Kandidaatintutkielma tai notaaritutkielma

Mikä on kandidaatintutkielma?

Alempaan korkeakoulututkintoon kuuluu kandidaatintutkielman ja kypsyysnäytteen kirjoittaminen. Kandidaatintutkielmaa nimitetään oikeustieteiden tiedekunnassa notaaritutkielmaksi. 

Kandidaatintutkielman vaiheet
  1. Ilmoittaudu ja osallistu kandidaatintutkielmaseminaariin. Seminaarissa saat ohjeet tutkielman tekoon ja tutkielmaasi käsitellään useaan otteeseen sen eri vaiheissa. Seminaari kestää 1–2 lukukautta.
  2. Viimeistele kandidaatintutkielma valmiiksi.
  3. Palauta tutkielmasi Moodlessa plaginoinnintarkastukseen seminaarissa saamasi ohjeistuksen mukaisesti.
  4. Tutkielmasi tarkastaa ja arvostelee seminaarin vastuuopettaja.
  5. Kun kandidaatintutkielmasi on valmis, tee kypsyysnäyte

Tutkielman arvosteluperusteet

Näet oman pääaineesi kandidaatintutkielman arvosteluperusteet opinto-oppaasta. Jos olet tyytymätön tutkielmasi arvosteluun, voit pyytää siihen oikaisua arvostelun suorittaneelta opettajalta.
Lue lisää oikaisumenettelystä Lapin yliopiston tutkintosäännöstä (PDF) >


Pro gradu -tutkielma

Mikä on pro gradu -tutkielma?

Maisterintutkintoa varten laadit pääaineesi professorin hyväksymästä aiheesta omakohtaiseen perehtymiseen perustuvan, itsenäisesti laaditun opinnäytteen eli pro gradu -tutkielman ja kirjoitat siihen liittyvä kypsyysnäytteen. Voit myös tehdä tutkielman kahden tai useamman opiskelijan yhteistyönä.

Pro gradu -tutkielman vaiheet
  1. Ilmoittaudu ja osallistu pro gradu -tutkielmaseminaariin. Seminaarissa saat ohjeet tutkielman tekoon ja tutkielmaasi käsitellään useaan otteeseen eri vaiheissa. Seminaarissa saat myös tekstin asetteluohjeet. Seminaari kestää keskimäärin lukuvuoden.
  2. Kirjoita pro gradu -tutkielma valmiiksi.
  3. Merkitse tutkielman nimikelehdelle tekijätiedot allekkain seuraavasti:
    Tekijän nimi
    TYÖN NIMI
    Pro gradu -tutkielma
    Oppiaine ja/tai koulutusohjelma
    Lukukausi ja vuosi (esim. Syksy 2025)
  4. Laadi tutkielmastasi tiivistelmä. Perehdy ohjeisiin tiivistelmän laatimisesta >
  5. Palauta tutkielmasi Moodlessa plagioinnintarkastukseen seminaarissa saamasi ohjeistuksen mukaisesti.
  6. Kun plagioinnintarkastus on hyväksytty, saat ohjaajaltasi pro gradu -tutkielman julkaisuluvan. Ohjaaja toimittaa tiedekuntaan pro gradu -tutkielmasi pdf-version ja ilmoittaa plagioinnintarkastustuloksen ja tutkielmasi toisen tarkastajan. Taiteiden tiedekunnan tutkielmien taiteellisista osioista ja tutkielmien osittaisesta salaamisesta löytyy ohjeet täältä > 
  1. Sovi kypsyysnäytteen tekemisestä ohjaajasi kanssa. Voit suorittaa kypsyysnäytteen tenttiakvaariossa tai kypsyysnäytteen vaihtoehtoisella suoritustavalla >
  2. Tiedekunnan dekaani määrää tutkielmallesi kaksi tarkastajaa, jotka antavat tutkielmastasi lausunnon. Saat lausunnon sähköisesti tiedoksi ennen tiedekuntaneuvoston käsittelyä. Voit halutessasi jättää tiedekuntaneuvostolle oman vastineesi lausunnosta tai vetää tutkielmasi kokonaan pois arvostelusta korjausten tekemistä varten.
  3. Tiedekuntaneuvosto arvostelee tutkielmasi tarkastajien lausuntojen perusteella. Tutkielmasi suorituspäiväksi opintorekisteriin tulee se tiedekuntaneuvoston kokouspäivä, jossa gradusi käsitellään.
  4. Tallenna tutkielmasi Lapin yliopiston sähköiseen julkaisuarkistoon Laudaan (ohjeet tallentamiseen) sitten, kun pro gradu -tutkielmasi on hyväksytty ja arvosteltu. Kun tallennat opinnäytteesi, annat samalla luvan asettaa opinnäytteesi korvauksetta luettavaksi, selailtavaksi ja tulostettavaksi verkkoon. 
  5. Voit halutessasi painattaa tutkielmastasi paperikopioita omalla kustannuksellasi Yliopistopainossa >
Pro gradu -tutkielman arvostelu

