Soveltavan taiteen käytäntö ulottuu julkisesta taiteesta poliittisiin taideinterventioihin sekä erilaisia kohtaamisia tuottaviin taidetyöpajoihin.  Opinnot antavat sinulle työvälineitä työskennellä sosiaalisten, yhteiskunnallisten ja ympäristöön liittyvien kysymysten parissa.

Opintoprojekteissa kehität työelämässä tarvittavia taitoja, kuten projektien suunnittelu- ja organisointimenetelmiä sekä niiden mallintamista, markkinointia ja dokumentointia.

Valmistumisen jälkeen voit toimia taiteilijana tai asiantuntijana esimerkiksi kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa. Tehtävänimikkeitä ovat muun muassa yhteisötaiteilija, ympäristötaiteilija, organisaatiotaiteilija, kuntataiteilija ja taideohjaaja.

Tutustu koulutukseen

Kandidaatin ja maisterin tutkinto koostuu soveltavan taiteen pääaineopinnoista (perus-, aine- ja syventävät opinnot), muotoilualojen yhteisistä opinnoista, tutkimusopinnoista vapaavalintaisista sivuaineopinnoista, sekä kieli- ja viestintäopinnoista.

Kandidaatin tutkinto:

– Yleisopinnot
– Kieli- ja viestintäopinnot 15 op
– Taide, muotoilu ja kulttuuri -opinnot 40 op
– Soveltavan taiteen perus- ja aineopinnot 25 + 40 op
– Muotoilualojen yhteiset tutkimusopinnot 10 op
– Sivuaineopinnot 50 op

Maisterin tutkinto:

– Syventävät taide, muotoilu ja kulttuuriopinnot 15 op
– Soveltavan taiteen syventävän opinnot 75 op
– Sivuaineopinnot 30 op

Soveltavan taiteen koulutusohjelmassa taiteen käytäntö ulottuu
julkisesta taiteesta poliittisiin taideinterventioihin sekä erilaisia
kohtaamisia tuottaviin taidetyöpajoihin. Opinnot antavat työvälineitä työskennellä sosiaalisten, yhteiskunnallisten ja ympäristöön liittyvien kysymysten parissa. Opintoprojekteissa kehitetään työelämässä tarvittavia taitoja, kuten projektien suunnittelu- ja organisointimenetelmiä sekä soveltavan taiteen projektien dokumentointia, mallintamista ja markkinointia.
Valmistumisen jälkeen voi toimia taiteilijana tai asiantuntijana
esimerkiksi kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa. Tehtävänimikkeitä ovat muun muassa yhteisötaiteilija, ympäristötaiteilija, organisaatiotaiteilija, läänintaiteilija ja taideohjaaja.
Soveltavan taiteen -koulutusohjelmassa yhdistyy luovasti tulevaisuuden ennakointi, kuvataide sekä yhteistyö muiden ammattialojen kanssa. Opinnossa saa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa taidetta osana julkista sektoria ja elinkeinoelämää. Taideteosten lisäksi opinnoissa luodaan taideperustaisia palveluja yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja hoitotyön sekä kulttuuri- ja
luontomatkailun kanssa.
Taideprojektien aikana tutustutaan opiskelutovereihin harjoittaen yhteistyön taitoja ja luoden tulevaisuuden verkostoja. Yksilöllisen ohjauksen avulla opitaan tunnistamaan omia vahvuuksia ja kehittämään osaamisen alueita.

Valmistumisen jälkeen voit toimia taiteilijana tai asiantuntijana esimerkiksi kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa. Tehtävänimikkeitä ovat muun muassa yhteisötaiteilija, ympäristötaiteilija, organisaatiotaiteilija, kuntataiteilija ja taideohjaaja.

Kansainvälisty Lapin yliopistossa

Lapin yliopiston opiskelijana sinulla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä kokemusta muun muassa lähtemällä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ulkomaille, tekemällä lyhyen vaihdon opintojen aikana, osallistumalla My Global Diary Ambassador -toimintaan tai ryhtymällä kansainväliseksi tuutoropiskelijaksi. Kansainväliseen toimintaan osallistuminen antaa sinulle kieli- ja kulttuurialueen tuntemuksen lisäksi paljon kansainvälisiä valmiuksia tulevalle työurallesi.

 

Tavoitteenamme on, että jokainen opiskelija saa tutkinnon, joka antaa valmiuksia kansainväliseen toimintaan ja kansainvälisille työmarkkinoille. Kansainvälistymisosaamisen tavoitteista keskustellaan oman opettajatuutorin kanssa ja huomioidaan osana henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS). Opiskelijavaihto on aina suunnitelmallista, jolloin kaikki vaihdossa suoritetut opinnot on mahdollista hyväksyä osaksi tutkintoa hyväksiluvun kautta. Ulkomailla voi suorittaa yhden sivuainekokonaisuuden, yksittäisiä tutkintoon sisältyviä kursseja, harjoittelun tai erikoistumisopintoja, joita Lapin yliopistossa ei ole tarjolla.

Tutustu eri mahdollisuuksiin ja löydä itselle sopiva tapa hankkia kansainvälistä osaamista!

Maisterin tutkinnon suoritettuaan voi hakeutua suorittamaan taiteen tohtorin tutkintoa.

Tohtorin tutkinnon kautta opiskelija saavuttaa kyvyn itsenäisesti soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä sekä perehtyy syvällisesti omaan tieteenalaansa ja tutkimusalaansa. Tohtorin tutkinnon suorittamiseksi opiskelijan tulee suorittaa tiedekunnan määräämät jatko-opinnot, laatia väitöskirja ja puolustaa sitä julkisesti.

Mietitkö vielä valintaasi?

Voitte upottaa alle myös esim. tiedekuntasi uratarinat, mahdollisen blogin tai kuvagallerian. Mikäli toivot uusia elementtejä, lähesty yksikkösi viestintävastaavaa tai markkinointitiimiä.