Oikeusnotaarin tutkinnossa vahvoina kantavina elementteinä toimivat kansainvälisyys ja painotus oikeudellisten käytäntöjen suuntaan sekä oikeuskulttuurien vuorovaikutuksen ymmärtämiseen.

Oikeusnotaarin tutkinto (180 op) on alempi korkeakoulututkinto, jonka suoritusaika on kolme vuotta. Oikeusnotaarin tutkinto antaa valmiudet OTM tutkinnon suorittamiseen.

Oikeustieteen maisterin tutkinto (120 op) on ylempi korkeakoulututkinto, jonka suoritusaika on kaksi vuotta. Maisterintutkinto antaa valmiudet lakimiesammatteihin ja jatko-opintoihin.

Keskeisenä periaatteena niin opetuskokonaisuuksien sisällön kuin opetuksen toteutuksessa on oppimislähtöisyys. Tutkintorakenteella turvataan vahva akateeminen perusosaaminen sekä perehtyminen tarkempiin tutkimusintresseihin.

Yleisinä lähtökohtina oikeusnotaarin tutkinnon toteuttamisessa toimivat myös oikeudenalojen välinen vuorovaikutus samoin kuin oikeustieteen ja muiden tieteiden välinen vuorovaikutus sekä ajankohtaisuus. Yleistiedollisten ja taidollisten aineiden opetus on integroitu koko tutkinnon läpileikaten. Yleistiedollisten aineiden näkökulmasta tämä tarkoittaa niiden organisoitua, yhteisesti sovittua sisällyttämistä poolien antamaan opetukseen tarjoten opiskelijoille vähiten syvenevää osaamista.

Lisätietoa koulutuksesta

Oikeusnotaarin tutkinto 180 op:

  • kaikille pakolliset opinnot 135 op
  • kieli- ja viestintäopinnot 15 op
  • valinnaiset opinnot 30.

Oikeustieteen maisterin tutkinto 120 op:

  • syventävät opinnot 60 op
  • kieliopintoja 6 op
  • aineopintoja 25 op
  • valinnaiset opinnot 29 op

Tarkemmat tiedot tutkinnoista löytyvät https://weboodi.ulapland.fi/lay/

Oikeusnotaarin tutkinnon suorittanut:

  • omaa kattavan peruskuvan oikeusjärjestyksestä ja osaa soveltaa hankkimaansa tietoa ja valmiuksia työelämässä vastuullisesti ja laadukkaasti sekä ammattieettisesti kestävältä pohjalta
  • omaa hyvät oikeudelliset tiedonhallintavalmiudet ja hyvät vuorovaikutustaidot sekä kykenee käyttämään ja tuottamaan oikeudellista kieltä kirjallisesti ja suullisesti
  • ymmärtää oikeudellisten toimintaympäristöjen kansainväliset ulottuvuudet.

Oikeustieteen maisterin tutkinnon suorittanut:

  • on syventänyt ja laajentanut oikeusnotaarin tutkinnossa hankkimaansa oikeudellista osaamista ja kielitaitoa
  • kykenee teoreettiseen oikeudelliseen ajatteluun ja akateemisen tieteellisen tutkimuksen tekemiseen
  • hallitsee kansainvälisen oikeuden ja eurooppaoikeuden keskeiset osa-alueet
  • omaa valmiudet toimia työelämässä oman alansa asiantuntijana ja pätevyyden toimia oikeudellista ylempää korkeakoulututkintoa vaativissa tehtävissä

Oikeustieteiden tiedekunnassa ei ole pääaineita eikä sivuaineita. Oikeusnotaarin ja oikeustieteen maisterin tutkinto koostuvat pakollisista ja valinnaisista opinnoista. Opiskelija voi laajentaa osaamistaan haluamaansa suuntaan valinnaisia kursseja hyödyntäen.

Oikeustieteen maisterin tutkinto antaa pätevyyden moniin lakimiestehtäviin. Virkatutkintona se on kelpoisuusvaatimuksena useisiin oikeushallinnon ja eräisiin hallinnon alan tehtäviin (esimerkiksi tuomarin ja syyttäjän tehtävät).

Oikeustieteellinen tutkinto on yleistutkinto, joka antaa valmiudet monille eri aloille. Tutkintoa arvostetaan työmarkkinoilla ja valmistuneet ovat työllistyneet erinomaisesti koulutustaan vastaaviin tehtäviin.

Suurimpia työllistäjiä ovat elinkeinoelämä, valtionhallinto ja oikeuslaitos. Tyypillisesti oikeustieteen maisterit toimivat myös kansainvälisissä tehtävissä sekä muissa erityistä asiantuntemusta vaativissa tehtävissä. Yleisiä ammattinimikkeitä: henkikirjoittaja, asianajaja, käräjäoikeuden tuomari, syyttäjä, pankkilakimies, esittelijä.

