Kuluva lukuvuosi

syyslukukausi: ke 6.8. – pe 19.12.2025 

  • syysloma vko 42;  13.10 – 17.10.2025​
  • joululoma 22.12.2025 – 6.1.2026

 

kevätlukukausi: ke 7.1. – la 30.5.2026​

  • talviloma vko 10;  2.3. – 6.3.2026​
  • vapaapäivät:
    pääsiäisvapaat 3.4. – 6.4.2026​
    vappupäivä 1.5.2026​
    helatorstai 14.5.2026

 

Ruokailuvuorot harjoittelukoulussa

Ruokalista

Koulun ruokailupalveluista vastaa Compass Group Suomi Oy (Amica). Ravintola Lumikellossa tarjoillaan lounas päivittäin koulun oppilaiden ja henkilökunnan lisäksi myös opetusharjoittelua suorittaville opiskelijoille. 

Erityisruokavaliot ilmoitetaan toimittamalla selvitys ruokavaliosta luokanlehtorille/-ohjaajalle. Kaikista ruokavalioihin liittyvistä muutoksista pyydetään ilmoittamaan välittömästi koululle, jotta oppilaiden turvallisuus tai hyvinvointi ei vaarannu.

 

Välipala

Koululle on järjestetty valvottu välipala ravintola Lumikellon tiloissa klo 13.55–14.10 välitunnilla.

Välipalalla noudatetaan hyviä ruokailutapoja. Oppilaat voivat tuoda ruokasaliin omia eväitä tai ostaa niitä Lumikellon tiskiltä. Millään muulla välitunnilla ei ole valvottua välipalaa. Jos tarvetta sellaiseen on, asiasta tulee sopia oman opettajan kanssa.  

Sairauspoissaolot

Huoltaja on velvollinen ilmoittamaan lapsensa poissaolosta omalle opettajalle samana päivänä ennen koulupäivän alkua merkitsemällä poissaolon Wilmaan. Opettaja ottaa yhteyttä kotiin samana päivänä, jollei huoltaja ole ilmoittanut koululle oppilaan poissaolosta.  Lapsi ei voi olla pois koulusta vanhemman sairauden vuoksi.   

Lapin yliopiston harjoittelukoulu noudattaa Rovaniemen kaupungin kanssa yhdessä tehtyjä linjauksia poissaolorajoista. Kaikki poissaolot kirjataan Wilma-ohjelmaan. 

Koulussamme on käytössä Wilmoottaja, joka hälyttää opettajille ilmoituksen poissaoloista.  

Harkinnanvaraiset poissaolot

Muut kuin sairaudesta johtuvat poissaolot anotaan etukäteen luokanlehtorilta/-ohjaajalta (1-5pv) tai rehtorilta (yli 5pv kestävät poissaolot) . Oppilaat keräävät poissaolon aikaiset tehtävät lomakkeelle.

Poissaoloanomus 1-5lk 

Poissaoloanomus 6-9lk

Infoa liikuntatunneista 

Ulkoliikunnan pakkasraja talvella on noin -17 astetta (+/- 2 astetta). Päätöksen siitä, ollaanko sisällä vai ulkona, tekee opettaja liikuntatunnin alkamisajankohtana. 

Liikuntapaikoille siirrytään 1-6 luokilla opettajan valvonnassa. 7-9 luokilla siirtymät tehdään liikunnanopettajan ohjeistuksen mukaan itsenäisesti. Liikuntatunnin kaksoistunnit koulupäivän lopussa pidetään ilman välituntia, jolloin oppilaat pääsevät koulusta normaalia aiemmin (esim. klo 13.40 tai 14.40).

Mikäli oppilas ei terveydellisistä syistä osallistu liikkumiseen, tulee hänen pääsääntöisesti seurata opetusta sivusta. Asiasta on aina sovittava opettajan kanssa etukäteen. 

Ulkoliikuntavarustus 

Oppilaalla tulee olla lajikohtaiset välineet (tarkistakaa kotona ajoissa esim. luistimien sopivuus) ja liikunta-asu sekä varalla sisäliikuntapussi sade- tai pakkaspäiviä varten. 

