Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT)

Mikä on AHOT?

Oletko suorittanut jo korkeakouluopintoja? Oletko oppinut työtehtävissä, harrastuksissa tai luottamustoimissa koulutuksesi kannalta oleellisia taitoja? Oletko osallistunut täydennyskoulutusohjelmiin? 
 
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen (AHOT) menettelyn kautta sinun ei tarvitse enää opiskella uudelleen yliopistossa asioita, jotka jo osaat. AHOTin kautta voit rakentaa tutkinnon, joka vie osaamistasi eteenpäin ja nopeuttaa valmistumistasi. Samalla opit jäsentämään omaa osaamistasi. 

Mitä voin AHOToida?

AHOTia eli hyväksilukua voit hakea sekä aiemmilla korkeakouluopinnoillasi että muulla tavoin hankkimallasi osaamisella.  Hakemista suunnitellessa on tärkeää erottaa, onko kyseessä 1) aiempien opintojen hyväksiluku korvaamalla vai sisällyttämällä, 2) korvaaminen muun osaaminen tunnustamisella, vai 3) vapautuksen hakeminen. 

Minkä tyyppistä hyväksilukua haen?

Aiempien opintojen hyväksilukua voit hakea kahdella tavalla: 

  • Korvaamista käytetään, kun tutkintoosi kuuluva opinto korvataan muualla suoritetulla osaamistavoitteeltaan, sisällöltään, vaatimustasoltaan ja laajuudeltaan vastaavalla opinnolla (esim. tietyn opinnoissasi pakollisen opintojakson korvaaminen toisen korkeakoulun vastaavalla opintojaksolla). Korvattu opinto tulee näkymään opintorekisterissäsi Lapin yliopiston opintojakson koodilla ja nimellä. 
  • Sisällyttämistä käytetään, kun muualla suoritettu opinto hyväksiluetaan tutkintoon sellaisenaan (esim. toiseen korkeakouluuun tehty sivuaine). Sisällytetty opinto tulee näkymään opintorekisterissäsi alkuperäisellä nimellään, eikä korvaa mitään HOPSissasi olevaa pakollista opintojaksoa. 

Muun osaamisen tunnustamisella voit myös saada korvattua tutkintoosi kuuluvia opintoja. Muuta osaamista on voinut kertyä esimerkiksi  

  • täydennys- tai vapaan sivistystyön koulutuksissa 
  • työtehtävissä ja työpaikkojen lyhytohjelmissa
  • hankkeiden, luottamustoimien tai harrastusten yhteydessä. 

Voit myös erityisin perustein hakea vapautusta jostakin HOPSissasi olevasta pakollisesta opintojaksosta, esimerkiksi kieliopinnosta tai maisteritutkinnon täydentävistä opinoista (ks. Lapin yliopiston virallinen AHOT-kuvaus, kohta 3). Jos vapautus myönnetään, opintojaksoa ei tarvitse suorittaa, mutta opintorekisteriisi ei tule opintopisteitä tästä jaksosta. Huomaa, että esimerkiksi vapautus ruotsista voi vaikuttaa tutkinnolla saavuttamiisi virkakelpoisuuksiin. Ennen vapautuksen hakemista keskustele aina opintopäällikön tai OmaOpettajasi kanssa. Älä kirjoita tai liitä hakemukseen arkaluonteisia tietoja kuten terveystietojasi.  


Näin haet hyväksilukua

Mitä tutkintosi sisältää? 
Tutustu oman tutkintosi tutkintorakenteeseen, opintojaksoihin ja osaamistavoitteisiin opinto-oppaassa

Mitä osaan jo? 
Pohdi, onko sinulla jo opintojaksojen / opintokokonaisuuksien osaamistavoitteita vastaavaa osaamista esimerkiksi aiemmista opinnoistasi tai työsi kautta. 

Mitä voin ja haluan hyväksilukea?
Voinko esimerkiksi sisällyttää toiseen tutkintoon jo kuuluvia opintoja uuteen tutkintooni? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin ja yliopiston AHOT-kuvaukseen. Pohdi, mitä opintoja haluat opiskella Lapin yliopistossa ja mitkä opinnot voisit hoitaa hyväksilukumenettelyllä. Mieti, miten osaamisesi karttuu näiden yhdistelmänä parhaalla mahdollisella tavalla. 

