Tutkimusohjelma tarkastelee arktisen alueen poliittisia, taloudellisia, sosiaalisia ja oikeudellisia suhteita sekä näiden moninaisia kytköksiä alueen ulkopuolisiin kehityskulkuihin. Arktinen alue nähdään monitasoisten ja toisiinsa nivoutuneiden paikallisen, alueellisen, kansallisen ja kansainvälisen hallinnan kudelmana.
Tutkimuksen monitieteinen ja kriittinen tutkimusote ammentaa kansainvälisistä suhteista ja oikeustieteestä, sukupuolentutkimuksesta ja alkuperäiskansojen tutkimuksesta, valtio-opista, sosiologiasta, hallintotieteestä, maantieteestä sekä tulevaisuudentutkimuksesta.
Koordinoimme tutkimusverkostoa The UArctic Thematic Network on Critical Arctic studies, joka perustettiin 2021 vahvistamaan monitieteistä, kriittistä arktista tutkimusta.
Ryhmän tutkimus keskittyy ilmastonmuutoksen, turvallisuuden ja arktisen geopolitiikan välisten yhteyksien tarkasteluun kansainvälisten suhteiden ja niihin liittyvien tieteenalojen eri teorioiden näkökulmasta. Analyysin kohteena ovat monimutkaiset poliittiset, taloudelliset ja oikeudelliset käytänteet arktisella alueella sekä niiden kytkökset globaali-ilmiöihin. Erityistä huomiota tutkimus kiinnittää suurvaltasuhteiden ja varsinkin Kiinan rooliin arktisen alueen kansainvälisen järjestyksen rakentumisessa.
Lisäksi ryhmä kehittää vaihtoehtoisia planeetaarisia lähestymistapoja perinteisille valtiokeskeisille näkemyksille arktisesta politiikasta ja hallinnasta sekä korostaa näiden planeettakeskeisten lähestymistapojen akateemista ja yhteiskunnallista merkitystä globaalisti.
Tutkimusryhmän vetäjänä toimii tutkimusprofessori Sanna Kopra.
Tutkimusryhmän jäsenet.
Tutkimus problematisoi arktisen alueen yhteiskunnallista, poliittista, oikeudellista ja taloudellista kehitystä. Ryhmä edistää monitieteistä ja eettisesti tietoista tutkimusympäristöä suhteessa monimutkaisiin arktisiin ilmiöihin.
Tavoitteena on kehittää kriittisen arktisen tutkimuksen alaa hyödyntämällä teoreettisia ja metodologisia lähestymistapoja, joilla parannetaan ymmärrystä arktisesta alueesta ja sen yhteyksistä laajempiin globaaleihin prosesseihin.
Tutkimusryhmän vetäjänä toimii tutkimusprofessori Monica Tennberg.
Hankkeita
Ryhmä koordinoi tutkimusverkostoa The UArctic Thematic Network on Critical Arctic Studies, joka perustettiin 2021 vahvistamaan monitieteistä, kriittistä arktista tutkimusta.