Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi
Hakijapalveluista saat tietoa siitä, miten Lapin yliopistoon haetaan opiskelijaksi.
Yhteystiedot löydät täältä >
Tiedekuntien opintopäälliköt neuvovat opintojen sisältöihin ja työelämään sijoittautumista koskevissa kysymyksissä. He tuntevat myös tarkemmin opiskelijavalintaan liittyvät menettelyt.
Kasvatustieteet: Anne Autti Oikeustieteet: Aleksanteri Rahkonen Taiteet: Janette Tolppi Yhteiskuntatieteet: Mikko Vehkaperä.
Opintopäälliköille voit lähettää sähköpostia muodossa etunimi.sukunimi(at)ulapland.fi. Tarkemmat yhteystiedot löytyvät Yhteystiedot hakijalle -kohdasta.
Avoimet ovet sisältää eri koulutusalojen (kasvatustieteellinen oikeustieteellinen, taideteollinen, yhteiskuntatieteellinen) pääaine-esittelyitä. Lisäksi opinto-ohjaajille järjestetään ajankohtaisista opiskeluun ja hakuun liittyvistä asioista oma infotilaisuus. Yliopiston pääaulassa ovat mm. ainejärjestöjen, korkeakoulujen ja kansainvälisen opiskelijavaihdon esittelypöydät.
Lapin yliopisto esittäytyy vuosittain useilla koulutusmessuilla ja muissa tapahtumissa, joissa tapaat opiskelijoita ja henkilökuntaa. He kertovat sinulle mielellään opiskelusta Lapin yliopistossa ja vastaavat sinua askarruttaviin kysymyksiin.
Lisätietoja Avoimet ovet-päivästä ja koulutusmessuista löydät Tutustu meihin -kohdasta
Opintopolussa suomalaiset oppilaitokset ja korkeakoulut ylläpitävät omien koulutustensa tietoja. Opintopolun kautta voit löytää koulutusvaihtoehtoja ja myös hakea niihin. Opintopolku-portaalia ylläpitää Opetushallitus.
Opetushallituksen ylläpitämästä opinto-ohjaajien työkalupakista opot ja ohjaus- ja neuvontatyötä tekevät löytävät ajankohtaista tietoa, ohjeita ja tiedotusmateriaalia.
Lapin yliopiston toisen yhteishaun hakukohteiden valintakokeet järjestetään digitaalisina kokeina lukuunottamatta Taiteiden tiedekunnan valintakokeita. Taiteiden tiedekunnan valintakoetehtäviä ei palauteta.
Voit tarkastella digitaalisissa valintakokeissa antamiasi koevastauksia ja niiden pisteytyksiä Valintakoepisteet -palvelussa seuraavien hakukohteiden osalta:
Mene sivulle https://tulokset.korkeakouluun.fi. Linkki aktivoituu 3.7.2025.
Kirjaudu sisään käyttäen Suomi.fi -palvelun vahvaa tunnistautumista.
Jos sinulla ei ole käytössä Suomi.fi -palvelun vahvaa tunnistautumistapaa, pääset kirjautumaan palveluun yhteishaussa jättämäsi hakemuksen kautta:
Luethan tämän linkin takaa, mitä digitaaliseen Vallu-valintakoepalvelussa suoritettavaan valintakokeeseen osallistuvalta hakijalta edellytetään.
Valintakokeet:
Hakijoita kehotetaan saapumaan paikalle hyvissä ajoin ennen valintakokeen alkua. Valintakokeeseen osallistuvalla tulee olla mukanaan valokuvalla varustettu virallinen henkilöllisyystodistus*) sekä kirjoitusvälineet. Valintakokeisiin ei lähetetä erillistä kutsua tai saapumisohjeviestiä.
*) Hyväksyttyjä henkilöllisyystodistuksia ovat
voimassa oleva passi, suomalainen ajokortti, kuvallinen poliisin myöntämä henkilökortti ja EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti. Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta.
Saapumisohje Rovaniemi, Yliopistonkatu 8 Parkkialueita on kampuksen ympäristössä. Parkkialueet ovat rajalliset. Opastekyltit sekä henkilökunta on auttamassa sinua. Valintakoetiloihin on pääsy vain valintakokeisiin osallistuville henkilöille.
