Tutkimuksessa yhdistyvät ihmis-, yhteiskunta-, oikeus- ja luonnontieteiden lähestymistavat. Tutkimusta tehdään neljässä tutkimusohjelmassa:

  • Arktinen politiikka ja kehitys
  • Arktiset yhteisöt ajassa
  • Globaalimuutoksen tutkimus
  • Oikeudenmukainen vihreä siirtymä

Esimerkkejä ajankohtaisista tutkimusteemoista

Kaikessa tutkimuksessa keskeistä on läheinen yhteistyö alueella asuvien ihmisten kanssa. Monissa tutkimushankkeissa uutta tietoa tuotetaan osallistavin menetelmin yhteistyössä alueen asukkaiden ja sidosryhmien kanssa paikallistuntemus huomioiden.

Tutkimuksen kohteena ovat ilmaston lämpenemisen ja ihmisen toiminnan vaikutukset arktiseen luontoon. Ekosysteemien tilan ja muutosten tutkimuksessa yhdistyy eri tieteenalojen kuten kasviekologian, maaperän mikrobiologian ja ympäristöhistorian asiantuntemus, ¬unohtamatta paikallisten ihmisten tietoa.

 

Ihmisen olemassaolo arktisella alueella on perustunut ihmisten ja eläinten väliseen suhteeseen, olipa kyse niin ravinnosta, vaatetuksesta, liikkumisesta kuin asumisesta. Ihmisen, eläinten ja ympäristön välisten suhteiden tarkastelu onkin keskeistä, jotta voimme ymmärtää elämää arktisella alueella.

Maailmanlaajuiset epävarmuustekijät tuovat politiikkaan ja tutkimukseen yhä useammin vaatimuksia yksilöiden ja yhteisöjen kestävyydestä eli resilienssistä. Sitä lisäämällä yksilöiden ja yhteisöjen sanotaan olevan valmiimpia selviytymään ennakoimattomissa ja olosuhteissa. Tutkimuksessa tarkastellaan, miten resilienssi jäsentää yhteiskuntaa ja millaisia valta-asemia tällaisissa resilienssivaateissa on.

Viimeksi päivitetty: 31.3.2025