Kenelle osoitan hakemuksen? 
Selvitä ensin, oletko hakemassa sisällyttämistä, korvaamista vai vapautusta (ks. Minkä tyyppistä hyväksilukua haen). Täytä hyväksilukemishakemus huolellisesti Pepissä ja muista liittää tarvittavat liitteet mukaan hakemukseesi. Valitse hakemuksen vastaanottaja sen mukaan mihin opintoihin tai millä osaamisella olet hakemassa hyväksilukua:  

  • Suomessa suoritettujen korkeakouluopintojen perusteella haettu korvaavuus > sen tiedekunnan ahot-käsittelijä, jonka opintoihin haet hyväksilukua 
  • Suomessa suoritettujen korkeakouluopintojen sisällyttäminen > oman tiedekuntasi ahot-käsittelijä 
  • Kieliopintojen korvaavuus > kielikeskuksen ahot-käsittelijä 
  • Ulkomailla suoritettujen opintojen sisällyttäminen tai korvaaminen > oman tiedekuntasi ahot-käsittelijä 
  • Muualla hankitun osaamisen hakemus > sen tiedekunnan ahot-käsittelijä, jonka opintoihin haet hyväksilukua 
  • Tutkijakoulun opintojen hyväksiluvut > oman tiedekuntasi ahot-käsittelijä 

eAHOT-hakemusten käsittelijät:

Kasvatustieteiden tiedekunta: Hanna Nilivaara
Oikeustieteiden tiedekunta: Senni Jokela
Taiteiden tiedekunta: Mia Kyyhkynen
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta: Pauliina Leivo
Kielikeskus: Riikka Tuisku

 Huom! Ethän koskaan lähetä hakemusta suoraan opettajalle tai opintopäällikölle!

Ohjeita hakemuksen täyttöön 
eAHOT-hakemuksen huolella täyttämällä nopeutat hakemuksesi käsittelyä. Vaiheittaiset ohjeet hakemuksen täyttöön näet Peppi-ohjeista. Kiinnitäthän huomiota etenkin siihen, minkä tyyppistä hyväksilukua haet (korvaaminen, sisällyttäminen vai vapautus) ja kenelle hakemus tulee osoittaa! 

Saat tiedon kuukauden sisällä 
Saat sähköpostitse tiedon, kun hakemuksesi on käsitelty (hyväksytty, hyväksytty osittain tai hylätty) tai jos sitä pitää täydentää. Voit myös seurata hakemuksesi käsittelyvaihetta Pepissä Hyväksiluku-kohdassa. 


Kysy neuvoja yksiköiden AHOT-yhteyshenkilöiltä :
  • Kasvatustieteiden tiedekunta: opintopäällikkö Anne Autti, anne.autti (at) ulapland.fi
  • Oikeustieteiden tiedekunta: otk.opintopaallikko (at) ulapland.fi 
  • Taiteiden tiedekunta: opintopäällikkö
  • Yhteiskuntatieteiden tiedekunta: opintopäällikkö
  • Kielikeskus: kielikeskus (at) ulapland.fi 
  • Kansainvälistymispalvelut: outgoing (at) ulapland.fi 
  • Tutkijakoulu: tutkijakoulu (at) ulapland.fi 

Usein kysytyt kysymykset AHOTista

Mitä voin AHOToida? 

Voit hakea hyväksiluettavaksi aiempaa osaamistasi, joka on voinut karttua esimerkiksi aiemmissa opinnoissasi, töissä, harrastuksissa tai täydennyskoulutuskursseilla. Tärkeintä on osaamisesi: jos se vastaa opintojaksojen tai opintokokonaisuuksien osaamistavoitteita, voit hakea hyväksilukua. Voit myös hyväksilukea aiempia korkeakouluopintojasi ilman sisällöllistä vastaavuutta, jolloin puhumme sisällyttämisestä. 

Milloin voin AHOToida? 