Saapumisohje Rovaniemi, Jokiväylä 11 Lapin AMK:n tilat (Valintakokeet: Erilliset erityisopettajan opinnot, E ja G) Parkkialueilla ja ovien läheisyydessä on opastekyltit sekä henkilökuntaa auttamassa sinua. Ilmoita henkilökunnalle valintakoeluokkasi ja he opastavat sinut oikealle ovelle. Sisätiloissa on opasteet sekä henkilökuntaa ohjaamassa sinut oikeaan valintakoetilaan. Valintakoetiloihin on pääsy vain valintakokeisiin osallistuville henkilöille. Jokiväylä 11:n pysäköintialueelta pääset kaikkiin valintakoetiloihin.
Vägbeskrivning till Rovaniemi, Jokiväylä 11 Lapplands Yrkeshögskolas lokaler (Inträdesprov: Separata speciallärarstudier, E och G) Det finns skyltar på parkeringsplatserna och nära dörrarna och personal finns tillgänglig för att hjälpa dig. Berätta för personalen din inträdesprovsklass så guidar de dig till rätt dörr. Det finns skyltar och personal inne för att guida dig till rätt inträdesprovrum. Endast personer som deltar i antagningsprovet har tillträde till antagningsprovet. Du kan komma åt alla anläggningar för inträdesprov från parkeringsplatsen på Jokiväylä 11.
Valintakoe G 5.6.2025 klo 14-18 kandidaatin ja maisterin hakukohteisiin:
Sosiaalityön tutkinto-ohjelma Politiikkatieteiden ja sosiologian tutkinto-ohjelma Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma Hallintotieteiden ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Valintakokeet maisterin hakukohteisiin:
Johtamisen maisterihakukohteen valintaan kuuluu haastattelu, joka pidetään 12-13.5.2025. Haastatteluun kutsutuille lähetetään kutsu viimeistään 7 päivää ennen haastattelua. Haastattelu järjestetään etäyhteydellä.
Matkailututkimuksen maisterihakukohteen valintaan kuuluu haastattelu, joka pidetään 14-16.5.2025. Haastatteluun kutsutuille lähetetään kutsu viimeistään 7 päivää ennen haastattelua. Haastattelu järjestetään etäyhteydellä.
Kasvatusalan kandidaatti ja maisteriohjelma, Kestävyyskasvatuksen kandidaatti- ja maisteriohjelma Luokanopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, Erityisopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma
Valintakoe E 26.5.2025 klo 9.00–12.00.
Luokanopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma ja Erityisopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma
Valintakoe G 5.6.2025 klo 14-18
Hakijan tulee ilmoittaa hakulomakkeessa, missä seuraavista paikkakunnista osallistuu valintakokeeseen. Valintakoepaikka ilmoitetaan sitovasti Opintopolussa hakemuksella, eikä sitä voi enää hakuajan jälkeen vaihtaa!
Valintakoepaikka Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulun tiloissa osoite: Jokiväylä 11, 96300 ROVANIEMI.
Valintakoekutsut kandidaatti ja maisteri hakukohteisiin
Valintakoe on kaikilla taiteiden tiedekunnan koulutusohjelmilla kaksivaiheinen. Ensimmäisen vaiheen valintakoe järjestetään 22.4.2025 ja siihen kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat. Valintakokeen ensimmäinen vaihe järjestetään sähköisenä Moodle-alustan kautta. Kutsut valintojen ensimmäiseen vaiheeseen lähetään viimeistään 10.4.2025. Valintojen toiseen vaiheeseen kutsutaan kaikki, jotka saavat kirjallisesta kokeesta vähintään yhden pisteen. Kutsut valintakokeiden toiseen vaiheeseen lähetetään hakijoille viimeistään 27.5.2025.
Valintakoetehtävien tarkemmat suoritusajat ilmoitetaan sähköisessä kutsukirjeessä.