Kansainvälisty Lapin yliopistossa

Lapin yliopiston opiskelijana sinulla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä kokemusta muun muassa lähtemällä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ulkomaille, tekemällä lyhyen vaihdon opintojen aikana, osallistumalla My Global Diary Ambassador -toimintaan tai ryhtymällä kansainväliseksi tuutoropiskelijaksi. Kansainväliseen toimintaan osallistuminen antaa sinulle kieli- ja kulttuurialueen tuntemuksen lisäksi paljon kansainvälisiä valmiuksia tulevalle työurallesi.

 

Tavoitteenamme on, että jokainen opiskelija saa tutkinnon, joka antaa valmiuksia kansainväliseen toimintaan ja kansainvälisille työmarkkinoille. Kansainvälistymisosaamisen tavoitteista keskustellaan oman opettajatuutorin kanssa ja huomioidaan osana henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS). Opiskelijavaihto on aina suunnitelmallista, jolloin kaikki vaihdossa suoritetut opinnot on mahdollista hyväksyä osaksi tutkintoa hyväksiluvun kautta. Ulkomailla voi suorittaa yhden sivuainekokonaisuuden, yksittäisiä tutkintoon sisältyviä kursseja, harjoittelun tai erikoistumisopintoja, joita Lapin yliopistossa ei ole tarjolla.

 

Tutustu eri mahdollisuuksiin ja löydä itselle sopiva tapa hankkia kansainvälistä osaamista!

www.ulapland.fi/kv

Tiedekunta tekee kiinteää yhteistyötä eri viranomaisten, ammatissa toimivien juristien sekä Pohjois-Suomen elinkeinoelämän kanssa. Työelämän vaatimukset tulevat tutuiksi tuleville juristeille jo opiskeluaikana, kun opiskelijat ja työelämän asiantuntijat tapaavat säännöllisesti opintovierailuilla ja luennoilla.

Lisäksi tiedekunnan tutkijat ja opettajat täydennyskoulututtavat muun muassa ammatissa toimivia juristeja ja tuomareita. Tieteentekijöiden osaamista hyödynnetään myös laajasti eri toimielimissä esimerkiksi lakeja valmisteltaessa.

Tärkeitä kumppaneita ovat muun muassa Rovaniemen hovioikeus ja hallinto-oikeus, ministeriöt, saamelaiskäräjät, asianajotoimistot, Pohjois-Suomen elinkeinoelämä, juristiyhdistykset sekä oikeustieteelliset tiedekunnat ja yhdistykset Suomessa ja ulkomailla.

Tiedekunnan tutkimukseen voi tutustua oheisesta linkistä:

Oikeusnotaarin tutkintoon kuuluu pakollisena opintona Notaaritutkielma (10 op).

Notaaritutkielma on kirjallinen opintonäytetyö, jonka opiskelija kirjoittaa opettajan kanssa sovitusta aiheesta. Notaaritutkielman ohjepituus on 20 tekstisivua. Toteutus ja työmuodot koostuvat opiskelijan itsenäisestä työskentelystä ja sitä tukevasta opettajan antamasta henkilökohtaisesta ohjauksesta.

Notaaritutkielman suoritettuaan opiskelija:

  • tuntee hyvän tieteellisen käytännön mukaiset toimintatavat
  • omaa yleiskuvan asianomaisella oikeudenalalla harjoitettavasta tutkimuksesta ja perusvalmiudet oikeustieteellisen tutkimuksen tekemiseen
  • hallitsee lähdeaineiston oikean käyttötavan ja tieteellisen viittaustekniikan
  • on kehittänyt kykyään täsmälliseen ja virheettömään kielenkäyttöön
  • on laajentanut tietämystään opinnäytetyön aihepiiristä.

Oikeustieteen maisterin tutkintoon kuuluu pakollisen opintona Maisterin tutkielma. Opiskelija laatii kirjallisen 70 -sivuisen maisteritutkielman, joka osoittaa perehtyneisyyttä tutkielman aihepiiriin sekä kykyä tieteelliseen ajatteluun, itsenäiseen työskentelyyn, tutkimuslähteiden ja -menetelmien käyttöön ja täsmälliseen ja virheettömään kielenkäyttöön. Toteutus- ja työmuotoja ovat opiskelijan itsenäinen työskentely ja sitä tukeva opettajan antama henkilökohtainen ohjaus.

Maisteritutkielman suoritettuaan opiskelija:

  • kykenee oikeustieteellisen tutkimuksen tekemiseen
  • hallitsee tiedonhankintaan ja oikeustieteellisten tutkimusmenetelmien käyttöön liittyvät perustaidot
  • kykenee itsenäiseen argumentointiin ja oikeustieteellisten päätelmien tekemiseen
  • osaa ilmaista tutkimustulokset kirjallisessa muodossa
  • on perehtynyt syvällisesti tutkielman aihepiiriin.

Jatkotutkintoja ovat lisensiaatin ja tohtorin tutkinnot. Ne ovat tieteellisiä jatkotutkintoja, joita voit hakeutua suorittamaan maisterin tutkinnon jälkeen.