Ahotoinnille ei ole erityistä aikarajaa. Käytännön syistä, mikäli aiot korvata jonkin opintojakson aiemmalla osaamisellasi, kannattaa hakemuksen teko aloittaa hyvissä ajoin, jotta ehdit saada päätöksen ennen kurssin alkamista. Hyväksilukemishakemusten päätökset tehdään noin kuukauden kuluessa hakemuksen jättämisestä. 

Jos olet uusi opiskelija, keskustele ensin OmaOpettajan kanssa hyväksiluvuista HOPSia laatiessasi. Näin vältyt sellaisten hakemusten teolta, jotka eivät edistä tutkintosi valmistumista.  

Keneltä saan lisätietoa AHOTista? 

Tiedekunnissa ja yksiköissä on AHOT-yhteyshenkilöt. Yhteyshenkilöt auttavat kaikissa hyväksilukuun liittyvissä kysymyksissä. Yksittäistä opintojaksoa koskevista hyväksilukuasioista voit kysyä myös ko. opintojakson vastuuopettajalta. 

Miksi AHOT kannattaa? 

Jos hyväksiluku myönnetään, sinun ei tarvitse enää opiskella uudestaan samaa asiaa, jonka jo osaat. Näin aikaa säästyy muiden opintojen suorittamiseen ja AHOT voi nopeuttaa valmistumistasi. AHOT-hakemuksen myötä opit myös hahmottamaan ja kuvaamaan omaa osaamistasi. Taidosta on hyötyä esimerkiksi työpaikkoja hakiessasi. 

Miten AHOT-prosessi tapahtuu? 

Täytä hyväksilukemishakemus huolellisesti Pepissä ja liitä siihen tarvittavat liitteet. Ohjeet ahotointiin ylipäänsä näet tältä www-sivulta ja ohjeet Pepin eAHOT-hakemuksen tekoon Lapin yliopiston Peppi-oppaasta . Hakemus toimitetaan eri henkilölle sen mukaan, minkä tiedekunnan opintoihin tai kieliopintoihin haet hyväksilukua: katso ohje oikean käsittelijän valitsemiseksi .  Kuukauden sisällä saat sähköpostitse tiedon hyväksilukupäätöksestä Pepissä. 

 

Olen opiskellut kaksi vuotta ammattikorkeakoulussa. Miten voin hyödyntää opintojani sieltä yliopistotutkintoon? 

Voit korvata yliopistotutkintosi opintoja aiemmin ammattikorkeakoulussa suorittamillasi vastaavilla opinnoilla. Esimerkiksi kieliopinnot tai oppiaineiden peruskurssit saa useimmiten korvattua. Muita ammattikorkeakouluopintoja, jotka eivät korvaa yliopiston kursseja, voit sisällyttää tutkintoosi sivuaineopintoina, mikäli ne sopivat tutkinnon vaatimuksiin. Saat tarkempia tietoja tiedekuntasi AHOT-yhteyshenkilöltä

Olen tehnyt opinnäytetyön ammattikorkeakoulussa. Voinko korvata sillä kandidaatintutkielman? 

Opinnäytetyöt täytyy tehdä siinä korkeakoulussa ja koulutusohjelmassa, josta olet valmistumassa. Et siis voi korvata kandidaatintutkielmaa aiemmalla opinnäytetyölläsi. Joissakin oppiaineissa on kuitenkin mahdollisuus laajentaa aiempaa opinnäytetyötä ja saada tutkielma siten hyväksyttyä. Voit myös mahdollisesti siirtyä AMK-tutkinnon perusteella suoraan maisteriopiskelijaksi, jolloin sinun ei välttämättä tarvitse suorittaa kandidaatintutkielmaa lainkaan. Saat lisätietoja tiedekuntasi opintopäälliköltä. 

Olen suorittanut jo AMK-tutkinnon, ja nyt minun olisi tarkoitus jatkaa kandidaatintutkinnon opinnoissa. Paljonko voin saada hyväksilukuja aikaisemmasta tutkinnostani vai pitääkö kaikki tehdä uudestaan? 