Sisäliikuntavarustus 

Sisäliikuntavarusteisiin kuuluu shortsit, verkkarit, ohut paita ja pyyhe. Sisäliikunnan jälkeen peseydymme aina. Mikäli pyyhe unohtuu, koululta voi lainata pyyhkeen ja palauttaa sen mahdollisimman pian pestynä takaisin. 

Liikuntakalenteri

Retkeilypainotteinen opetus on harjoittelukoulun opetussuunnitelmaan kuuluva aihekokonaisuus ja on tarkoitettu kaikille koulun 1-6–luokkien oppilaille. Painotteisuuden tavoitteena on tarjota oppilaille myönteisiä luontokokemuksia, lisätä luontotietämystä sekä kehittää erilaisia erätaitoja. Lisäksi pyritään kehittämään oppilaiden luontosuhdetta siten, että heistä tulisi luontoa huomioonottavia ja kaikin puolin ympäristövastuullisia toimijoita.  

Koulun tapahtumat, opetussuunnitelman mukaiset retket, juhlat ja poikkeuspäivät suunnitellaan osaksi koulun hyvinvoinnin vuosisuunnitelmaa. Tapahtumat hyväksytään yhteisessä henkilökunnan kokouksessa ja tuodaan johtokunnalle tiedoksi syksyn kokoukseen lukuvuoden työsuunnitelman osana. Koulun vakuutukset ovat voimassa koulun organisoimissa toiminnoissa ja tapahtumissa. Näistä tiedotetaan huoltajia koulun yhteisessä lukuvuositiedotteessa sekä Wilman välityksellä.  

Kaikki luokka-asteet voivat retkeillä Rovaniemen kaupungin alueella ja tutustua kaupungin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Luokkien omat retket Suomessa sekä osallistumiset kisoihin ovat osa koulun retkeilytoimintaa.  

Harjoittelukoulun iltapäivätoiminnasta vastaa Rovalan Nuoret Ry. Iltapäivätoiminta on maksullista ja sitä järjestetään 1. ja 2. luokan oppilaille. Maksuun sisältyy organisoitu toiminta, välipala ja vakuutus. Iltapäivätoiminnan omat tilat sijaitsevat kouluravintolaan vievän käytävän varrella.  

Koulun piha-alue on varattu iltapäivätoiminnan käyttöön iltapäivisin klo 17 asti. Iltapäivätoimintaa koskevista muutoksista ilmoitetaan puhelinnumeroihin 045 154 5932 (IP-toiminnan ohjaajat) tai 040 735 4600 (IP-toiminnan vastaava).  

FCLab V / lehtorit Tiia Ansas ja Sanna Illikainen  

FCLab.fi-hanke (Future Classroom Lab) kehittää yksiköissään eri puolilla Suomea uusia oppimisympäristöjä, opetusteknologiaa ja pedagogiikkaa. Verkosto edistää opetusteknologian käyttöä ja kehittää uusia opiskelukäytänteitä.  

FCLab.fi -verkosto järjestää alueellisia ja valtakunnallisia koulutuksia (oppimisympäristöjen kehittäminen, teknologia, ohjelmointi, maker-toiminta jne.), tekee yritysyhteistyötä sekä osallistuu erilaisiin alan seminaareihin ja tapahtumiin kotimaassa ja ulkomailla.  

Suomen FCLabit sijaitsevat yliopistollisissa harjoittelukouluissa. Verkosto kattaa kymmenen paikkakuntaa kattaen maantieteellisesti lähes koko maan.   

Rovaniemen FCLabin painopisteitä ovat digitalisaation kehittäminen koulun ulkopuolisissa oppimisympäristöissä sekä pilotoinnit. 

Rovaniemen yksikön keskeisenä tavoitteena on edistää digitalisaatiota luomalla opetussuunnitelman ja tietostrategian tavoitteet huomioivia oppimispolkuja erilaisiin koulun ulkopuolisiin oppimisympäristöihin.  