Tutustu pääaineesi pro gradu -tutkielman arvosteluperusteisiin Opinto-oppaassa.

Jos olet tyytymätön tutkielmasi arvosteluun, voit pyytää siihen oikaisua. Toimita oikaisupyyntö tiedekuntasi opintopäällikölle. Oikaisupyynnön käsittelee tiedekuntaneuvosto.
Lue lisää oikaisumenettelystä Lapin yliopiston tutkintosäännöstä (PDF) >


Kypsyysnäyte

Mikä on kypsyysnäyte?

Kypsyysnäyte on osa sekä kandidaatin-/oikeusnotaarintutkintoa että maisterintutkintoa.

Kypsyysnäytteessä vastaat yhteen ohjaajasi antamista kysymyksistä ja kirjoitat siitä esseetyyppisen tekstin. Kysymykset liittyvät suoraan tutkielmasi aiheeseen. Kypsyysnäytteen pituus on noin 400 sanaa, ja sinulla on sen kirjoittamiseen neljä tuntia aikaa.

Kypsyysnäytteen kielentarkastus

Kandidaatin- ja oikeusnotaarintutkinnon kypsyysnäytteestä ohjaajasi tarkastaa kypsyysnäytteen sisällön. Tämän jälkeen kielen tarkastaja tarkastaa kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielen kieliasun.

Maisterintutkinnon kypsyysnäytteestä tarkastetaan vain sisältö, mikäli kypsyysnäytteen kieliasu on tarkastettu kandidaattivaiheessa.

Voit kirjoittaa kypsyysnäytteen myös muulla kuin tutkielmasi kielellä, jos koulusivistyskielesi on muu kuin suomi tai ruotsi tai olet saanut koulusivistyksesi ulkomailla. Jos kirjoitat kypsyysnäytteesi muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, tarkastajat arvostelevat kypsyysnäytteestä ainoastaan sisällön.

Kypsyysnäytteen suoritustavat

Kandidaatin- tai oikeusnotaarintutkinnon kypsyysnäyte suoritetaan yleensä tenttimällä Exam-tenttiakvaariossa. Ks. Tarkemmat ohjeet kypsyysnäytteen kirjoittamiseen (PDF).

Maisterintutkinnossa, mikäli kypsyysnäytteen kieliasua ei tarvitse tarkastaa, voit halutessasi tehdä kypsyysnäytteen tenttinä, puheenvuorona, katsauksena, blogikirjoituksena tai pienimuotoisena artikkelina. Sovi kypsyysnäytteen suorittamisesta tutkielmasi ohjaajaan kanssa.

Kypsyysnäytteen tarkastaminen

Kypsyysnäyte arvostellaan asteikolla hyväksytty–hylätty. Tarkastusaika on neljä viikkoa.

Kypsyysnäytteessä tarkastajat arvostelevat suomen tai ruotsin kielen taitosi. Tarkastajat kiinnittävät arvostelussaan huomiota perehtyneisyyteesi tutkielmasi aihepiiriin ja taitoihisi kirjoittaa eheä teksti, joka on sekä ymmärrettävä että normin mukaista kieltä.

Muista, että otsikointi ja kappalejako ovat osa tekstin tuottamisen taitoa. Kypsyysnäyte on asiateksti, joten tekstin tulee olla hyvää yleiskieltä.

Jos kypsyysnäytteesi kieliasu hylätään, perehdy hylkäämisen perusteisiin ja opiskele puuttuvat tiedot. Voit käydä kielentarkastajan vastaanotolla saamassa henkilökohtaista palautetta ja ohjausta ennen uuden kypsyysnäytteen tekemistä.

Viimeksi päivitetty: 3.7.2025