Tähän voi laittaa ingressin, mutta se ei ole pakollinen.
Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi
Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta on myöntänyt dosentin arvon seuraaville henkilöille:
Aaltola Juhani, YTT: Kasvatustiede, erityisesti kasvatuksen filosofia Celik, Ismail, Phd: Uudet teknologiat opetus- ja oppimisprosessien tutkimuksessa Hanhimäki Eija, TT: Johtajuus ja ammatillinen kehittyminen kasvatus- ja koulutusalalla Heikkinen Mervi, KT: Sukupuolen tutkimus, erityisesti tasa-arvo ja yhdenvertaisuus Huotari Pertti, LiT: Liikuntakasvatus Jeronen Eila, FT: Kasvatustiede, erityisesti biologian didaktiikka Kaasila Raimo, KT, FM: Opettajankoulutus, erityisesti matematiikan didaktiikka Kallo Johanna, KT: Vertaileva ja kansainvälinen koulutustutkimus Karkulehto Sanna, FT: Sukupuolen ja mediakulttuurin monitieteinen tutkimusKemppinen Lauri, KT: Kasvatustiede, erityisesti opettajuus Keskitalo-Foley Seija, KT: Feministinen kasvatus- ja koulutussosiologia Kiili Carita, KT: Kasvatustiede, erityisesti digitaalinen lukutaito Käyhkö Mari, YTT: Kasvatustiede, alana koulutus, erityisesti luokan ja syrjäisyyden tutkimus Lempiäinen Kirsti, YTT: Feministinen tietoteoria ja metodologia Liukkonen Jarmo, LitT: Kasvatustiede, erityisesti liikuntakasvatus Luukkonen Jaakko, KT: Kasvatuspsykologia Maunula Minna, KT: Yliopistopedagogiikka, erityisesti tohtorikoulutusMerisuo-Storm Tuula, KT: Opettajankoulutus, erityisesti lukemisen ja kirjoittamisen oppimisen didaktiikka Moberg Sakari, KT: Erityispedagogiikka Niu Shuanghong Jenny, FT, D.Sc.: Generic Competencies in Teaching and Learning in Digital Era Nupponen Heimo, LitT: Liikuntakasvatus Oikarinen-Jabai Helena, TaT: Monikulttuurinen sukupuolentutkimus Pihlainen Kaisa, KT: Kasvatustiede, erityisesti elinikäinen oppiminen Podolskij Andrei I., PhD, Dr.Sc: Yleinen ja sovellettu kehityspsykologia Poikela Sari, KT: Kasvatustiede, erityisesti ongelmaperustainen pedagogiikka Saarnivaara Marjatta, KT: Kasvatustiede, erityisesti naistutkimus Siklander Signe, KT: Teknologiatuettu oppiminen Sointu Erkko, KT: Kasvatustieteen kvantitatiiviset menetelmät Suvilehto, Pirjo, FT: Kasvatustiede, sanataide- ja draamakasvatus Teräs Marianne, FT: Kasvatustiede, erityisesti simulaatiopedagogiikka Tuomisto Jukka, FT: Kasvatustiede, erityisesti aikuiskoulutus Vadén Tere, FT: Kognitiotieteen filosofia
Yliopistomme voi myöntää hakemuksesta dosentin arvon sinulle, jos omaat
Odotamme sinulta myös näyttöä yliopistomme, tiedekuntamme tai erillislaitoksemme profiiliin ja painoaloihin liittyvästä tutkimuksesta tai taiteellisesta toiminnasta.
Hakiessasi dosentin arvoa, ota ensin yhteyttä kasvatustieteiden tiedekuntaan, jossa arvioidaan dosentuurin tarpeellisuus yliopiston ja tiedekunnan strategisen profiilin kannalta.
Dosentin arvon myöntäminen Yliopistolain (558/2009) 89 § mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito. Lapin yliopiston johtosäännön 9 § mukaan rehtori päättää dosentin arvon myöntämisestä tiedekunnan tai erillislaitoksen esityksestä.
