Alempaan korkeakoulututkintoon kuuluu kandidaatintutkielman ja kypsyysnäytteen kirjoittaminen. Kandidaatintutkielmaa nimitetään oikeustieteiden tiedekunnassa notaaritutkielmaksi.
Tutkielman arvosteluperusteet
Näet oman pääaineesi kandidaatintutkielman arvosteluperusteet opinto-oppaasta. Jos olet tyytymätön tutkielmasi arvosteluun, voit pyytää siihen oikaisua arvostelun suorittaneelta opettajalta.Lue lisää oikaisumenettelystä Lapin yliopiston tutkintosäännöstä (PDF) >
Maisterintutkintoa varten laadit pääaineesi professorin hyväksymästä aiheesta omakohtaiseen perehtymiseen perustuvan, itsenäisesti laaditun opinnäytteen eli pro gradu -tutkielman ja kirjoitat siihen liittyvä kypsyysnäytteen. Voit myös tehdä tutkielman kahden tai useamman opiskelijan yhteistyönä.
Tutustu pääaineesi pro gradu -tutkielman arvosteluperusteisiin Opinto-oppaassa.
Jos olet tyytymätön tutkielmasi arvosteluun, voit pyytää siihen oikaisua. Toimita oikaisupyyntö tiedekuntasi opintopäällikölle. Oikaisupyynnön käsittelee tiedekuntaneuvosto.Lue lisää oikaisumenettelystä Lapin yliopiston tutkintosäännöstä (PDF) >
Kypsyysnäyte on osa sekä kandidaatin-/oikeusnotaarintutkintoa että maisterintutkintoa.
Kypsyysnäytteessä vastaat yhteen ohjaajasi antamista kysymyksistä ja kirjoitat siitä esseetyyppisen tekstin. Kysymykset liittyvät suoraan tutkielmasi aiheeseen. Kypsyysnäytteen pituus on noin 400 sanaa, ja sinulla on sen kirjoittamiseen neljä tuntia aikaa.
Kandidaatin- ja oikeusnotaarintutkinnon kypsyysnäytteestä ohjaajasi tarkastaa kypsyysnäytteen sisällön. Tämän jälkeen kielen tarkastaja tarkastaa kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielen kieliasun.
Maisterintutkinnon kypsyysnäytteestä tarkastetaan vain sisältö, mikäli kypsyysnäytteen kieliasu on tarkastettu kandidaattivaiheessa.
Voit kirjoittaa kypsyysnäytteen myös muulla kuin tutkielmasi kielellä, jos koulusivistyskielesi on muu kuin suomi tai ruotsi tai olet saanut koulusivistyksesi ulkomailla. Jos kirjoitat kypsyysnäytteesi muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, tarkastajat arvostelevat kypsyysnäytteestä ainoastaan sisällön.
Kandidaatin- tai oikeusnotaarintutkinnon kypsyysnäyte suoritetaan yleensä tenttimällä Exam-tenttiakvaariossa. Ks. Tarkemmat ohjeet kypsyysnäytteen kirjoittamiseen (PDF).
Maisterintutkinnossa, mikäli kypsyysnäytteen kieliasua ei tarvitse tarkastaa, voit halutessasi tehdä kypsyysnäytteen tenttinä, puheenvuorona, katsauksena, blogikirjoituksena tai pienimuotoisena artikkelina. Sovi kypsyysnäytteen suorittamisesta tutkielmasi ohjaajaan kanssa.
Kypsyysnäyte arvostellaan asteikolla hyväksytty–hylätty. Tarkastusaika on neljä viikkoa.
Kypsyysnäytteessä tarkastajat arvostelevat suomen tai ruotsin kielen taitosi. Tarkastajat kiinnittävät arvostelussaan huomiota perehtyneisyyteesi tutkielmasi aihepiiriin ja taitoihisi kirjoittaa eheä teksti, joka on sekä ymmärrettävä että normin mukaista kieltä.
Muista, että otsikointi ja kappalejako ovat osa tekstin tuottamisen taitoa. Kypsyysnäyte on asiateksti, joten tekstin tulee olla hyvää yleiskieltä.
Jos kypsyysnäytteesi kieliasu hylätään, perehdy hylkäämisen perusteisiin ja opiskele puuttuvat tiedot. Voit käydä kielentarkastajan vastaanotolla saamassa henkilökohtaista palautetta ja ohjausta ennen uuden kypsyysnäytteen tekemistä.