisia, vaan monipuolisesti musiikkia harrastavia ihmisiä. Valtakunnallisten perusteiden lisäksi musiikkiluokkien opetuksen tavoitteena on tukea oppilaan omaa erityisosaamisen aluetta tavoitteellisesti, aktiivisesti ja pitkäjänteisesti. 

Painotettuun musiikin opetukseen voivat hakea kaikki Rovaniemen koulujen toisen vuosiluokan oppilaat. Asiasta tiedotetaan koulujen Wilman kautta. Ilmoittautuminen ja testit järjestetään joka vuosi helmikuussa. 

Oppilaat valitaan musiikkiluokille musikaalisuustestien perusteella. Oppilaat valitaan pisteytyksen mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Alin hyväksytty pistemäärä on 30 % kokonaispistemäärästä.

Luokanopettajaopiskelijat ja erityisopettajaopiskelijat

Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan luokanopettajakoulutuksen opetusharjoittelut suoritetaan soveltavaa harjoittelua lukuun ottamatta Lapin yliopiston harjoittelukoulussa.  Opetusharjoittelun lisäksi koulu vastaa omalta osaltaan opettajankoulutuksen kehittämisestä yhteistyössä kasvatustieteiden tiedekunnan kanssa. 

Luokanopettajaksi opiskelevien ohjattu ­harjoittelu on soveltavaa harjoittelua lukuun ottamatta keskitetty harjoittelukouluumme. Harjoittelu­jaksossa on 2–5 opiskelijaa/luokka. 

Opettajaopiskelijat suorittavat syventävän harjoittelun kahdessa erässä, mikä mahdollistaa opiskelijoiden valmistumisen kesken vuotta. Syventävässä harjoittelussa opettajaopiskelijat toimivat opetusryhmissä pareittain. Harjoittelujaksojen lisäksi toteutamme koulussamme myös joidenkin aineiden didaktisia harjoitteluja. 

 Erityisopettajaopiskelijat suorittavat koulullamme 2 opetusharjoittelua. 

 

Kuvo-opiskelijat 

Luokanopettajaopiskelijoiden opetusharjoittelun lisäksi koulussamme harjoittelee Taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen opiskelijoita. Opetusharjoitteluista Syventävä, Opetusharjoittelut II ja III sopivat koulumme rytmiin LO-harjoittelut huomioiden. Lukuvuosittain heitä harjoittelee koulullamme keskimäärin 10 opiskelijaa.

 

Ohjausryhmä 

Harjoittelujaksojen suunnittelusta ja kehittämisestä vastaa harjoittelukoululla harkkatiimi sekä ohjausryhmä. Harjoitteluiden ohjausryhmään kuuluu kasvatustieteen tiedekunnan edustajia, harjoittelukoulun edustajia (kandi- ja maisterivaihe, harjoitteluvastaavat tarpeen mukaan), Rantavitikan peruskoulun edustaja sekä opiskelijoiden edustajat. Teorian ja käytännön yhtenäistämiseksi harjoittelukoulun lehtorit ja tiedekunnan ohjaavat lehtorit kokoontuvat yhteisiin suunnittelu- ja arviointipalavereihin ennen jokaista opetusharjoittelua. 

Lapin yliopiston harjoittelukoulu toimii verkostoituneesti Suomen harjoittelukoulujen tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnassa (tutkoke). Toimintaan osallistuu useita harjoittelukoulun lehtoreita omilla ja koulun yhteisillä hankkeilla. 

Tutkimuksen tekeminen koululla on luvanvaraista. Luvat Lapin yliopiston harjoittelukoululla tehtäviin tutkimuksiin antaa koulun rehtori. Käytä tutkimuslupahakemuksessa oheista mallipohjaa (liitetiedosto). Täytä myös tutkimusta koskevat tiedot rehtorin päätöslomakkeeseen valmiiksi. Lomakkeet lähetetään sähköpostitse rehtorille (etunimi.sukunimi@ulapland.fi).  Ohessa mallipohjat myös vanhemmille ja oppilaille laadittaviin tiedotteisiin. 

Harjoittelukoulut ovat osa kasvatustieteiden tiedekuntien opettajankoulutusta, joten toteutamme tutkoke-toimintaa yhteistyössä tiedekunnan ja opettajankoulutuksen professori Tuija Turusen kanssa. Koulun tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoimintaa koordinoi Suvi Lakkala. eNorssin tutkoke-toiminnasta voit lukea säännöllisesti ilmestyvästä Sirius-lehdestä

Koulun opettajien ja muun henkilökunnan julkaisut ovat nähtävissä julkaisuluettelossa

Kansainvälinen toiminta toteutuu koulussa:  

  • koulun sisäisenä monikulttuurisena toimintana ja kotikansainvälisyyden vahvistajana  
  • Kansainvälisyyshankkeina   
  • Erasmus+  
  • Unesco  
  • kansainvälisten opiskelijoiden opintoina opetusryhmissämme  
  • englannin kielen oppitunneilla   
  • Observation Period Leading to the Teaching Experience 4 ects  
  • Teaching Experience 4-8 ects  
  • oppimisen ja koulunkäynnin tukea observoimalla  
  • Special and Inclusive Education school experience 4 ects  
  • Esittelemme koulumme toimintaa, suomalaista koulutusjärjestelmää ja opettajainkoulutusta kansainvälisille vieraille.  

Oppilaille ja vanhemmille

Lapin yliopiston harjoittelukoulun oppilaskunnan erityinen painoalue on koululäsnäolon ja hyvinvoinnin tukemisessa.  

Uusi hallitus valitaan lukukauden alussa ja se aloittaa toimintansa syyskuussa.  Oppilaskuntamme edustajat toimivat edustajina koulumme ravintolatoimikunnassa, sekä oppilashuollon ohjausryhmässä. Lisäksi oppilaskunnan edustajat vierailevat tarvittaessa henkilökunnan ja vanhempaintoimikunnan kokouksissa.  Oppilaskunta järjestää koulussa erilaisia tempauksia, toimintaa ja pyrkii vaikuttamaan osaltaan koulun yhteisen toimintakulttuurin kehittämiseen. 

Oppilaskuntame työskentelee aktiivisesti osana harjoittelukoulujen eNorssi-verkostoa ja osallistuu vuosittan eNorssin oppilas- ja opiskelijakuntapäiville. Tapahtumaan osallistuvat kaikkien harjoittelukoulujen oppilaskuntien edustajat ympäri Suomen

Harjoittelukoulun vanhempaintoimikunta aloitti toimintansa pitkän tauon jälkeen syksyllä 2024. Vanhepaintoimikunnan tarkoitus on tuoda kotia ja koulua lähemmäs toisiaan, kasvattaa yhteistä ymmärrystä ja kokemusta sekä tukea kotien osallisuutta.

Vanhempaintoimikunta järjestää tekemistä ”Harkkarin” vahemmille yhteisen liikkumisen merkeissä sekä perheille suunnattua yhteistä toimintaa. Liity mukaan tiedotuskanavallemme ja pysy kartalla Harkkarin vanhempaintoimikunnan toiminnasta.

Tule mukaan toimintaamme!

Riku Alasuutari 0405893698

  • Lapin yliopiston harjoittelukoulun logo
    Viimeksi päivitetty: 6.6.2025