Valintakokeet kandidaatin ja maisterin hakukohteisiin:
Yhteinen valintakoeosio 22.4.2025 (sähköinen valintakoe). Yhteinen osio mahdollistaa sen, että yksi hakija voi halutessaan osallistua kaikkiin taiteiden tiedekunnan koulutusohjelmien valintakokeisiin.
3.6. Kuvataidekasvatus 4.6. Audiovisuaalinen mediakulttuuri ja Graafinen suunnittelu 5.6. Muoti ja tekstiilisuunnittelu ja Muotoilu
Valintakokeet järjestetään sähköisesti Moodle-alustalla. Valintakokeisiin hyväksytyille lähetetään sähköisesti kutsukirjeet viimeistään 3.6.2025. Mikäli et ole saanut kutsua, voit tarkistaa tilanteen sähköpostilla ttk.opinto(at)ulapland.fi tai soittamalla tiedekunnan kansliaan, puh. 040 484 4380.
10.6. Kuvataidekasvatus 11.6. Palvelumuotoilu 12.6. Taiteen asiantuntijuus 13.6. Soveltava taide
Lisätietoa englannin kielitaitovaatimuksista löydät englanninkielisiltä sivuilta.
Hakulomakkeella voit vastata suomen kielen taitoa koskevaan kysymykseen ja liittää tarvittaessa hakulomakkeelle suomen kielen taitosi osoittavan todistuksen. Jos voit osoittaa riittävän suomen kielen taitosi suomalaiseen ylioppilastutkintoon sisältyvällä kokeella, joka on suoritettu vuonna 1990 tai sen jälkeen, sinun ei tarvitse erikseen todistaa kielitaitoasi liitteellä, vaan kokeiden arvosanatiedot saadaan suoraan ylioppilastutkintolautakunnalta. Tällä sivulla näet suomen kielen taidon osoittamista koskevat ohjeet ja osoittamiseen käyvät todistukset.
Tämä ohje koskee kaikkia Lapin yliopiston hakukohteita, joissa on Opintopolkuun merkitty opetuskieleksi suomi.
Voit todentaa suomen kielitaitosi seuraavilla tavoilla. Liitä hakemuksellesi kopio todistuksestasi, jossa jokin alla olevista näkyy:
Perusopetus, toisen asteen opetus ja korkeakoulukelpoisuuden tuottavat tutkinnot
Perusopetus, toisen asteen tutkinto tai muu korkeakoulukelpoisuuden antava tutkinto suoritettu suomen kielellä tai perusopetuslain (628/1998) tai lukiolain (629/1998; 714/2018) mukaisista tai vastaavista opinnoista saadussa päättötodistuksessa hyväksytty arvosana äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen suomen kieli ja kirjallisuus tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärästä.
o Suomeksi suoritetun perusopetuksen tai lukio-opetuksen päättötodistus, tai perusopetuksen tai lukion päättötodistuksessa hyväksytty arvosana äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen suomen kieli ja kirjallisuus tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärästä. o Ylioppilastutkinto, jonka suorituskieli on suomi o Ammatillinen perustutkinto, joka on suoritettu suomen kielellä. o Ammatti- tai erikoisammattitutkinto, joka on suoritettu suomen kielellä. o Muu korkeakoulukelpoisuuden antava tutkinto, joka on suoritettu suomen kielellä. o Korkeakoulututkinto, jonka opetuskielenä on suomi.
• Etäkoulu Kulkurin perusopetuksen oppimäärää vastaavat opinnot suomen kielestä hyväksytysti suoritettu.
Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko ylioppilastutkinnon suorittamista: • Suomalaisen ylioppilastutkinnon äidinkielen ja kirjallisuuden koe suomen kielessä tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe vähintään arvosanalla approbatur (A). • Suomalaisen ylioppilastutkinnon pitkän oppimäärän mukainen toisen kotimaisen kielen koe suomen kielessä vähintään arvosanalla eximia cum laude approbatur (E). • Suomalaisen ylioppilastutkinnon keskipitkän oppimäärän mukainen toisen kotimaisen kielen koe suomen kielessä arvosanalla laudatur (L).