Dosentin arvoa hakevan tieteellinen pätevyys Lapin yliopistosta dosentin arvoa hakevalta odotetaan näyttöä yliopiston, tiedekunnan tai erillislaitoksen profiiliin ja painoaloihin liittyvästä tutkimuksesta tai taiteellisesta toiminnasta. Dosentin asiantuntemusta voidaan hyödyntää tutkimushankkeissa, tutkimusryhmissä ja perus- ja jatkotutkintokoulutuksessa erikseen sovittavalla tavalla. Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, ettei dosentin arvoa haeta tieteellisen julkaisutoiminnan taikka taiteellisen toiminnan riittävyyden kannalta liian varhaisessa vaiheessa.
Dosentin arvoa hakevan ansioissa kiinnitetään huomiota erityisesti seuraaviin asioihin: • Lapin yliopiston dosentuureihin vaaditaan tohtorintutkinnon suorittamisen jälkeen vähintään hyvätasoisen väitöskirjan laajuinen tieteellinen tuotanto sekä taiteen alan dosentuureissa korkealaatuista taiteellista toimintaa, joka vastaa hyvätasoista väitöskirjan laajuista taiteellista tuotantoa • hakijan näytöt itsenäisestä tieteellisestä toiminnasta, esimerkiksi tutkimusverkostojen tehtävät, tutkimuksen ja tehtäväntäyttöjen arvioinnin dokumentoidut tehtävät ja hankittu tutkimusrahoitus • osoitettu toiminta tutkimusyhteisössä ja tutkimustulosten raportoiminen myös yhteisjulkaisuissa • hakijan ansiot opinnäytteiden ja jatko-opintojen ohjauksessa ja opetuksessa soveltuvin osin • hakijan alan tieteellisissä ja/tai taiteellisissa vastuullisissa tehtävissä kuten tieteen- ja taiteenalan organisaatioissa ja verkostoissa, tieteellisten julkaisusarjojen sekä tieteellisten lehtien toimittajana, merkittävien tutkimusaineistojen kokoamisessa ja ylläpitämisessä tai konferenssien toteutuksen tehtävissä.
Lähtökohtaisesti dosentuuria ei myönnetä Lapin yliopiston henkilöstölle. Dosentuuri voidaan kuitenkin myöntää Lapin yliopiston palveluksessa olevalle tohtorille erityisin perustein, jos ala ei ole edustettuna muissa suomalaisissa yliopistoissa. Erityisten perusteiden täyttyminen arvioidaan rehtorin tai hänen valtuuttamansa johdon edustajan sekä tiedekunnissa dekaanin ja Arktisessa keskuksessa johtajan toimesta ennen tiedekunnan tai johtokunnan käsittelyä.
Hakeminen Aluksi dosentin arvon hakija ottaa yhteyttä tiedekunnan dekaaniin tai hallintopäällikköön. Tiedekunnan professorikokouksessa arvioidaan, onko dosentin arvon myöntäminen haetulle alalle perusteltua. Mikäli dosentuuriin suhtaudutaan myönteisesti, hakija toimittaa kirjallisen hakemuksen, joka osoitetaan Lapin yliopiston rehtorille. Hakemus toimitetaan sähköisesti Lapin yliopiston kirjaamoon osoitteeseen kirjaamo@ulapland.fi.
Allekirjoitetusta hakemuksesta tulee käydä ilmi hakijan yhteystiedot, haettavan dosentin arvon ala ja ne ansiot, joihin hakija vetoaa dosentin arvon saamiseksi. Hakemukseen on liitettävä Tutkimuseettisen neuvottelukunnan suosituksen mukainen tutkijan ansioluettelo, opetusportfolio (ks. erillinen ohje) ja tieteellisen pätevyyden arvioimiseksi enintään 10 julkaisua. Yhteisjulkaisujen osalta hakijan on laadittava selvitys omasta osuudestaan julkaisujen tuottamisessa, ellei se käy julkaisuista selkeästi ilmi. Julkaisut tulee numeroida julkaisuluettelon mukaisesti.
