Hallintotieteiden ja johtamisen tutkinto-ohjelmassa perehdyt organisaatioiden ja työyhteisöjen toimintaan osana muuttuvaa yhteiskuntaa ja ekologista toimintaympäristöä. Opinnoissa yhdistyvät hallintotiede, johtaminen ja johtamisen psykologia.  

Koulutus tarjoaa monipuolisen näkökulman tulevaisuuden työelämään – kestävään johtamiseen, yhdenvertaisuuteen, monilajisuuteen, työhyvinvointiin ja digitalisoituvaan hallintoon. Kehität valmiuksiasi toimia asiantuntijana, joka ratkaisee ongelmia tutkimusperustaisesti ja rakentaa kestävämpää tulevaisuutta. 

Opit soveltamaan teoriaa käytäntöön esimerkiksi työelämäprojekteissa ja kehität osaamistasi niin vuorovaikutuksessa kuin strategiatyössäkin. Koulutus valmistaa sinut näkemään hallinnon ja johtamisen ilmiöt monesta näkökulmasta – sekä paikallisesti että globaalisti. 

Tutustu koulutukseen

Koulutuksessa tarkastellaan organisaatioita osana laajempaa yhteiskunnallista ja ekologista toimintaympäristöä. Opit tarkastelemaan hallinnon ja johtamisen ilmiöitä teoreettisesti ja soveltamaan oppimaasi käytännössä, esimerkiksi työelämäprojekteissa. 

Opintojemme sisältöjä ovat esimerkiksi kestävyyttä ja oikeudenmukaisuutta edistävien johtamiskäytäntöjen kehittäminen, strategiatyö kasvun jälkeisessä yhteiskunnassa, yhdenvertainen globaali talous, tulevaisuuden talousajattelut, monilajisuus osana taloutta ja organisaatioita, digitalisoituva hallinto ja organisointi, hyvinvoinnin edistäminen ja palvelut sekä työhyvinvointi. Perehdyt myös vuorovaikutuksen erityiskysymyksiin työyhteisöissä.

 

Hallintotieteen kandidaatin ja yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinnon laajuus on 180 op ja maisterin tutkinnon laajuus 120 op.  

Hallintotieteiden ja johtamisen tutkinto-ohjelma muodostuu yhteisistä perusopinnoista (25 op), yhteisistä aineopinnoista (50 op) sekä kieli- ja viestintäopinnoista, metodiopinnoista ja sivuaineopinnoista. Aineopintoihin sisältyy myös kandidaatintutkielma (10 op). Maisterin tutkinto muodostuu 120 opintopisteen laajuisista pääaineen syventävistä opinnoista. 

Alkuvaiheen opinnot tarjoavat monipuolisia näkökulmia johtamiseen ja organisointiin ja ovat kaikille opiskelijoille yhteiset. Kandiaatintutkinnossa pääaineena on hallintotieteet ja johtaminen. Opiskelija voi valita tutkintonimikkeekseen joko hallintotieteiden kandidaatin (HTK) tai yhteiskuntatieteiden kandidaatin (YTK).

Maisterin tutkinnossa valitset yhden kolmesta pääaineesta: hallintotiede, johtaminen sekä hallintotiede, erityisesti johtamisen psykologia. Hallintotiedettä voi maisterivaiheessa opiskella täysin etäopiskeluna, muiden pääaineiden opetus sisältää lähiopiskelua kampuksella.

Hallintotiede  

Hallintotieteen tutkinnot ovat työelämässä arvostettuja ja kilpailukykyisiä ja niiden ytimenä on laaja-alainen hallinto- ja johtamisosaaminen. Hallintotieteen opinnot antavat sinulle työkaluja yhteiskunnan ja sen muutoksen analysoimiseen, jonka pohjalta saat valmiuksia tehdä tutkimukseen perustuvia päätöksiä hallinnon, organisaatioiden ja työyhteisöjen kehittämiseksi. Opinnoissa painottuvat  

  • organisaatioiden, työyhteisöjen ja henkilöstön johtaminen sekä kehittäminen  
  • digitalisoituvat julkiset palvelut ja niiden johtaminen osana muuttuvaa hallintoa  
  • tieto ja tietoperustaisuus päätöksenteossa ja hallinnossa  
  • hyvinvoinnin edistämisen ja johtamisen kysymykset.  

Hallintotieteestä valmistuneet opiskelijat työllistyvät johto- ja asiantuntijatehtäviin julkisiin organisaatioihin, yrityksiin ja järjestöihin. 

Johtaminen 

Johtamisen opinnot tarjoavat sinulle perusteet toimia kasvunjälkeisessä yhteiskunnassa kestävällä ja vastuullisella tavalla. Opintojen lähtökohtana on siirtyminen ihmiskeskeisyydestä maapallon monilajisuuden tunnistamiseen sekä globaalin talouden epätasa-arvoisuuksien tunnistaminen. 

Johtamisen opiskelijana saat uusimpaan tutkimukseen perustuvia käsitteellisiä työkaluja ja käytännön malleja talouden uudelleen ajatteluun sekä eettisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävien tulevaisuuksien rakentamiseen. Opinnot tarjoavat sinulle välineitä esimerkiksi strategiatyön tekemiseen kasvun jälkeisessä yhteiskunnassa, alustatalouden ongelmallisuuksien tunnistamiseen, monilajisen vuorovaikutuksen ymmärtämiseen sekä uusien, radikaalienkin talousmallien suunnitteluun. 

Osallistavat opetusmuodot kannustavat kriittiseen ja luovaan ajatteluun, ja valmentavat toimimaan monipuolisissa tulevaisuuden työelämän asiantuntija-, johtamis- ja kehittämistehtävissä.