Voit hyväksilukea aikaisemmasta tutkinnosta uuteen tutkintoon uuden tutkinnon pakollisia osia sekä tarpeellisen määrän sivuaine- ja muita valinnaisia opintoja, mikäli ne sopivat uuden tutkinnon tavoitteisiin. Voit siis esimerkiksi hakea kieliopintojen korvaavuutta, jolloin mahdollisen alakohtaisen osaamisen näytön tai täydentävän suorituksen jälkeen voit saada tutkintoon kuuluvat viestintä- ja kieliopinnot korvattua. Voit saada korvattua myös kandidaatintutkintoon kuuluvia sivuaineopintoja amk-opinnoilla. 

Esimerkki: sosionomi (AMK) -tutkinnon suorittanut opiskelija aloittaa sosiaalityön opinnot. Sosiaalityön kandidaatintutkintoon kuuluu pakollisena sivuaineena sosiaalioikeuden perusopintokokonaisuus, jokin toinen perusopintokokonaisuus 25 op ja 15 op muita sivuaineopintoja. Sosionomi (AMK) -tutkinnolla opiskelija saa korvaavuuden toiseen sivuainekokonaisuuteen ja muihin sivuaineopintoihin 15 op, eli tehtäväksi jää vain sosiaalioikeuden perusopinnot. 

Olen suorittanut jo yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinnon ja nyt opiskelen kasvatustieteitä. Voinko käyttää samoja sivuaineita molempiin tutkintoihin? 

Toisesta korkeakoulututkinnosta voit hyväksilukea toiseen tutkintoon tutkinnon pakollisia osia sekä tarpeellisen määrän sivuaine- ja muita valinnaisia opintoja, mikäli ne sopivat uuden tutkinnon tavoitteisiin. Voit siis samojen kieli- ja metodiopintojen lisäksi hyväksilukea myös edellisen tutkinnon pää- ja sivuaineopintoja uuden tutkinnon sivuaineiksi ja muiksi valinnaisiksi opinnoiksi. Tosin usein voit tällaisissa tilanteissa, jolloin sinulla on jo suoritettuna aiempi soveltuvan alan korkeakoulututkinto, siirtyä suoraan maisteriopiskelijaksi. Silloin et välttämättä edes tarvitse sivuaineita tai muita valinnaisia opintoja lainkaan, riippuen uuden tutkinnon tutkintorakenteesta.  

Huomaa kuitenkin, että hakukelpoisuuden antaneesta tutkinnosta ei voida hyväksilukea opintoja uuteen tutkintoon. Kun jatkat kandista maisteriin, et siis voi sisällyttää pohjana olevan kandidaatintutkinnon opintoja maisterintutkintoon. Saat tarkempia tietoja tiedekuntasi AHOT-yhteyshenkilöltä

Olen suorittanut Turun yliopiston avoimessa yliopistossa Markkinoinnin perusteet 6 op -opintojakson ja Markkinoinnin jatkokurssin 4 op sekä nyt opiskellessani opiskelijavaihdossa Service Marketing 6 ECTS -opintojakson. Vastaavat kurssit ovat myös Lapin yliopiston opetussuunnitelmassa, mutta 5 opintopisteen laajuisena. Voinko saada kurssit hyväksiluvun kautta opintorekisteriini 6 op:n laajuisena? Saanko Markkinoinnin jatkokurssista silloin vain 4 op? 

Opintojaksojen korvaavuuksia arvioitaessa lähtökohtana ovat opintojaksojen osaamistavoitteet, ei niiden laajuus. Jos suorittamasi kurssit vastaavat osaamistavoitteiltaan Lapin yliopiston kursseja, voit saada hyväksiluvut 1 op:n heitosta huolimatta. Suoritukset kirjataan silloin Lapin yliopiston opetussuunnitelman mukaisesti eli 5 op:n laajuisena. Vaihto-opinnot muodostavat kuitenkin poikkeuksen, sillä opiskelijavaihdossa suoritetut opinnot pyritään aina hyväksilukemaan täysimääräisenä. Niinpä ylimääräinen 1 op voidaan sisällyttää tutkintoosi valinnaisina opintoina.  

Olen suorittanut varusmiespalveluksessa johtamiskoulutuksen. Voinko hakea sen perusteella hyväksilukua joihinkin opintoihin?  