Hakemus on aiheellista tehdä englanninkielisenä, mikäli on odotettavissa, että esitetyt asiantuntijat eivät ole suomenkielisiä.
Tiedekuntaneuvosto toteaa dosentuurin tarpeellisuuden ja tekee päätöksen dosentuurin asiantuntijalausuntojen pyytämisestä sekä hakijan kutsumisesta opetusnäytteeseen.
Tieteellisen pätevyyden arviointi Tiedekunta hankkii hakijan tieteellisestä pätevyydestä lausunnon vähintään kahdelta yliopiston ulkopuoliselta asiantuntijalta. Asiantuntijoista ainakin toisen tulee olla professori.
Asiantuntija voi keskittyä lausunnossaan hakijan arvioitavaksi valitsemiin enintään kymmeneen julkaisuun ja arvioida lyhyesti muuta tuotantoa. Lausunto pyydetään toimittamaan kahden kuukauden kuluessa ja sen suositeltava pituus on 3-5 sivua.
Asiantuntijalausunnot ovat julkisia sitten, kun molemmat lausunnot ovat saapuneet tiedekuntaan. Tiedekuntaneuvosto päättää asiantuntijalausunnot saatuaan hakijan kutsumisesta opetusnäytteeseen tai mikäli toinen tai molemmat lausunnot eivät puolla hakijan tieteellistä pätevyyttä, dosentin arvon myöntöprosessin raukeamisesta.
Opetustaidon arviointi Opetustaitoa arvioitaessa otetaan huomioon opetuskokemus ja näyttö opetuksen kehittämisestä, pedagoginen koulutus ja opetusajattelu, opinnäytetöiden ohjauskokemus, taito tuottaa oppimateriaalia, muut opetustoimessa saavutetut ansiot ja dosentuuria varten annettu opetusnäyte. Opetusnäytteen antamisesta voidaan antaa vapautus, mikäli hakija on aikaisemmin antanut dosentuurin alaan liittyvän, vähintään arvosanalla ”hyvä” hyväksytyn opetusnäytteen yliopiston opetustehtävään. Vapautus voidaan antaa myös, mikäli hakijalla voidaan annettujen selvitysten perusteella osoittaa olevan kiistattomasti dosentilta edellytettävä hyvä opetustaito.
Opetusnäytetilaisuus on julkinen ja se järjestetään tiedekuntaneuvoston kokouksen yhteydessä yliopiston tiloissa. Opetusnäyte on yleensä luennonomainen. Opetusnäytteen aiheen tulee olla haettavan dosentin arvon alalta ja se ilmoitetaan etukäteen tiedekunnan hallintosihteerille. Opetusnäytetilaisuuden alkaessa on kerrottava, minkä opintovaiheen opetuksesta on kyse. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia, jonka jälkeen kuulijoilla on mahdollisuus kysymysten esittämiseen (10 min).
Tiedekuntaneuvosto arvioi opetusnäytteen. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota eri osatekijöiden toteutumiseen, mm. opetustilanteen rakentuminen, osaamistavoitteiden määrittely, kohderyhmän huomioiminen, asiasisällöt, opetusmenetelmät ja -välineet sekä vuorovaikutus ja ajankäyttö. Opetusnäyte voidaan joko hyväksyä tai hylätä. Hyväksytystä opetusnäytteestä voidaan antaa mainesana erinomainen, hyvä tai tyydyttävä. Hylättyä opetusnäytettä ei voi kompensoida muilla opetusansioilla. Mikäli dosentin arvon hakijan opetusnäyte arvioidaan mainesanalla tyydyttävä, voidaan hänellä katsoa olevan dosentilta edellytettävä hyvä opetustaito, mikäli hakijan opetusportfoliossaan antamat muut näytöt kompensoivat opetusnäytteen puutteet. Hylätty tai mainesanalla tyydyttävä arvioitu opetusnäyte voidaan myös harkinnan mukaan uusia.
