Monitieteinen saamentutkimus on osa yliopistomme kaikkien tiedekuntien tutkimustoimintaa. Lisäksi yhteiskuntatieteellinen ja oikeustieteellinen saamentutkimus ovat osa yliopistomme valtakunnallisia erityistehtäviä ja keskeinen osa yliopistomme profiilia.
Tutkimus- ja opetustoiminnassamme lähestymme saamelaisuuteen liittyviä kysymyksiä saamelaisyhteiskunnan omista rakenteista ja näkökulmista käsin sekä laajemmin osana kansallisia, kansainvälisiä ja alkuperäiskansojen omia tieteellisiä keskusteluja. Tutkimuksemme kohdistuu mm. saamelaisyhteisöjen sosiaalisiin, kulttuurisiin ja poliittisiin rakenteisiin ja suhteisiin, hyvinvointiin, elinkeinoihin, maankäyttöön, lainsäädäntöön, taiteisiin sekä koulutukseen.
Tutustu tutkimukseemme ja tutkijoihimme yliopistomme Tutkimusportaalin sivuilla käyttämällä hakusanaa ”saamentutkimus”.
Teemme yhteistyötä Oulun yliopiston Giellagas-instituutin ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kanssa. Lisäksi yliopistomme ylläpitää hyviä suhteita pohjoismaiseen saamentutkimukseen, arktiseen alkuperäiskansatutkimukseen sekä paikallisiin saamelaisyhteisöihin toimien aktiivisesti mm. UArctic- ja BCBU-verkostossa.
Saamelaisia koskevaa tutkimusta varten on laadittu eettiset ohjeet, jotka on julkaistu suomeksi, pohjoissaameksi, inarinsaameksi, koltansaameksi ja englanniksi. Ohjeet koskevat kaikkea Suomessa tehtävää tutkimusta. Ne on tehty työryhmässä yhteistyössä saamelaisten yhteisöjen ja tutkijoiden kanssa.
Yliopistomme on profiloitunut arktisten alkuperäiskansojen tutkimukseen. Saamelaiset ovat yksi arktisista alkuperäiskansoista. Yliopistomme yhteiskuntatieteellinen saamentutkimus ja arktisten alkuperäiskansojen tutkimus tekevät tiivisti yhteistyötä.
Myös Arktinen keskus tekee arktisiin alkuperäiskansoihin liittyvää tutkimusta.