Olemme Pohjois-Suomen johtava yhteiskuntatieteellinen tutkimusyksikkö. Pyrimme vahvistamaan alan tutkimusta erityisesti arktisilla ja pohjoisilla alueilla.
Voit tutustua tutkimukseemme myös Lapin yliopiston tutkimusportaalissa.
Tutkimuksemme vahva perusta on tiedekuntamme pää- ja sivuaineissa, jotka edustavat sekä vahvoja perustieteitä että monitieteisiä oppiaineita.
Olemme verkostoituneet tutkimus- ja kehittämistoiminnassamme alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Olemme aktiivisia muun muassa monissa kansainvälisissä tutkimusverkostoissa, kansainvälisten lehtien toimituskunnissa sekä kansainvälisessä julkaisemisessa.
Tiedekunnassamme toimii kolme monitieteistä, temaattista tutkimusyhteisöä:
Tutkimusyhteisöjä sitoo toisiinsa kaksi käsitteellistä näkökulmaa. Tiedon, vallan ja vaikuttamisen näkökulma ulottuu tietoyhteiskunnan kehityksestä poliittisen ja yhteiskunnallisen vallan muotoihin sekä erilaisten toimijoiden vaikuttamispyrkimyksiin niiden muuttamiseksi. Tiedolla vaikuttaminen on tärkeä osa kriittistä asiantuntijuutta ja ammatillisuutta.
Paikat, etäisyys ja sosiaalinen viittaavat paitsi maantieteellisesti pohjoisuuteen, myös erilaisiin kulttuurisiin ja ajallisiin välimatkoihin. Ne vaikuttavat yhteisöjen rakentumiseen ja organisoitumiseen, palvelujen tuottamiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Yhteisöllisyyden ja etäisyyden välisten jännitteiden ymmärtäminen on monin tavoin läsnä tiedekunnan tutkimustyössä.
Tutkijamme vetävät ja ovat mukana monissa hankkeissa. Voit etsiä hankkeita tutkimusportaalissamme.
Julkaisemme monipuolisesti niin tieteellisiä, ammatillisia kuin yleistajuisia tutkimustuotoksia.
Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan tutkijakoulutus on tieteellistä jatkokoulutusta, joka johtaa tohtorin tutkintoon väitöskirjan ja muiden jatko-opintojen perusteella. Väitöskirjatutkijat ovat merkittävä osa tiedekunnan tutkimusyhteisöjä. Tohtoreiksi valmistuttuaan he ovat tieteenalojensa korkeatasoisia asiantuntijoita ja valmiita erilaisiin vaativiin asiantuntijatehtäviin yhteiskunnan eri aloilla.
Tiedekunta myöntää tohtorin tutkinnot, ja niiden oppisisällöissä tieteenaloilla on vahva rooli samaan tapaan kuin kandidaatin- ja maisterintutkinnoissa. Tutkijakoulutuksen tukena on yliopiston yhteinen tutkijakoulu (lisätään linkki).
Väitöskirjan tekeminen edellyttää jatko-opinto-oikeutta. Hakuaika tohtoriopintoihin on pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa. Hakemista varten tarvitset tutkimussuunnitelman. Suosittelemme, että otat jo jatko-opintoja suunnitellessasi yhteyttä tutkimusaihettasi lähinnä edustavaan professoriin keskustellaksesi tutkimusaiheestasi ja -suunnitelmastasi sekä jatko-opintojesi ohjauksesta. Ohjaajiksi sopivista henkilöistä ja heidän asiantuntemuksestaan löydät tietoa tutkimusportaalistamme.
Lisätietoja hakemisesta ja aikatauluista löydät yliopiston tutkijakoulun sivuilta. Tutustu etukäteen myös tiedekuntamme jatko-opinto-oppaaseen (linkit lisätään myöhemmin).
Monitieteinen sosiaalipalveluiden tohtoripilotti DocSoc360° on seitsemän suomalaisen yliopiston muodostama tohtorikoulutusverkosto.
Dosentit ovat tutkimusalojensa tunnustettuja asiantuntijoita, jotka työskentelevät useimmiten Lapin yliopiston ulkopuolella yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa tai muissa vaativissa asiantuntijatehtävissä. He voivat osallistua esimerkiksi opetukseen ja väitöskirjojen ohjaukseen ja laajentavat tiedekunnan tutkimusverkostoja ja asiantuntemuksen aluetta.
Nimi ja opetusala
Jos olet kiinnostunut hakemaan tiedekunnastamme dosentin arvoa, katso ohjeet suomeksi täältä (linkin lisäys).