Yliopistonlehtori | Oikeustieteet
Tutkijatohtori | Oikeustieteet
Law, Technology and Sustainability Transitions -tutkimusryhmän työ perustuu kestävyysmurroksia ja perusoikeuksien suojelua edistäviin arvoihin.
Ryhmä on erityisen kiinnostunut siitä, miten lainsäädännöllä voidaan edistää mutta myös hidastaa kestävyysmurrosten integroimista osaksi teknologisia ja digitaalisia muutosstrategioita. Kestävyysmurrosten integroinnilla voidaan vastata maailmanlaajuisiin ja paikallisiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja niihin liittyvään epäoikeudenmukaisuuteen.
Kestävyysmurrokset ovat radikaaleja ja moniulotteisia muutosprosesseja, joiden tavoitteena on ekologisesti kestävä yhteiskunta. Muutosprosessit kohdistuvat moniin tuotanto- ja kulutusjärjestelmiin (energia, liikenne, ruoka, asuminen, teollisuus jne.), ja niihin sisältyvät muun muassa markkinarakenteiden ja geopolitiikan haastaminen, tehokkaamman ja kestävämmän toiminnan mahdollistaminen sekä kuluttajien ekologisen käyttäytymisen motiivien tarkastelu. Law, Technology and Sustainability Transitions -tutkimusryhmä keskittyy myös perusoikeuksien suojeluun yhteiskunnallisten muutosten aikana.
Law, Technology and Sustainability Transitions -tutkimusryhmän tavoitteena on vaikuttaa tutkimus- ja politiikkakeskusteluun kansallisella, Euroopan unionin ja kansainvälisellä tasolla, lisätä Lapin yliopiston tutkijoiden kansainvälistä yhteistyötä sekä edistää teoreettista ajattelua kestävyysmurrosta koskevan lainsäädännön alalla.
Tähän pyritään lisäämällä näkyvyyttä tekemästämme tutkimuksesta, osallistumalla yhteistyöhankkeisiin, tekemällä julkaisuja ja järjestämällä tapahtumia. Tutkimusryhmä tekee vaikuttavaa tutkimusta kestävyysmurroksiin liittyen, ja yhtenä tavoitteena on myös uudistaa oikeustieteellistä tutkimusta ja metodologioita kestävämpää yhteiskuntaa edistäen.
Apiiyah Erskine, nuorempi tutkija, tutkii, kuinka ympäristön kestävyys voidaan yhdistää tietosuojalainsäädäntöön uudistamalla GDPR:n keskeisiä periaatteita, kuten minimointiperiaatetta, kestävän kehityksen näkökulmasta. Tutkimus keskittyy erityisesti periaatteiden soveltamiseen eurooppalaisella terveystietoalueella (EHDS).
Abdelrazek Fouad, nuorempi tutkija, tutkii aihetta nimeltä Oikeuden tulla unohdetuksi (Right to Be Forgotten, RTBF) toteuttamisen vaikutukset tekoälyyn, erityisesti liittyen henkilötietoihin sekä poispyyhkimiseen. Kuinka voimme saada tekoälyn noudattamaan oikeutta tulla unohdetuksi.
Adiputri Ratih, tutkijatohtori, keskittyy tutkimuksessaan vihreään energiasiirtymään liittyviin maailmanlaajuisiin ja paikallisiin ongelmiin Global South -näkökulmista, jokapäiväisen ilmastokriisin kieleen sekä ympäristölliseen multilateralismiin.
Al-Hamidi Anwar, nuorempi tutkija, tutkii, kuinka oikeuskäytännöt – kuten GDPR, datasäädös, datahallintosäädös ja avoimen datan direktiivi – voivat tukea avointa innovaatiota, monisidosryhmäistä datayhteistyötä sekä kestävyysmurroksia digitaalitaloudessa.
Ballardini Rosa, professori, immateriaalioikeudet
Cadillo Chandler Dhanay, yliopistotutkija, jonka tutkimuksen pääalueisiin kuuluvat kansainvälinen immateriaalioikeuslaki, immateriaalioikeudet ja kestävyys, monisidosryhmäinen yhteistyö, lääkkeiden saatavuus, lääketeollisuuden sääntely, bioekonomia, WTO-oikeus ja vertaileva oikeustiede.
Dermawan Artha, nuorempi tutkija, jonka tutkimus keskittyy immateriaalioikeuksiin, alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen perimätietoon, digitaalisen musiikkialan säätelykehyksiin sekä kestäviin tekoälyjärjestelmiin.
Diaconescu Andrei, nuorempi tutkija, erikoistunut vihreän energian siirtymän kannalta kriittisten raaka-aineiden sääntelyyn.
Fallach Dominika, nuorempi tutkija, jonka päätutkimusaiheisiin kuuluvat immateriaalioikeudet, etenkin tekijänoikeuslaki. Hänen tutkimuksensa koskee sopimuslisenssejä sekä yritysostosopimusten ja audiovisuaalisien tekijöiden reilujen korvausten välistä suhdetta.
Girardi Dino, nuorempi tutkija oikeusinformatiikan alalta, keskittyy avoimen (valtionhallinnon) datan ekosysteemin monitieteisiin puoliin.
Hansen Leena, yliopistotutkija, tutkimuksen pääaiheisiin kuuluvat alkuperäiskansojen oikeudet, saamelaisten oikeudet sekä ympäristölliset ihmisoikeudet.
Heinrich Katarina, tutkija, hänen tutkimusaiheisiinsa kuuluvat arktinen ja antarktinen oikeus ja hallinnointi, sekä rannikko- ja merialueiden hoito kansallisen lainkäyttövallan ulkopuolisilla alueilla.