Kansainväliset ylioppilastutkinnot Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko ylioppilastutkinnon suorittamista: • IB-tutkinnon A-tason, A1-tason tai A2-tason suomen kieli suoritettuna vähintään arvosanalla 2 tai B-tason suomen kieli suoritettuna vähintään arvosanalla 5. • EB-tutkinnon suomi L1-kielenä tai L2-kielenä suoritettu hyväksytysti (vuonna 2020 tai sitä ennen vähintään arvosana 4.00, vuonna 2021 tai sen jälkeen suoritettu vähintään arvosana 5.00) tai suomi ONL-kielenä suoritettu vähintään arvosanalla 8.00. • Helsingin saksalaisen koulun RP- tai DIA-tutkinnon suomi äidinkielenä -kirjallinen koe suoritettu hyväksytysti (arvosana 4) tai suomi toisena kielenä CEFR-tasolla B2 suoritettu vähintään arvosanalla 8.
Kielitutkinnot ja -kokeet • Yleinen kielitutkinto (YKI): keskitason tutkinto suoritettu taitotasolla 4 kokeen kaikissa osakokeissa (tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen ja puhuminen). Vaihtoehtoisesti ylimmän tason tutkinnosta (taitotasot 5 ja 6) vähintään kolme osakoetta suoritettu hyväksytysti. Eri tutkintokertoja voi yhdistellä. • Valtionhallinnon kielitutkinnossa suullisen ja kirjallisen taidon tutkinnot suomen kielessä suoritettu arvosanalla hyvä. • Yhdistelmä YKI-tutkinnosta ja valtionhallinnon kielitutkinnosta: YKI-tutkinnon tekstin ymmärtämisen ja kirjoittamisen osakokeet suoritettu taitotasolla 4 ja valtionhallinnon kielitutkinnon suullisen taidon tutkinto suoritettu arvosanalla hyvä TAI YKI-tutkinnon puheen ymmärtämisen ja puhumisen osakokeet suoritettu taitotasolla 4 ja valtionhallinnon kielitutkinnon kirjallisen taidon tutkinto suoritettu arvosanalla hyvä. • Suomalaisen korkeakoulun järjestämä kielikoe, jossa hakijan suomen kielen taidon on arvioitu olevan vähintään tasolla B2.
Korkeakouluopinnot Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko korkeakoulututkinnon suorittamista: • Suomalaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa suomeksi tehty vähintään alemman korkeakoulututkinnon kirjallinen lopputyö. • Suomalaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa suoritettu suomen kielen oppiaineen (tai vastaavan) vähintään 60 op / 35 ov opintokokonaisuus. • Suomalaisessa korkeakoulussa tehty hyväksytty kypsyysnäyte suomeksi. • Suomalaisessa korkeakoulussa suoritettu tutkintoon sisältyvä kielikoe suomen kielessä tai kieliopinnot, jotka osoittavat suomen kielen (toisena kotimaisena kielenä) suullista ja kirjallista taitoa, vähintään arvosanalla hyvä.
Asiakirjan jäljennöksen voi virallisesti oikeaksi todistaa seuraavilla tavoilla:
Muut jäljennökset eivät ole virallisesti oikeiksi todistettuja jäljennöksiä.Esimerkiksi tavallinen valokopio tai kahden henkilön oikeaksi todistama jäljennös eivät ole riittäviä tapoja oikeaksi todistamiseen. Huomaa lisäksi, että muiden maiden julkisten notaarien oikeaksi todistamia jäljennöksiä ei hyväksytä, ellei jäljennöstä ole laillistettu.
Virallisesti oikeaksi todistettu jäljennös on aina tehtävä suoraan alkuperäisestä asiakirjasta. Jäljennökset oikeaksi todistavien leimojen ja allekirjoitusten tulee aina olla alkuperäisiä ja mukana tulee olla kaikki alkuperäiseen dokumenttiin kuuluvat sivut.
