Pohjoisen luonnon monipuolisuus ja vuodenaikojen vaihtelut tarjoavat tutkimusympäristön, jossa on mahdollisuus käytännössä tunnistaa suunnitteluhaasteita sekä tarkastella käyttäjiä, tuotteita, tiloja ja palveluita erilaisissa olosuhteissa ja ympäristöissä. Ympäristötietoisuus haastaa muoti- ja tekstiiliteollisuutta rakentamaan parempaa huomista. Vastuullinen suunnitteluasenne yhdistää suunnittelutaidon, materiaalituntemuksen ja tuotteiden valmistustaidon kestävään elinkaariajatteluun. Erilaiset studio- ja digitaaliset tutkimusympäristöt mahdollistavat innovatiiviset materiaali-, pinta- muoto-, rakenne- ja tekniikkakokeilut.

Tutustu koulutukseen

Koulutusohjelman keskiössä on luova edelläkävijyys, joka muodostuu pohjoisesta ulottuvuudesta nousevista näkökulmista, kuten pohjoinen muoti- ja tekstiilisuunnittelu, tutkiva ja kokeileva materiaalitutkimus, digitaalinen suunnittelu, tuotteistaminen ja kokemuksellinen suunnittelu ja taide.

Kandidaatin tutkinto koostuu muodin ja tekstiilisuunnittelun opinnoista, kaikille taiteiden tiedekunnan muotoilualan koulutusohjelmille yhteisistä taide-, muotoilu- ja kulttuuriopinnoista, kieli- ja viestintäopinnoista, tutkimusopinnoista sekä sivuaineopinnoista. Tutkintoon sisältyy seminaari ja kandidaatintutkielma.

Maisterin tutkinto koostuu muodin ja tekstiilisuunnittelun syventävistä opinnoista sekä valinnaisista sivuaineopinnoista. Tutkintoon sisältyy pro gradu -seminaari ja tutkielma.

 

Muoti ja tekstiilisuunnittelun koulutusohjelma painottuu kestävään ja eettiseen muotiin ja tekstiilitaiteeseen sekä tutkii uusien materiaalien ja innovatiivisten tekstiilien käyttötapoja ja pohjoisen muotoilun ulottuvuuksia muoti- ja tekstiiliteollisuudessa. Kyse on muodin, tekstiilimateriaalien, taiteen, ympäristön ja vallitsevien arktisten olosuhteiden välisestä vuorovaikutuksesta, jonka keskiössä on luova edelläkävijyys.

Suunnittelualueina muoti ja tekstiilisuunnittelu sisältää sekä erilaisten materiaalisten että ei-materiaalisten tuotteiden luovaa, tutkivaa ja innovoivaa tutkimista ja taiteellista toimintaa. Muoti peilaa aikaa ja heijastaa muuttuvan maailman mielialoja, muutosvoimia ja energiaa. Muotiin liittyvässä tutkimuksessa voidaan käsitellä esimerkiksi esteettisiä, kulttuuria tai digitaalisia ennakoinnin, suunnittelu- ja valmistuttamisprosessien ja kuluttamisen teemoja. Tekstiilitaide on materiaalipohjainen taiteen osa-alue, joka korostaa innovatiivista suuntausta, kuten uusmaterialistista taiteen prosessin tarkastelua, materiaalisen kokemuksen suunnittelua ja biotaidetta. Taiteellisia kokeiluja tehdään sekä digitaalisissa että muodin ja tekstiilin studioympäristöissä, mutta se voi olla myös sekä muun elävän kulttuuriympäristön ja luonnon tutkimusta. Materiaalitutkimus on kokeileva ja poikkitieteellinen materiaalituntemukseen keskittyvä muodin ja tekstiilitaiteen osa-alue. Tutkimus keskittyy materiaalien esteettisten, funktionaalisten ja uusien ominaisuuksien tutkimiseen, kehittämiseen, prototypointiin ja testaamiseen.

Kandidaatin opinnoissa opiskelija oppii ymmärtämään muodin ja tekstiilisuunnittelun vaikutuksia ja merkityksiä pohjoisen muoti- ja tekstiilisuunnittelun sekä kokeilevan materiaalitutkimuksen näkökulmista, hyödyntäen taiteen ja tutkimuksen vuorovaikutusta. Taide- ja tutkimuslähtöiset suunnitteluprosessit liittyvät kysymyksiin materiaaleista, väreistä, muodoista, tekniikoista, välineistä ja sommittelusta, yhdistäen erilaiset taiteen ja tutkimuksen ilmaisumuodot. Visuaalisuuden ohella kiinnitetään huomiota myös siihen, miltä tutkimisen välineet ja lopputulos, kuten tekstiilimateriaalit ja -tuotteet, vaatteet, tilat tai palvelut, kuulostavat tai tuntuvat. Tutkinnon suorittanut opiskelija voi jatkaa suorittamaan taiteen maisterin tutkintoa.