Rovaniemen yksikkö pyrkii toimimaan Lapin maakunnallisina asiantuntijoita koulun ulkopuolisten oppimisympäristöjen digitalisoinnin kehittämisessä, kansallisen FCLAB-verkoston toimijoiden tukena ja aktiivisesti mukana kv-sektorilla. 

Verkoston toimintaa koordinoi ja hallinnoi projektipäällikkönä Suomen FCL Lead Ambassador, joka toimii maamme edustajana eurooppalaisessa FCL-verkostossa yhteistyössä Opetushallituksen asiantuntijoiden kanssa.   

SINNI – Monitoimijainen lähiympäristö nuoren omien valintojen lujittajana koulutuksen nivelvaiheissa /Erityisopettaja Toni Berg , Lehtori Timo Lakkala  

Hankkeessa tuetaan nuoren minäpystyvyyttä ja tulevaisuusorientaatiota sekä vahvistavien monitoimijaisten lähiympäristöjen rakentumista siirtymävaiheissa. Läpileikkaavana periaatteena on nuorten ja heidän huoltajiensa oman kokemustiedon sekä ohjaus- ja opetushenkilöstön asiantuntijapääoman tunnistaminen ja kehittäminen. Hanke toteutetaan Lapin yliopiston ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän / Lapin koulutuskeskus REDU:n yhteistyönä.   

 

Tasa-arvon edistäminen /Erityisopettaja Toni Berg  

Tavoitteenamme on rakentaa joustavia ryhmittelyjä sekä yksilöllisiä oppimispolkuja 8.-9.-luokille ehkäistäksemme lasten ja nuorten syrjäytymistä. Tarkoituksena on myös tarjota oppilaille lisätukea oppimiseen ja koulunkäyntiin sekä huomioida erityisesti koulua käymättömät lapset. Tavoitteena on vähentää oppilaiden koulunvaihdon tarvetta tuen riittämättömyyden vuoksi. Lisäksi mahdollistetaan tutkimuksen ja opinnäytetöiden tekeminen uudesta sekä ajankohtaisesta näkökulmasta yliopistossamme opiskelijoille.  

 

TIPOTE – kohti inklusiivista ja käytäntöläheistä opettajankoulutusta Mosambikissa  /Lehtori Timo Lakkala  

TIPOTE-projektin (2024-2026) päätavoitteena on vahvistaa inklusiivisen pedagogiikan osaamista ja sitä kautta parantaa opettajankoulutusten laatua kahdessa opettajankoulutusta tarjoavassa korkeakoulussa Mosambikissa. Maputon pedagoginen yliopisto (UP-Maputo) kouluttaa aineenopettajia pääkaupungissa ja ISET One World keskittyy luokanopettajien kouluttamiseen maaseutumaisessa toimintaympäristössä. Inklusiivisen koulutuksen kysymyksiin etsitään hankkeessa käytännön ratkaisuja opettajankoulutusten, opettajankouluttajien sekä viime kädessä kouluissa toimivien opettajien käyttöön. Hankkeeseen osallistuu Suomesta Lapin yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.  

 

Yhteistyö LUMA-keskus Lapin kanssa  

LUMA-keskuksen tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian harrastamiseen ja opiskeluun uusien tiede- ja teknologiakasvatuksen avausten kautta, tukea opettajia elinikäiseen oppimiseen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin koko Suomessa, sekä vahvistaa tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä. Lapin LUMA-keskuksen johtajana toimii Anna-Maija Partanen. Harjoittelukoululta osallistutaan LUMA-keskus Lapin järjestämiin tiedetapahtumiin Arktikumissa ja Lapin yliopistolla.  

 

 

Harjoittelukoulun opetussuunnitelma

Avaa tästä

Sitaatti-lohko, johon voi nostaa jonkun sitaatin. Alle voi laittaa sitaatin sanojan nimen.

Essi Esimerkki

  • Lapin yliopiston harjoittelukoulun logo
Viimeksi päivitetty: 6.6.2025