Voit saada varusmiespalveluksen johtajakoulutuksesta (AUK ja RUK) hyväksiluvun opintojaksoon JOMA1208 Johtamisen erityiskysymyksiä. Hyväksiluetut opinnot voidaan ottaa mukaan tutkintoon valinnaisina opintoina. Täytä Pepissä hyväksilukuhakemus (”Lisää aiemmin hankittu muu osaaminen”). Hakemuksen liitteenä sinun tulee toimittaa sekä johtajan palvelutodistus että todistukset AUK:n ja RUK:n suorittamisesta. Opintorekisteriin johtamiskoulutuksen hyväksiluvut kirjataan arvosanalla hyväksytty. 

 

Olin vaihdossa Lontoossa yhden lukuvuoden. Voinko korvata niillä englannin pakolliset kurssit? 

Yleensä pelkkä oleskelu tai opiskelu ulkomailla ei riitä kielikurssien hyväksilukemiseen, vaan hyväksiluvun edellytyksenä on, että olet suorittanut ulkomailla kyseisen kielen kurssin. Kielikursseja ei nimittäin voi suoraan korvata kursseilla, joiden opetuskieli on englanti mutta jotka eivät ole kielikursseja. Jos kuitenkin koet, että olet saavuttanut Lapin yliopiston kielikurssin tai -kurssien osaamistavoitteet, voit hakea niihin aiemmin hankitun muun osaamisen tunnustamista (muista täyttää hakemus englanniksi!). Kielikeskus edellyttää usein näyttöä kielitaidosta ennen hakemuksen hyväksymistä. 

Olen opiskellut kiinaa kansalaisopistossa ja asunut Kiinassa ja puhun kieltä sujuvasti. Pystynkö korvaamaan kiinan kielen kurssit, joita on tarjolla Lapin yliopistossa? 

Alkeiskurssit eivät varsinaisesti kuulu yliopiston tutkintoihin, eikä niitä siksi hyväksilueta muualta. Yliopiston tutkintoihin kuuluvien kielikurssien taitotaso alkaa tasolta B1. Jos olet oppinut kieltä jo niin hyvin, että olet tuolla tasolla, voit hakea kiinan vaativiin kursseihin aiemmin hankitun muun osaamisen tunnistamista. Voit yhdistää hakemuksessasi sekä kansalaisopiston kurssisi että asumisesi Kiinassa. Vaihtoehtoisesti voit mahdollisesti sisällyttää alkeiskursseja myös Kielet ja kulttuurit -sivuainekokonaisuuteen. Kysy tarkemmin kielikeskuksesta

Minulla on pitkä työkokemus kymmenen eri työnantajan leivissä. En tiedä oikein tarkasti, mitä kaikkea sillä voisi hyväksilukea. Voinko toimittaa CV:ni, työtodistukseni ja työtehtävien kuvaukset tiedekuntaan, jotta siellä voidaan arvioida osaamiseni kurssien suhteen? 

AHOT-hakemusta ei voi jättää avoimena, vaan se tulee aina kohdentaa johonkin opintojaksoon, opintojaksoihin tai opintokokonaisuuteen. Perehdy opinto-oppaan avulla tutkintoosi kuuluviin opintoihin ja niiden osaamistavoitteisiin. Mikäli opintojaksojen osaamistavoitteet tuntuvat tutulta, voit kohdistaa hakemuksesi näihin opintojaksoihin. Opiskelijan vastuulla on esittää, kuinka hänen osaamisensa vastaa osaamistavoitteita. Näin voimme varmistaa, että kaikilla valmistuneilla on hallussaan tutkintojen edellyttämä minimiosaaminen. 

Minulla on 20 vuoden työkokemus esimiestehtävistä ja koen, että osaan jo perusopintojen asiat. Miten voin korvata sillä perusopintojani? 

Muista, että yliopistossa jo perusopinnotkin sisältävät monenlaista tieteellistä sisältöä. Kokonaisten perusopintojen korvaaminen onkin varsin harvinaista. Voit kuitenkin laatia aiemmin hankitun muun osaamisen hakemuksen perusopintoja varten. Kuvaa hakemuksessa tarkoin työssä oppimaasi sekä se, kuinka osaamisesi vastaa perusopintokokonaisuuden osaamistavoitteita. Oppiaineen edustajat arvioivat hakemuksesi ja voivat tarvittaessa vaatia sinulta lisäsuorituksia tai näyttöjä osaamisestasi.  