Maisteriopinnoissa opiskelija syventää tietoja ja valmiuksia toimia muodin ja tekstiilitaiteen asiantuntijana työelämässä. Opinnot yhdistettynä innovatiivisten muoti- ja tekstiiliratkaisujen kehittämiseen, yhteistyöhön elinkeinoelämän kanssa ja kansainvälisyyteen, tekevät opiskelijasta vahvan ja monialaisen alansa asiantuntijan. Maisteritutkinnon suorittanut opiskelija voi hakeutua suorittamaan taiteen tohtorin tutkintoa.

Opiskelijalla on mahdollisuus vahvistaa asiantuntijuuttaan sisällyttämällä kandidaatti- ja maisteritutkintoonsa urasuuntautuneisuutta tukevia sivuaineopintoja.

Opiskelijat valitaan suoraan muodin ja tekstiilisuunnittelun koulutusohjelmaan.

Muodin ja tekstiilisuunnittelun koulutusohjelman pääaineopinnot aloitetaan ensimmäisellä vuosikurssilla. Ensimmäisen vuosikurssin opintoihin kuuluu myös muotoilualan koulutusohjelmien yhteisiä opintoja ja kieliopintoja. Toisen ja kolmannen vuosikurssin aikana opintoihin kuuluu myös sivuaineopintoja.

Opiskelijoiden tukena ovat sekä opiskelijatuutori että OmaOpettaja. Opiskelijatuutori on saman koulutusalan vanhempi opiskelija, joka antaa pienryhmäohjausta uusille opiskelijoille, tutustuttaa heidät opiskeluympäristöön ja auttaa opiskeluun liittyvissä käytännön kysymyksissä. OmaOpettaja on henkilökohtainen ohjaaja, joka auttaa opiskelijaa opintojen suunnittelussa, ohjaa HOPSin laatimisessa, opiskelutaidoissa ja -tavoissa. Ohjausta antavat myös muut oppiaineen opettajat ja opintoasioiden henkilökunta.

Muodin ja tekstiilisuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuvat voivat työskennellä esimerkiksi itsenäisinä suunnittelijoina, taiteilijoina ja yrittäjinä, erilaisissa suunnittelu- ja tuotekehitysprojekteissa, muotoilun ja taiteen koulutus-, tiedotus- ja johtotehtävissä, kaupan alan asiantuntijatehtävissä sekä tutkimustehtävissä.

Lapin yliopiston opiskelijana sinulla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä kokemusta muun muassa lähtemällä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ulkomaille, tekemällä lyhyen vaihdon opintojen aikana, osallistumalla My Global Diary Ambassador -toimintaan tai ryhtymällä kansainväliseksi tuutoropiskelijaksi. Kansainväliseen toimintaan osallistuminen antaa sinulle kieli- ja kulttuurialueen tuntemuksen lisäksi paljon kansainvälisiä valmiuksia tulevalle työurallesi.

Tavoitteenamme on, että jokainen opiskelija saa tutkinnon, joka antaa valmiuksia kansainväliseen toimintaan ja kansainvälisille työmarkkinoille. Kansainvälistymisosaamisen tavoitteista keskustellaan oman opettajatuutorin kanssa ja huomioidaan osana henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS). Opiskelijavaihto on aina suunnitelmallista, jolloin kaikki vaihdossa suoritetut opinnot on mahdollista hyväksyä osaksi tutkintoa hyväksiluvun kautta. Ulkomailla voi suorittaa yhden sivuainekokonaisuuden, yksittäisiä tutkintoon sisältyviä kursseja, harjoittelun tai erikoistumisopintoja, joita Lapin yliopistossa ei ole tarjolla.

Tutustu eri mahdollisuuksiin ja löydä itselle sopiva tapa hankkia kansainvälistä osaamista!

www.ulapland.fi/kv

Maisterin tutkinnon suoritettuaan voi hakeutua suorittamaan taiteen tohtorin tutkintoa.

Tohtorin tutkinnon kautta opiskelija saavuttaa kyvyn itsenäisesti soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä sekä perehtyy syvällisesti omaan tieteenalaansa ja tutkimusalaansa. Tohtorin tutkinnon suorittamiseksi opiskelijan tulee suorittaa tiedekunnan määräämät jatko-opinnot, laatia väitöskirja ja puolustaa sitä julkisesti.

Mietitkö vielä valintaasi?

Voitte upottaa alle myös esim. tiedekuntasi uratarinat, mahdollisen blogin tai kuvagallerian. Mikäli toivot uusia elementtejä, lähesty yksikkösi viestintävastaavaa tai markkinointitiimiä.