Jotta oppilaitoksen myöntämä asiakirjan jäljennös on virallisesti oikeaksi todistettu, jäljennökseen tulee lyödä oppilaitoksen virallinen leima. Oppilaitosten virallisissa leimoissa on yleensä oppilaitoksen nimi ja symboli. Jäljennöksessä tulee lisäksi olla oppilaitoksen edustajan allekirjoitus, nimenselvennys sekä virkanimike. Leima, jossa lukee pelkästään ”jäljennöksen oikeaksi todistaa” tai ”certified copy”, ei ole oppilaitoksen virallinen leima. Huomioithan, että oppilaitos ei myöskään voi virallisesti oikeaksi todistaa tutkintotodistusta, jonka on myöntänyt jokin muu organisaatio (esim. Ylioppilastutkintolautakunta tai IB-organisaatio) tai toinen oppilaitos.
Jos jäljennöksesi ei täytä yllä mainittuja vaatimuksia, käänny jäljennöksen oikeaksi todistaneen tahon puoleen ja pyydä uusi jäljennös, joka täyttää vaatimukset.
Virallisen käännöksen mistä tahansa asiakirjasta saat viralliselta kääntäjältä. Suomessa virallisia kääntäjiä ovat henkilöt, joilla on lain 1231/2007 mukainen oikeus toimia auktorisoituina kääntäjinä. Opetushallituksen ylläpitämästä rekisteristä voit tarkistaa, ketkä Suomessa ovat virallisia kääntäjiä. Jos et ole Suomessa, voit hankkia virallisen käännöksen myös oleskelumaassasi viralliselta kääntäjältä.
Virallisen käännöksen oppilaitoksen myöntämästä tutkintotodistuksesta tai muusta asiakirjasta saat myös asiakirjan myöntäneeltä oppilaitokselta.
Käännös on virallinen vain jos seuraavat ehdot täyttyvät:
Muut kuin viralliselta kääntäjältä tai asiakirjan laatineelta oppilaitokselta saadut käännökset eivät ole virallisia käännöksiä.
Jos käännös on saatu viralliselta kääntäjältä, käännöksen kaikilla sivuilla on oltava kääntäjän leima tai kääntäjän allekirjoitus tai molemmat. Jos käännös on saatu todistuksen myöntäneeltä oppilaitokselta, käännöksen kaikilla sivuilla on oltava oppilaitoksen leima tai oppilaitoksen edustajan allekirjoitus tai molemmat.
Jos et saa koulutusasiakirjojesi virallisesti oikeaksi todistettuja kopioita asiakirjat myöntäneestä oppilaitoksesta, voit toimittaa koulutusasiakirjojen laillistetut kopiot.
Laillistaminen voi tapahtua kahdella eri tavalla sen mukaan, sijaitseeko asiakirjat myöntänyt oppilaitos maassa, joka on sopimuspuoli vuonna 1961 tehdyssä Haagin yleissopimuksessa. Haagin yleissopimuksen ratifioineissa maissa myönnetyt asiakirjat laillistetaan apostille-todistuksella (leima tai paperitodistus). Muissa maissa myönnetyt asiakirjat laillistetaan kaksivaiheisessa menettelyssä: ensin kyseisen maan ulkoministeriössä ja sen jälkeen samassa maassa sijaitsevassa toimivaltaisessa Suomen suurlähetystössä tai konsulaatissa.
Apostille-todistus (leima tai paperitodistus) tarvitaan, jos viranomaiset ovat myöntäneet asiakirjan maassa, joka on ratifioinut vuoden 1961 Haagin yleissopimuksen. Tietoja Haagin yleissopimuksesta ja englanninkielinen luettelo sopimuspuolista on täällä:
Ulkomaisten yleisten asiakirjojen laillistamisvaatimuksen poistamisesta 5.10.1961 tehty Haagin yleissopimus (englanniksi)
Sivulla on myös tietoa apostille-todistuksia eri maissa myöntävistä viranomaisista.
Apostille-todistuksen on oltava kiinteästi ja selkeästi liitetty kaikkiin asiakirjoihin, joiden virallisuuden se todistaa.
Jos asiakirja myönnetään maassa, joka ei ole Haagin yleissopimuksen sopimuspuoli, asiakirjan laillistaa sen myöntävän maan ulkoministeriö, minkä jälkeen samassa maassa sijaitseva toimivaltainen Suomen suurlähetystö tai konsulaatti laillistaa asiakirjan ja todistaa, että kyseisellä ulkoministeriön virkailijalla on laillistamiseen tarvittava toimivalta.