Tutkimusyhteisö Northern Legal Lights

Northern Legal Lights, eli NOLLI, on kaikkien Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan tutkijoiden (ml. väitöskirjatutkijat) avoin tutkimusyhteisö. Tutkimusyhteisön tarkoitus on edistää ja tukea korkealaatuista oikeustieteellistä tutkimusta. Tutkijantaitojen vahvistaminen, tutkijoiden yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin tukeminen sekä sisäinen ja ulkoinen tiedottaminen ja näkyvyys sisältyvät NOLLIn tavoitteisiin. 

NOLLIn toimintaan kuuluvat niin tieteenalan yhteiset (teoreettiset ja metodologiset) keskustelut kuin vapaamuotoiset kahvihetketkin. 

Tapahtumatyypit
  • Lukupiiri
  • Tutkijatunti & kahvit
  • Tiedekunnan sisäinen seminaari (1/vuosi, syksyllä)
  • Kaikille avoin webinaari (1/vuosi, keväällä)

Esimerkkejä tutkimuksesta

Towards a fairer and more coherent system of administrative sanctions (SYSADMIN)

Suomen Akatemian rahoitus, 2023–2027, päätös nro. 357647
Hankkeen johtaja: Professori Mikko Vuorenpää

Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan hankkeessa tutkitaan hallinnollisia sanktioita. Ne ovat oikeusseuraamuksia, joita käytetään monilla aloilla rikosoikeudellisten rangaistusten sijasta. Esimerkiksi kartellista voi seurata yrityksille satojen miljoonien eurojen hallinnollinen seuraamusmaksu.

Hallinnollinen sanktiojärjestelmä on kehittynyt EU:ssa ja Suomessa ilman yhtenäistä teoriaa siitä, millainen sanktiointi on oikeudenmukaista. Hankkeen keskeinen tarkoitus on muotoilla tällainen teoria eurooppalaisen oikeuskäytännön ja muun oikeuslähdemateriaalin pohjalta. Hanke myös valaisee hallinnollisten sanktioiden yleistymisen syitä ja vaikutuksia. Hankkeen tuottama tieto on tarpeellista viranomaisille, tuomioistuimille ja lainvalmistelijoille.


Kilpailun ja tehokkuuden edistäminen julkisissa hankinnoissa (Comp_Eff_PP)

Suomen Akatemian rahoitus, 2021‒2025, päätös nro. 340042
Hankkeen johtaja: Ari Lyytinen, Kauppakorkeakoulu Hanken

Hankkeessa tutkitaan julkisten hankintojen tehokkuutta ja kilpailullisuutta. Tutkimme 
1) syitä sille, miksi hankintoihin osallistuu usein vain muutamia tarjoajia, 
2) kuinka usein ja miksi hankkinnoista päädytään riitelemään oikeudessa, 
3) kuinka kansainvälisiä hankinnat ovat, ja 
4) hankinnoille asetettujen horisontaalisien tavoitteiden (mm. työllisyys, kestävä kehitys, innovaatio, pk-yritysten osallistaminen) merkitystä hankintojen toimivuudelle ja hankintatulemille. 

Hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla hankintojen suunnittelua ja toteutusta voidaan tehostaa jatkossa. Työmme tukee näin mm. uuden kansallisen hankintastrategian toteutusta. Koska hankintoja tehdään Suomessa arvion mukaan lähes 35 mrd. eurolla vuosittain, jo pienikin tehostaminen tarkoittaa merkittäviä kustannussäästöjä.


Roosa Leväinen: Oikeudenmukainen oikeudenkäynti sotilaskurinpitomenettelyssä

Väitöskirja on ladattavissa täällä

Väitöskirjatiedote


Tutkimusyhteisön koordinaattorit

Viimeksi päivitetty: 30.6.2025