Johtamisen psykologia  

Johtamisen psykologian opinnot tarjoavat valmiuksia työtehtäviin, joissa vaaditaan työyhteisöjen psykologista ymmärtämistä sekä ihmisten johtamisen taitoja. Opinnot antavat sinulle käsitteellisiä ja konkreettisia työkaluja, kuten dialogi-, neuvottelu- ja sovittelutaitoja, hallinnon, johtamisen ja kehittämisen asiantuntijatehtäviin. Johtamisen psykologiassa perehdyt temaattisesti inhimillisten voimavarojen johtamisen moninaisiin sisältökokonaisuuksiin.  

Opetuksessa painotetaan ohjauksellisia ja kokemuksellisia työskentelyotteita, jotka tarjoavat syvällistä ymmärrystä keskeisistä työelämäilmiöistä, kuten yksilön ja työyhteisön hyvinvoinnista ja niihin liittyvistä haasteista. Johtamisen psykologia auttaa hahmottamaan työyhteisöjen inhimillisen todellisuuden kokonaisuutta ja tämän todellisuuden yhteyttä työyhteisöjen kestävään menestykseen. Johtamisen psykologia kuuluu monen eurooppalaisen ja amerikkalaisen yliopiston opintotarjontaan, mutta Suomessa sitä voi toistaiseksi opiskella ainoastaan Lapin yliopistossa. 

Hallintotieteiden tai yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinto antaa pätevyyden hakea julkisia virkoja ja toimia, joihin on vaatimuksena alempi korkeakoulututkinto. 

Hallintotieteiden tai yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto antaa pätevyyden hakea julkisia virkoja ja toimia, joihin on vaatimuksena ylempi korkeakoulututkinto. 

Hallintotieteen ja johtamisen tutkinto-ohjelma tarjoaa monipuoliset työelämävalmiudet, ja siitä valmistuneet sijoittuvat vaativiin johto- ja asiantuntijatehtäviin erilaisissa julkisen hallinnon organisaatioissa, yksityisissä yrityksissä, kolmannella sektorilla tai tutkimuslaitoksissa ja yliopistoissa. Mahdollisia ammattinimikkeitä ovat johtaja, suunnittelija, liiketoiminnan kehittäjä, vastuullisuusjohtaja tai -konsultti, yhdenvertaisuusasiantuntija, henkilöstöpäällikkö, kunnanjohtaja, tietohallintopäällikkö, työhyvinvointipäällikkö, hyvinvointijohtaja, muutosjohtaja, tutkija tai projektipäällikkö.

Valmistuneiden työllisyystilanne on hyvä. Sinun on mahdollista omilla opintoihin liittyvillä valinnoillasi (kuten erikoistumalla tietylle alueelle, opinnäytetyön suuntaamisella, sivuainevalinnoilla, opintojen aikaisella verkostoitumisella ja harjoittelulla) suunnata osaamistasi tietylle alueelle ja sitä kautta vaikuttaa työelämään sijoittumiseesi.   

Lapin yliopiston opiskelijana sinulla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä kokemusta muun muassa lähtemällä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ulkomaille, tekemällä lyhyen vaihdon opintojen aikana, osallistumalla My Global Diary Ambassador -toimintaan tai ryhtymällä kansainväliseksi tuutoropiskelijaksi. Kansainväliseen toimintaan osallistuminen antaa sinulle kieli- ja kulttuurialueen tuntemuksen lisäksi paljon kansainvälisiä valmiuksia tulevalle työurallesi. 

Tavoitteenamme on, että jokainen opiskelija saa tutkinnon, joka antaa valmiuksia kansainväliseen toimintaan ja kansainvälisille työmarkkinoille. Kansainvälistymisosaamisen tavoitteista keskustellaan OmaOpettajan kanssa ja huomioidaan osana henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS). Opiskelijavaihto on aina suunnitelmallista, jolloin kaikki vaihdossa suoritetut opinnot on mahdollista hyväksyä osaksi tutkintoa hyväksiluvun kautta. Ulkomailla voi suorittaa yhden sivuainekokonaisuuden, yksittäisiä tutkintoon sisältyviä kursseja, harjoittelun tai erikoistumisopintoja, joita Lapin yliopistossa ei ole tarjolla. 

Tutustu eri mahdollisuuksiin ja löydä itselle sopiva tapa hankkia kansainvälistä osaamista! 

www.ulapland.fi/kv 

Maisterin tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden tohtorin tutkintoihin. 

Oppiaineidemme tutkimus on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnustettua. Tutkimustamme ohjaa luovuus, rohkeus, kriittisyys ja teoreettinen monialaisuus. Tutkimuksemme keskittyy neljään temaattiseen kokonaisuuteen. 

  • osallistamista, tasa-arvoa ja kestävää, monilajista tulevaisuutta edistävien organisaatiokäytänteiden ja vaihtoehtoisten talousajattelumallien tutkimus 
  • organisaatioiden ja palveluiden digitalisoitumisen ja tietoperusteisuuden tutkimus 
  • muutoksen, muuttuvan työn, akateemisen työn, yrittäjyyden ja strategiakäytäntöjen tutkimus 
  • yhteisöjen hyvinvoinnin, yhteisöjen muodostumisen ja yhteisöllisten käytänteiden tutkimus 

Lisätietoa https://www.ulapland.fi/FI/Yksikot/Yhteiskuntatieteiden-tiedekunta/Yhteiskuntatieteiden-tutkimus 

Mietitkö vielä valintaasi?