Olen toiminut osastonjohtajana työpaikallani usean vuoden ajan ja laatinut erilaisia raportteja ja selvityksiä yhtiön toiminnasta. Mielestäni tehtävät ovat niin vaativia, että ne vastaavat jo ylemmän korkeakoulututkinnon osaamista. Voinko saada kokemuksellani syventävät opinnot hyväksiluettua? 

Yliopiston oppiaineen syventävät opinnot ovat vahvasti tieteellisesti painottuneita. Sinun tulisi voida esittää, että olet töissäsi tehnyt tiedettä tai yhdistänyt tieteellistä tietoa käytännön töihin. Jos olet laatinut tieteellisiä tutkimuksia tai olet ollut niissä mukana, voit laittaa ne hakemuksesi liitteeksi. Harvoin tällaisiin tehtäviin kuitenkaan pääsee ilman yliopistotutkintoa, joten syventäviin opintoihin korvaavuuksien myöntäminen on harvinaista. 

Maisterihaussa on valintakriteereinä perus- ja aineopintojen suorittaminen. Olen suorittanut kokonaisuudesta vain muutamia yliopistokursseja, mutta lisäksi minulla on pitkä työkokemus sekä erilaisia täydennyskoulutuskursseja alalta. Voidaanko osaamiseni ottaa huomioon hakuvaiheessa siten, että täyttäisin valintakriteerit? 

AHOT-menettely on rajattu vain niille opiskelijoille, joilla on jo opiskeluoikeus. Näin ollen hyväksilukuja ei käsitellä etukäteen valintojen yhteydessä. Et siis valitettavasti voi hyödyntää osaamistasi vielä valintavaiheessa. Mikäli sinulla on avoimen yliopiston opiskeluoikeus perus- ja aineopintoihin, voit kuitenkin hakea hyväksilukua avoimesta yliopistosta kyseisiin opintokokonaisuuksiin ennen hakupapereiden täyttämistä. 

Pääsin sisään kesän valintakokeissa. Minulla on jo paljon työkokemusta ja osaamista. Olen ajatellut, että hakisin hyväksilukua vähintään perusopintoihin. Lisäksi saan varmaankin AMK-opinnoilla korvattua osan opinnoista. Haluan päästä syksyllä heti tehokkaasti liikkeelle. Voinko hakea hyväksilukua jo kesällä tai saisiko niistä ainakin ennakkotietoa? 

Opintojen alkaessa tulee hyväksilukemisesta keskustella ensin OmaOpettajan kanssa. On myös hyvä muistaa, että kesällä päätöksentekijät eli opettajat ovat lomalla. Myös opinto-oikeutesi alkaa vasta elokuun alussa. Odottele siis rauhassa alkusyksyyn. AHOT-asiat käydään perusteellisesti läpi orientaatioviikon aikana ja ehdit vielä hyvin hakea hyväksilukuja ennen kurssien alkamista. Voit toki tutustua opintoihin ja suunnitella hakemusten laatimista jo etukäteen ja esitellä suunnitelmasi sitten syksyn alussa OmaOpettajalle. Yliopiston AHOT-linjauksista löydät hyyväksilukemisen periaatteet, jotka antavat raamit suunnitelmillesi. 

Huomasin vasta nyt ensimmäisellä luennolla, että osaankin jo tämän kurssin asiat. Voinko vielä hakea hyväksilukua? 

Hyväksilukemista tulisi hakea hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua, joten voi olla, että opettaja ei ehdi kurssin käynnissä ollessa enää arvioida hakemustasi. Jos ehdit suorittaa kurssin ennen kuin hyväksilukuhakemuksesi on käsitelty, peru hyväksilukuhakemus, koska et voi saada kahta suoritusmerkintää samasta kurssista. Jos taas saat hyväksilukuhakemukseen myönteisen päätöksen ennen kuin olet ehtinyt suorittaa kurssin loppuun, ilmoita opettajalle että jätät kurssin kesken, koska jo hyväksiluettua opintojaksoa ei voi enää suorittaa. 

Viimeksi päivitetty: 4.7.2025