Tiedekunta tohtorikouluttajana

Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan tutkijakoulutus on tieteellistä jatkokoulutusta, joka johtaa tohtorin tutkintoon väitöskirjan ja muiden jatko-opintojen perusteella. Väitöskirjatutkijat ovat merkittävä osa tiedekunnan tutkimusyhteisöjä. Tohtoreiksi valmistuttuaan he ovat tieteenalojensa korkeatasoisia asiantuntijoita ja valmiita erilaisiin vaativiin asiantuntijatehtäviin yhteiskunnan eri aloilla.

Tiedekunta myöntää tohtorin tutkinnot, ja niiden oppisisällöissä tieteenaloilla on vahva rooli samaan tapaan kuin kandidaatin- ja maisterintutkinnoissa. Tutkijakoulutuksen tukena on yliopiston yhteinen tutkijakoulu, ja väitöskirjatutkijoiden on mahdollista kiinnittyä myös sen koordinoimaan Arktisuus muuttuvassa maailmassa -tohtoriohjelmaan.


Jatko-opinnot

Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa voi jatkotutkintona suorittaa yhteiskuntatieteiden tohtorin tutkinnon, hallintotieteiden tohtorin tutkinnon tai filosofian tohtorin tutkinnon edellä mainitun asetuksen mukaisesti. Tohtorin tutkinnon laajuus on 210 op.

Tiedekunnassa suoritettavan tieteenalakohtaisen ohjelman tohtorintutkinnon
jatko-opinnot (väitöskirjan teon ja henkilökohtaisen ohjausprosessin ohella) noudattavat seuraavaa jäsennystä:

Tieteenala- ja tiedekuntakohtaiset opinnot, 20 op
POSTG01 Tieteenalan opinnot 5–10 op
POSTG02 Tutkimusaiheen asiantuntijuus 5–10 op
POSTG06 Jatkokoulutusseminaari 5–10 op

Tieteenfilosofia ja yleiset tutkijan taidot, 10 op

POSTG300 VÄITÖSKIRJA, 180 op

Temaattinen, monitieteinen tohtoriohjelma tukee Lapin yliopiston tutkimusprofiilia: ohjelmassa etenevä monitieteinen tutkimus vahvistaa yliopistomme tutkimusprofiilin keskeisiä alueita. Temaattisessa tohtoriohjelmassa on väitöskirjatutkijoita kaikista tiedekunnista, ja ohjelmassa muotoutuu monitieteisiä tohtoriopiskelijoiden yhteisöjä yhteisten opintojaksojen ja tutkimusintressien myötä.

Tutkijakoulu järjestää temaattiset erityisopinnot. Opintosisällöistä löytyy lisätietoa tutkijakoulun verkkosivuilta www.ulapland.fi/arcticdp. Temaattisten
erityisopintojen lisäksi jatko-opintoihin tulee sisältyä osallistuminen oppiaineen
jatkokoulutusseminaariin.

Temaattisen tohtoriohjelman opinnot, 15 op

Tieteenfilosofia ja yleiset tutkijan taidot, 10 op

Tieteenala- ja tiedekuntakohtaiset opinnot, 5 op
POSTG06 Jatkokoulutusseminaari 5 op

POSTG300 VÄITÖSKIRJA, 180 op


Hae väitöskirjatutkijaksi

Väitöskirjan tekeminen edellyttää jatko-opinto-oikeutta. Hakuaika tohtoriopintoihin on pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa. Hakemista varten tarvitset tutkimussuunnitelman. Suosittelemme, että otat jo jatko-opintoja suunnitellessasi yhteyttä tutkimusaihettasi lähinnä edustavaan professoriin keskustellaksesi tutkimusaiheestasi ja -suunnitelmastasi sekä jatko-opintojesi ohjauksesta. Ohjaajiksi sopivista henkilöistä ja heidän asiantuntemuksestaan löydät tietoa tutkimusportaalistamme.

Lisätietoja hakemisesta ja aikatauluista löydät yliopiston tutkijakoulun sivuilta.

Viimeksi päivitetty: 10.6.2025