Hossain Kamrul, tutkijaprofessori, hänen tutkimusmielenkiintoihinsa kuuluvat muun muassa ilmastonmuutoslaki, ympäristöllinen oikeus ja hallinnointi, kansainvälinen valtamerten hallinnointi ja kansainvälinen merioikeus sekä alkuperäiskansoihin sovellettava ihmisoikeuslaki.
Huttunen Mikko, yliopistonlehtori, kansainvälinen julkisoikeus
Kaave Piia, yliopistonlehtori, tutkimus keskittyy ennakoivaan lakiin, oikeudelliseen muotoiluun, ennakoiviin, kestäviin ja joustaviin sopimuksiin, sekä laki ja johtaminen ja tekoäly näillä tutkimusalueilla.
Kaisto Janne, professori, tutkimus keskittyy yksityisoikeuden rooliin ympäristön kestävyyden ja uusien teknologioiden kontekstissa.
Karjalainen Katja, oikeuden ja hyvinvoinnin professori. Hänen tutkimuksensa keskittyy haavoittuvuuksiin yksityisoikeuden, kotimaisen ja yksityisen kansainvälisen perhe- ja syrjimättömyyslainsäädännön kontekstissa.
Kaunisvaara Mikko, väitöskirjatutkija
Kähkönen Juho, tutkija. Ilmastolaki, arktinen politiikka ja oikeudenmukainen siirtymä, etenkin liittyen logistiikka- ja matkailualoihin.
Lu Zhuoyan, nuorempi tutkija
Mäihäniemi Beata, yliopistonlehtori, oikeuden ja digitalisaation dosentti. Hänen osaamiseensa kuuluvat kilpailuoikeus, verkkoalustojen säädökset, tietohallinto ja kiertotalous.
Nuottila Jouko, tutkijatohtori, tutkimus keskittyy seuraaviin teemoihin: oikeus ja hallinto, yhteistyösopimukset, IP- ja IPR-oikeuksien hallinnointi, kestävyysmurrokset, ennakoivat sopimukset ja ketterä projektinhallinta.
Nojonen Matti, kiinalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin professori, tutkii, kuinka kiinalainen puoluevaltio rakentaa uutta hallinnollista järjestelmää tukeutumalla perinteiseen kungfutselaisuuteen ja legalismiin.
Nystén-Haarala Soili, kauppaoikeuden professori. Hänen mielenkiinnonkohteisiinsa kuuluvat kansainvälinen yritysoikeus, sopimusoikeus, ennakoivat sopimukset ja oikeudellinen muotoilu, kestävyys ja yritysvastuu. Hän tutkii myös Venäjän epäonnistunutta siirtymävaihetta.
Obeng-Darko Nana, tutkija, tutkimusmielenkiinnonkohteisiin kuuluvat energialaki, kestävät energiasiirtymät, uusiutuvan energian säädökset, kestävyyteen liittyvä lainsäädäntö ja kestävän kehityksen tutkimus.
Onyango Tom, nuorempi tutkija
Penttinen Sirja-Leena, apulaisprofessori, tutkimusaiheisiin kuuluvat kansainvälinen ja eurooppalainen energiaoikeus, erityisesti matalahiilisen energiasiirtymän säädökset, uusiutuva energia, vety, energiatehokkuus, (kriittinen) mineraalisiirtymä, uudet energiateknologiat ja energiahallinto.
Nuorempi tutkija
Riekkinen Juhana, yliopistonlehtori oikeusinformatiikasta, hänen tutkimusaiheisiinsa kuuluu laaja kattaus aiheita, jotka koskevat tiedon, ICT:n ja oikeuden suhteita, kuten elektroniset todisteet ja tutkintavaltuudet digitaalisissa ja verkottuneissa ympäristöissä, alustasääntely, tietosuoja ja tekoäly.
Salokannel Veera, väitöskirjatutkija, tutkii luonnon monimuotoisuuden ja muiden ympäristöasioiden kompensaatioita oikeudellisesta näkökulmasta. Hänen tutkimusintressinsä ovat yhteydessä kestävyysmurroskeskusteluihin, saastuttaja maksaa –periaatteeseen sekä luonnonvarojen hallinnointiin.
Schütte Béatrice, tutkijatohtori, tutkimusaiheisiin kuuluvat tekoälysääntely, tekoälyetiikka, emotionaalinen tekoäly, tekoälyn vastuu ja kestävyys.
Sikora Karolina, tutkijatohtori
Similä Jukka, tutkijaprofessori, hänen tutkimusaiheisiinsa kuuluvat luonnon monimuotoisuus, luonnonvarojen hyödyntäminen ja oikeuden rooli kestävyysmurroksissa.
Singh Krittika, väitöskirjatutkija, hänen tutkimusaiheisiinsa kuuluvat kansainvälinen merioikeus ja syvänmeren kaivostoiminta, ympäristövaikutuksien arviointi, kansainvälinen julkisoikeus, huolellisuusvelvoitteet, arktinen hallinto ja alkuperäiskansojen oikeudet.
Taimi Emilia, väitöskirjatutkija, hänen tutkimusaiheisiinsa kuuluvat energiasiirtymän sääntelytarpeet, akkuarvoketju, kiertotalous sekä luonnonvarojen hyödyntäminen kestävyyden ja ympäristöoikeuden näkökulmasta.
Tikkanen Veli-Matti, tutkijatohtori
Tuominen Tomi, yliopistonlehtori, tutkii kapitalismin ja kestävyysmurroksen yhteenliittymää, etenkin omistusoikeuksien roolia murroksissa.
yliopistotutkija, tutkimusaiheisiin kuuluvat tekoäly, robotiikka ja tekoälysäädös yleisesti, etenkin emotionaalinen tekoäly, eettiset ja oikeudelliset näkökulmat, perusoikeudet tekoälyyn liittyen.
Viikari Lotta, professori