Arvoa koskevan esityksen tekeminen Tiedekuntaneuvosto tekee esityksen rehtorille hakijan tieteellisen pätevyyden, opetusnäytteen ja opetustaidon kokonaisarvioinnin jälkeen.
Henkilö on oikeutettu käyttämään rehtorin myöntämää dosentin arvoa myös eläkkeelle siirryttyään.
Dosentin palkkio opetuksesta, ohjauksesta ja opinnäytteiden tarkastamisesta määräytyy yliopiston normaalien palkkiokäytäntöjen ja -ohjeiden mukaisesti.
Tutustu myös Lapin yliopiston ohjeisiin dosentin arvon hakemisesta: LINKKI
https://tenk.fi/fi/ohjeet-ja-aineistot/tutkijan-ansioluettelomalli
Opetusportfolio on sähköistä hakemusta ja ansioluetteloa (CV) täydentävä dokumentti, jossa hakija esittelee omaa opetustaan ja muita opetustaidon ansioita haettavana olevan tehtävän näkökulmasta. Hakijan tulee voida pyydettäessä esittää kaikista portfoliossa mainituista kohdista kirjallinen todiste.
Opetusportfolion laajuus on enintään 5 sivua. Opetusportfolio tulee laatia seuraavan ryhmittelyn ja sisältökuvauksen avulla.
1. Opetuskokemus ja opetuksen kehittäminen – opetuskokemuksen laajuus ja monipuolisuus yliopistokoulutuksen eri tasoilla (kandi, maisteri- ja tohtorikoulutus) tai muissa oppilaitoksissa – erilaisten opetusmenetelmien ja -teknologien hyödyntäminen ja kehittäminen – tehtävän kannalta muu relevantti opetuskokemus – vastuuopettajana toiminen ja opetuskokemuksen määrä – opetuksen ja arvioinnin kehittäminen sekä kollega- ja opiskelijapalautteen hyödyntäminen kurssien kehittämisessä
2. Pedagoginen koulutus ja opetusajattelu – pedagoginen ajattelu ja sen kehittäminen – opettajan pedagogiset opinnot tai korkeakoulu-/yliopistopedagogiikan opinnot – muut pedagogisesti relevantit opinnot ja kurssit
3. Opinnäytetöiden ohjauskokemus – ohjauskokemuksen laajuus ja monipuolisuus – kandidaatin tutkielmien, pro gradututkielmien ja väitöskirjojen ohjaus sekä ohjausrooli (pääohjaaja, toinen ohjaaja, taiteellisen produktion ohjaaja) – valmistuneiden ohjaustöiden määrä (ei saa olla opinnäytetöiden tekijöistä nimiluetteloa)
4. Taito tuottaa oppimateriaalia – korkeakoulu-/yliopistotason opetuksessa käytetyn oppimateriaalin määrä ja monipuolisuus – digitaaliset oppimateriaalit ja -ympäristöt – materiaalin käytön laajuus ja saatavuus – tehtävän kannalta muu relevantti oppimateriaali
5. Muut opetustoimessa saavutetut ansiot – koulutusohjelman johtajuus, johtoryhmän jäsenyys yliopistokoulutuksen eri tasoilla – opetukseen liittyvät asiantuntijatehtävät – osallistuminen opetuksen kehittämishankkeisiin – opetukseen liittyvä tutkimus ja julkaisu sekä taiteellinen toiminta – opetukseen liittyvät kunniamaininnat, palkinnot ja opetuksen kehittämiseen myönnetty rahoitus – kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö – muut opetus- ja ohjausansiot
6. Opetusnäyte – aikaisemmin annetut opetusnäytteet
Hallintopäällikkö, kasvatustieteiden tiedekunta | Hallinto- ja henkilöstöpalvelut, Yksiköiden hallintopalvelut
+358 40 530 4533
saana.korva@ulapland.fi
Tutkimusprofiili